Jan Lipavský na berlínském summitu, 2024

Jan Lipavský na berlínském summitu, 2024 Zdroj: Tomáš Vlach

Ministr zahraničí Jan Lipavský: Každá válka končí diplomaticky. Ukrajina nesmí přijít o suverenitu

Tomáš Vlach

Na nedávném summitu ve Švýcarsku osmdesát zemí světa společně vyzvalo, aby "územní celistvost" Ukrajiny byla základem jakékoli dohody o ukončení ruské agrese. Prohlášení přišlo na závěr prvního summitu, kde delegace zároveň vyzvaly k návratu ukrajinských dětí deportovaných Ruskem a k zapojení "všech stran" do případného mírového procesu. Někteří účastníci včetně Brazílie, Mexika, Saúdské Arábie nebo Indie se k závěrečné deklaraci nepřihlásili. Rusko se jednání neúčastnilo a mezitím pokračovalo ve snaze rozšířit své územní zisky v sousední zemi.  „Řešení války je obnova Ukrajiny v jejích mezinárodně uznaných hranicích. To znamená obrana suverenity a teritoriální integrity,“ řekl v rozhovoru pro Reflex ministr zahraničí Jan Lipavský. 

Absolvovali jsme právě konferenci o obnově Ukrajiny v Berlíně. Jednu z dlouhé řady konferencí, které se nyní opakují prakticky každý týden. V čem vidíte význam současné akce?

Bylo úžasné vidět Olafa Scholze, Ursulu von der Leyenovou a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mluvit takto po sobě a jasně deklarovat podporu pro Ukrajinu. Myslím, že klíčové bylo vyjádření německého kancléře. Nejlepší obnova je taková, která se nemusí odehrát, a proto je také potřeba, aby se Ukrajina dokázala bránit. Konkrétně Německo je ­aktivní v protiletecké obraně, Česko podporuje Ukrajinu všemi možnými způsoby, příkladem je česká muniční inciativa. Naše projekty se týkají i energetiky, zdravotnictví či ochrany životního prostředí. Dodáváme tam kogenerační jednotky, které pomáhají stabilizovat elektrickou síť a zároveň dodávají teplo. Pomáháme obnovovat nemocnice, posíláme i lékaře v rámci projektu MEDEVAC.

My se bavíme o obnově Ukrajiny i o pomoci, která je bezesporu velmi důležitá. Tady je ale v ­první řadě třeba dospět k tomu, aby se situace dostala ze současného patu. Vidíte nějaké řešení?

Řešení války je obnova Ukrajiny v jejích mezinárodně uznaných hranicích. To znamená obrana suverenity a teritoriální integrity. Jakýkoliv mír musí být se souhlasem Ukrajiny jako aktérem. Putin pravidelně říká ve svých projevech, že usiluje o zničení ukrajinské státnosti, neuznává Ukrajinu jako stát a rozhodně neuznává Zelenského jako legitimní vedení Ukrajiny. Tam je vlastně zcela zásadní rozpor. Na mírové konferenci ve Švýcarsku Rusko ani Čína nejsou. Uvidíme, kam nás tento proces dovede, a rozhodně podporujeme každou snahu o mírové řešení.

Jak se díváte na úvahy, které občas problesknou médii v souvislosti s informacemi o různých iniciativách válku zamrazit na současných frontových liniích? Mohlo by tohle být řešením?

Takové úvahy jsem v tuto chvíli nezaznamenal. Že by o tom někdo chtěl jednat.

Neměl by Západ radikálně zvýšit svou pomoc? Třeba nechat se inspirovat estonským plánem, který předpokládá stabilizaci mezinárodní podpory tím, že na ni každá země zapojená do pracovní skupiny Ramstein vyčlení 0,2 procenta HDP a pak se dostáváme ke slušným 100 miliardám eur ročně?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!