Video placeholder

Lipavský: Odchod od Pirátů byl bolestný. Izrael porušuje právo, ambasáda v Jeruzalémě nebude

Martin Bartkovský
Oliver Adámek

Ministr zahraničí Jan Lipavský v zatím největším rozhovoru od začátku vldní krize reflektuje odchod Pirátů z vlády a svůj odchod ze strany. "Byl to bolestný, ale dobrý krok," komentuje odchod ze strany. V premiérovém vydání podcastu Padni komu padni se ho Martin Bartkovský a Oliver Adámek ptají také na postoje k Izraeli, vývoj války na Ukrajině a Lipavského vlastní politickou budoucnost.

V podcastu také prozradil, že odchod z Pirátské strany oznámil nejprve veřejně, spolustraníkům to předtím neřekl. "S Ivanem Bartošem jsme se zatím nepotkali, ale bude na to muset dojít," říká Lipavský. Dále zdůrazňuje, že nebude převlékat stranický dres, ačkoli třeba s Markétou Pekarovou Adamovou si rozumí.

Ve vztahu k Rusku je dle něj Evropa v nevyhlášené hybridní válce. Zdůrazňuje, že zbytek světa vidí, jak válka Evropu oslabuje a vysává nejen její ekonomické zdroje. Je podle něj důležité, aby Západ Ukrajině zachoval možnost vybrat si svou orientaci a zapojit se do západních struktur.

Jak se dívá na Ukrajince v branné povinnosti, kteří zůstávají v Česku? Snažil se Lipavského někdo "koupit"? A v čem konkrétně dle něj Izrael porušuje mezinárodní právo? Nejen to se dozvíte v podcastu Padni komu padni.