Vítejte v House of Storytelling. Restauraci, ze které vždy odejdete veselejší a šťastnější
Šťastná Pizza, Veselé Phat Kaprhao, Laskavé curry, Chichotavý chléb... To není sen zhuleného šéfkuchaře, ale nabídka menu v první thajské legální konopné kavárně. Na břehu řeky v provincii Prachinburi, dvě hodiny od Bangkoku stojí dům v thajsko-čínském stylu, o kterém si můžete nechat jen zdát, anebo z něj nikdy neodejít.
Ačkoliv zelené smoothies „šťastná“ pizza nejsou v thajských low cost podnicích pro baťůžkáře žádnou novinkou, zhruba před měsícem mohla být v rámci úprav legislativy drogových zákonů v zemi otevřena zcela první restaurace, kde se konopné sušenky nemusí prodávat jako podpultové zboží po zavíračce. Naopak. Tráva ve všech svých podobách je zde podstatnou součástí menu.
V souladu s novými předpisy lze do jídla přidávat pouze listy rostlin, které obsahují mnohem nižší hladinu THC. Podle manažerky Amary Akamanonové nejde o to, aby se lidé v restauraci „zfetovali“, ale aby se vzdělali. Doufá, že tím pomůže odstranit část stigmatu, které Marihuanu stále obklopuje.
"Představa o uživatelích konopí je často taková, že jsou to ti utlumení mimoňové s prázdným pohledem, kteří se jen flákají," říká Akamanonová. „Konopí nám ale naopak může významně pomoci, třeba při fyzické bolesti nebo v oblasti emocí a psychiky,“ dodala.
Luxusní nemocniční bufet
Zajímavostí je bezesporu i fakt, že restaurace spadá pod nedalekou nemocnici Chaophraya Abhaibhubejhr Hospital, přední centrum tradiční medicíny.
Tato instituce je mimo jiné hlasitým obhájcem reformy vnitrostátních zákonů o konopí a domovem první oficiální kliniky pro léčbu THC v zemi. Díky tomu může restaurace fungovat, protože je pod záštitou zdravotnického zařízení a je považována za součást jejich komunitní a charitativní práce. To je také důvodem, proč jsou místní ceny tak nízké.
Akamanonová uvedl, že typické jídlo podávané v restauraci obsahuje méně než 1 procento THC a poskytne návštěvníkům obvykle jen šťastný a uvolněný pocit.
Zelená klasika
Restaurace nabízí rozsáhlé menu plné dobře připravených thajských klasických jídel včetně krapao, nam prik kapi, červeného a zeleného kari, mango lepkavé rýže a dalších. Všechna jídla lze připravit buď s konopím, anebo bez něj. Obvyklá dávka na jednu porci je pět až sedm listů, které se v jídle chuťově obvykle ztrácí nebo připomínají čerstvé bylinky.
Mezi nejoblíbenější patří „Good Mood Pizza“, kde má weed podobu rozdrobených sušených listů smíchaných do omáčky s oreganem.
Oblíbenou záležitostí je také lahodný a osvěžující čaj Lala Thai, podávaný na podnose se sklenicí ledu a konopným listem.
Placebo efekt?
„Po dvou hodinách v restauraci, kde jsem jedla, mluvila a fotografovala, jsem najednou zjistila, že dost výrazně mžourám, cítím se uvolněná, ospalá a na svoje poměry i dost žoviální,“ uvedla novinářka a fotografka Laurel Tuohy ve své reportáži pro magazín Vice.
Cílem koncepce podniku House of Storytelling je prý především rozšíření povědomí o konopí, způsobů, jak s ním zacházet v kuchyni, a tedy i v každodenním životě.