Ovocný slovník aneb Kolik českých frazémů se šťavnatými plody znáte?

Ovocný slovník aneb Kolik českých frazémů se šťavnatými plody znáte? Zdroj: koláž reflex.cz

Po stopách češtiny: Ovocný slovník aneb Kolik českých frazémů se šťavnatými plody znáte?

nrd

Léto se chýlí ke konci, a tak si pojďme ještě naposledy užít sezónních dobrot. Množství českých frazémů, tedy sousloví, rčení, pořekadel, pranostik, přísloví a dalších ustálených slovních spojení, je nepřeberné a dnes vám o tom přineseme důkaz. Zaměřili jsme se na frazémy, jejichž součástí je ovoce, tedy poměrně úzký okruh slov, dalo by se říct. A ukázalo se, že bychom z nich mohli umíchat nejen salát, ale taky připravit kompot, upéct koláč, naplnit knedlíky… Zkrátka jich je hromada.

Čas dovolených skončil a mnozí z nás teď vypadají, jako by kousli do citronu. V práci koukáte, jako byste spadli z višně. Nebo zjahody. Nebo maliny. A když jsme u této bobule, přiznejte se, kdo to přehnal se sluníčkem a je teď červený jako malina? Nebo jste nepodcenili UV ochranu a máte tváře jako broskve?

Řekněme si upřímně, že nastalé babí léto ještě není tak tvrdý oříšek v koloběhu bytí. Třeba právě probíhající vinobraní jednomu snadno pozvedne náladu, ale pozor, abyste neskončili nalití jak slíva. To byste pak taky mohli někde spadnout jako zralá hruška. Ne že by víno nebo jiné destiláty byly zakázaným ovocem v tekuté podobě, avšak jablko sváru kvůli nim vzniknout může. A pak řešit důsledky svých nerozvážných činů provedených v opojení? Do tohoto kyselého jablka nechcete kousnout. A pokud už budete muset něco vysvětlovat, pozor na polopravdy, zamlčování a překrucování. Taky by vás mohli nachytat na hruškách. A následně nechat jako hrušku v širém poli.

Jestliže vás v zářijovém měsíci trápí potomci školou povinní víc než kdy jindy, pamatujte, že jablko nepadá daleko od stromu. I když se vsadíme, že při tom vědomí nevydržíte ani do švestek.

Přejeme vám úspěch na všech frontách. Ovšem pokud by to náhodou nedopadlo, vždycky si můžete to trhání kyselých hroznů rozmyslet, stejně jako liška z Ezopovy bajky. Tak dlouho skákala, aby dosáhla na krásné sladké hrozny, až je zhodnotila jako kyselé. Pak jí vůbec nevadilo, že je nemůže mít.

Už si balíme svých pět švestek a loučíme se. Jsme moc rádi, že jste se s námi pustili do zkoumání češtiny, snad vám tento text přinesl ovoce. Minimálně jsme vám jeho prostřednictvím poskytli možnost utrhnout si (jazykovědné) jablko ze stromu poznání. Mimochodem, myslíte, že zeleniny najdeme v českých frazémech víc? Nechtěli jsme míchat hrušky s jabkama, a tak si na zelenině pochutnáme zase jindy.