Video placeholder
Ekofarma PROBIO ve Velkých Hostěrádkách
Ekofarma PROBIO ve Velkých Hostěrádkách
Ekofarma PROBIO ve Velkých Hostěrádkách
Ekofarma PROBIO ve Velkých Hostěrádkách
Ekofarma PROBIO ve Velkých Hostěrádkách
5
Fotogalerie

Ekofarma PROBIO vyšlapává cestu k udržitelnosti skrze ekologické zemědělství a ví, jak na přemnožené hraboše

red

Na počátku stála vize osvěty v oblasti ekologického zemědělství a jeho příznivého vlivu na životní prostředí, vzdělávání, ochranu biodiverzity, krajiny, erozi a mnoho dalšího. A právě kouzelné místo ve Velkých Hostěrádkách se stalo jedním z klíčových pilířů celé iniciativy.

Ekofarmu PROBIO najdete na jihozápadním okraji Ždánického lesa v okrese Břeclav. Od roku 2007 zde pěstují na přibližně 355 hektarech orné půdy plodiny, jako jsou pohanka, špalda, vojtěška, čirok, jetel, pšenice nebo třeba oves. Dále zde chovají prasata pro výkrm a ovce na výpas areálu. Farma klade velký důraz na udržitelnost stejně tak, jako na ochranu půdy před erozí, což se promítá do všech aspektů jejího hospodaření.

V rámci aktivní podpory biodiverzity vybudovali na farmě budky pro poštolky a další polní ptactvo, které tak mají bezpečné místo k odpočinku. Během zimního období můžete na některých polích vidět bidýlka, která slouží dravcům jako místo k odpočinku. Tato bidýlka jim rovněž poskytují lepší podmínky k lovu, čímž dochází k přirozené regulaci hrabošů.  Farma každoročně vysazuje stromy kolem polí pro lepší zadržování vody v krajině, zlepšení mikroklimatu a prevenci proti vodní a větrné erozi. Kromě toho vyčlenili přes 5 hektarů pozemků pro nektarodárné bio pásy jako útočiště pro hmyz a drobné živočichy. Dlouhodobě se ve Velkých Hostěrádkách věnují i aplikovanému výzkumu ekologického zemědělství v rámci národních i mezinárodních projektů a jsou členy Spolku inovativních ekologických zemědělců a poradenské sítě Czech Organics.

S rozvojem této iniciativy vznikl v areálu farmy Sociální podnik Jasan, který pokračuje v produkci a zpracování bio ovoce a zeleniny. Jasan nejenže produkčně navazuje na ekologické zemědělství, ale také se zaměřuje na sociální odpovědnost, kdy zaměstnává znevýhodněné osoby a pomáhá lokální ekonomice. Synergie mezi Ekofarmou PROBIO a Sociálním podnikem Jasan tak představuje unikátní model spolupráce.

Zaujalo vás povídání o farmě? Podívejte se na video, kde se dozvíte mnohem víc!

Co je BIO?

BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Biopotraviny - národní označení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ je spolehlivým ukazatelem toho, že máte v rukou skutečnou biopotravinu nebo bioprodukt certifikovaný v České republice. Pokud toto logo najdete na vámi vybrané potravině, můžete si být jisti, že poslední úpravu – ať už výrobu, zpracování nebo balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. U loga biozebry najdete také číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, který vám přesně řekne, která organizace certifikaci provedla

Evropské značení

Biopotraviny - evropské označení

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.