Video placeholder
Rodinné vinařství Jedlička
Rodinné vinařství Jedlička
Rodinné vinařství Jedlička
Rodinné vinařství Jedlička
5 Fotogalerie

Zaletět si letadlem pro víno? Tenhle nevšední zážitek nabízí bio Rodinné vinařství Jedlička

red

Připojte se k nám na cestě za objevováním tajemství, která se skrývají v každé lahvi. Vína z moravského Rodinného vinařství Jedlička se vyznačují jejich nezaměnitelným chuťovým profilem a pravidelně sbírají ocenění na prestižních výstavách. To, co jim dodává jejich výjimečnost je pečlivé spojení tradičních postupů a respekt k přírodě.

Rodinné vinařství, založené v roce 2004, se nachází v obci Bořetice. Hospodaří na 32 hektarech vinic, které se rozkládají na vyhlášených tratích jako jsou Terasy, Čtvrtě, Kraví hora, Růženy a Veselý. Právě místní vinohrady jsou známé pro svou hlinito-písčitou půdu bohatou na hořčík. Ta přispívá k unikátnímu charakteru zdejších vín a vytváří jejich jedinečný chuťový profil. Není divu, že jejich historie sahá až do roku 1355 a od těchto dob se zde hospodaří téměř nepřetržitě.

V Rodinném vinařství Jedlička kladou velký důraz na péči o přírodu, a proto se snaží hospodařit v souladu s ní. Tajemství zdejší produkce tkví v ekologické péči o vinohrady, používání kvalitních a šetrných metod zpracování. „Díky této filozofii se ve výrobě červených vín vracíme k technologiím používaným před rokem 1907, jako je delší macerace rmutu. Bílá vína se naopak vyrábějí řízeným kvašením s použitím teroárních kvasinek,“ říká ředitel vinařství Ing. Adam Bednář a dodává, že díky tomuto spojení vznikají jedinečné charaktery a aroma, které si výsledný produkt zachovává právě spolu s typickým terroirem.

Vinařství se specializuje především na výrobu červených vín, která jsou plná a strukturovaná. V jejich nabídce ale naleznete kolem 40 položek ročníkových vín včetně slámových, která bývají pravidelně oceňována na prestižních domácích i zahraničních výstavách. Některá z nich jsou dokonce zařazena i v Národním salonu vín ČR. Vinařství také vyrábí nízkoalkoholické perlivé aromatizované nápoje a brzy uvede na trh sekt z Chardonnay, připravený metodou Champagne-druhotným kvašením v láhvi.

Zajímavostí je, že přímo vedle vinařství se nachází bořetické letiště a návštěvníkům se tak nabízí možnost si pro svůj nákup přímo zaletět. Netradičního zážitku v podobě Fly & Wine přitom dle slov Adama Bednáře využije hned několik desítek zákazníků ročně.

Zaujalo vás povídání o farmě? Podívejte se na video, kde se dozvíte mnohem víc!

Jaká loga se používají k označení biopotravin?

Národní značení

Biopotraviny - národní označení

Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ je spolehlivým ukazatelem toho, že máte v rukou skutečnou biopotravinu nebo bioprodukt certifikovaný v České republice. Pokud toto logo najdete na vámi vybrané potravině, můžete si být jisti, že poslední úpravu – ať už výrobu, zpracování nebo balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. U loga biozebry najdete také číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, který vám přesně řekne, která organizace certifikaci provedla

Evropské značení

Biopotraviny - evropské označení

Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.