„Už 50 let se nás vědci a ekologičtí aktivisté snaží přesvědčit racionálními argumenty o tom, že smog je špatný. A nikam to nevede. Možná je na čase zkusit něco jiného. Jednoduchá proměna vzduchu, který reálně dýcháte v něco, co se dá sníst? Pro tělo se vlastně nemění, ale lidé na to reagují velmi silně,“ uvedl Denfield.

„Už 50 let se nás vědci a ekologičtí aktivisté snaží přesvědčit racionálními argumenty o tom, že smog je špatný. A nikam to nevede. Možná je na čase zkusit něco jiného. Jednoduchá proměna vzduchu, který reálně dýcháte v něco, co se dá sníst? Pro tělo se vlastně nemění, ale lidé na to reagují velmi silně,“ uvedl Denfield. Zdroj: Facebook

„Už 50 let se nás vědci a ekologičtí aktivisté snaží přesvědčit racionálními argumenty o tom, že smog je špatný. A nikam to nevede. Možná je na čase zkusit něco jiného. Jednoduchá proměna vzduchu, který reálně dýcháte v něco, co se dá sníst? Pro tělo se vlastně nemění, ale lidé na to reagují velmi silně,“ uvedl Denfield.
„Už 50 let se nás vědci a ekologičtí aktivisté snaží přesvědčit racionálními argumenty o tom, že smog je špatný. A nikam to nevede. Možná je na čase zkusit něco jiného. Jednoduchá proměna vzduchu, který reálně dýcháte v něco, co se dá sníst? Pro tělo se vlastně nemění, ale lidé na to reagují velmi silně,“ uvedl Denfield.
„Už 50 let se nás vědci a ekologičtí aktivisté snaží přesvědčit racionálními argumenty o tom, že smog je špatný. A nikam to nevede. Možná je na čase zkusit něco jiného. Jednoduchá proměna vzduchu, který reálně dýcháte v něco, co se dá sníst? Pro tělo se vlastně nemění, ale lidé na to reagují velmi silně,“ uvedl Denfield.
„Už 50 let se nás vědci a ekologičtí aktivisté snaží přesvědčit racionálními argumenty o tom, že smog je špatný. A nikam to nevede. Možná je na čase zkusit něco jiného. Jednoduchá proměna vzduchu, který reálně dýcháte v něco, co se dá sníst? Pro tělo se vlastně nemění, ale lidé na to reagují velmi silně,“ uvedl Denfield.
„Už 50 let se nás vědci a ekologičtí aktivisté snaží přesvědčit racionálními argumenty o tom, že smog je špatný. A nikam to nevede. Možná je na čase zkusit něco jiného. Jednoduchá proměna vzduchu, který reálně dýcháte v něco, co se dá sníst? Pro tělo se vlastně nemění, ale lidé na to reagují velmi silně,“ uvedl Denfield.
5 Fotogalerie

Sněhové pusinky s příchutí smogu: Chtěli byste „ochutnat“ své město?

Martin Mrázek

I když prakticky všichni vědí, že smog škodí našemu zdraví, stalo se z něj něco, co je většinovou společností přijímáno jako daň za život ve městě. To chtějí změnit umělci z Centra genomní gastronomie. Umožňují proto lidem ochutnat to, co se jim skrze plíce dostává do jejich těl každý den.

Vše odstartovala krátká zmínka ve staré kuchařce o tom, že díky vaječným bílkům je možno „sklidit“ vzduch a učinit z něj součást sněhových pusinek, šlehaných pěn a nákypů. Zack Denfield, jeden ze zakladatelů zmíněného centra, se při přečtení dané věty nacházel zrovna v indickém Bangalore. Ve městě, jehož znečištění vzduchu dosahuje šestinásobných hodnot oproti doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Netrvalo to dlouho a Denfield šlehal bílky na rušných křížovatkách všude po městě.

„Už 50 let se nás vědci a ekologičtí aktivisté snaží přesvědčit racionálními argumenty o tom, že smog je špatný. A nikam to nevede. Možná je na čase zkusit něco jiného. Jednoduchá proměna vzduchu, který reálně dýcháte v něco, co se dá sníst? Pro tělo se vlastně nemění, ale lidé na to reagují velmi silně,“ uvedl Denfield na webu Centra genomní gastronomie.

Denfieldovo kolegům se díky mezinárodní pomoci podařilo sehnat znečištěný vzduch ze všech koutů zeměkoule. Lidé tak mohou v chuti jednotlivých pusinek ochutnat příchuť mnoha měst. Smog z Los Angeles prý nese pachuť bělidla, londýnský chutná jako špína a prach. No a pekingský zase páchne sírou.

„Lidé vědí o tom, že se mohou rozhodnout, zda budou něco jíst. Možná teď budou chtít rozhodovat i o tom, co budou dýchat,“ věří Denfield.

Pokud se nyní těšíte na to, že po krátkém pečení ochutnáte vaše město, musíme vás zklamat. Celý projekt by totiž nebyl možný bez sestrojení vlastního vybavení, které v Centru genomní gastronomie dokázalo smog do sněhových pusinek patřičně vyšlehat. Pokud se ale nenecháte lehce odradit, můžete si přístroje prohlédnout v naší galerii. Autoři experimentu mimojiné prozradili, že většinu komponentů sehnali v sex shopu.