Falešné maso začíná čelit vlně kritiky. Někteří odborníci zpochybňují, že je zdravější než to pravé
Falešné maso v současnosti zažívá obrovský boom. Společnostem jako Beyond Meat či Impossible Foods se podařilo vytvořit zcela nový a prosperující trh a jejich zisky strmě rostou. To však rozhodně neznamená, že by z těchto produktů byli všichni nadšeni. I když si odmyslíte přehnaně vysoké ceny (za kilo Beyond Burgerů u nás zaplatíte necelých 700 Kč), existují i další důvody ke kritice. Dokonce i ty zdravotní.
Někteří odborníci tvrdí, že rostlinná náhražka masa je nezdravá a jde proti myšlence konzumace takzvaných „whole potravin“, které by měly být co možná nejméně zpracované a rafinované.
Například dietoložka Alissa Rumseyová v červenci prohlásila, že rostlinné hamburgery „nemusí být nutně zdravější než ty hovězí“. Na zodpovězení otázky, zda výhody falešného masa převažují nad jeho nevýhodami, je však patrně příliš brzy.