Jakmile si osvojíte přípravu kynutého těsta, můžete s ním čarovat, třeba ho potřít malinovou zavařeninou a umotat do uzlíků

Jakmile si osvojíte přípravu kynutého těsta, můžete s ním čarovat, třeba ho potřít malinovou zavařeninou a umotat do uzlíků Zdroj: Darina Křivánková

Jak se dělá kynuté štěstí: Pojďme si na počest Velikonoc trochu promrskat kynuté těsto na mazance

Darina Křivánková

Před kynutým těstem má leckdo respekt. Nejspíš to jsou docela zbytečné obavy, ale pravdou je, že na cestě k uspokojivému výsledku číhá několik nástrah, na nichž může celá mise ztroskotat. Pojďme na to mrknout podrobněji.

Všechno je otázkou cviku, pro kynuté těsto to platí dvojnásob. Možná máte v paměti, jak vaše babička vůbec nic neřešila a kynuté buchty dělala od oka a bez mrknutí oka. To proto, že je pekla každou chvíli. A když uměla buchty, uměla i mazance, kynuté koláče, vdolky, koblihy nebo vánočku. Věděla přesně, jak má v které fázi těsto vypadat a co se s ním má dít.

Chce to čas a teplo

Základem kynutého těsta je droždí, je to živý organismus, podle toho s ním zacházejte. To s prošlým datem spotřeby už k životu neprobudíte. Na klasiku doporučuju droždí čerstvé, jakmile budete vědět, jak na to, klidně vezměte do hry i droždí sušené. Každý recept na kynuté těsto začíná přípravou „kvásku“, což je velmi nepřesný termín, jenž se ale ujal. Droždí se rozdrobí, smíchá s trochou cukru, který ho aktivuje – droždí je mikroorganismus, který se živí cukrem, díky němu roste, množí se a mimo jiné se tvoří oxid uhličitý, proto je pak těsto nadýchané. K droždí a cukru se přidá trocha vlažného mléka (případně pár lžic mouky). Mléko musí být opravdu vlažné, tedy ani horké, ani studené. Teplota je vedle času druhou nejdůležitější veličinou.

Pak se obvykle v recepturách objeví pokyn: „Nechte na teplém místě vzejít.“ Teplé místo je o něco teplejší, než je pokojová teplota, ale ne vyšší než 40 °C. Kynutí nesvědčí průvan, ideální je chráněný kout poblíž zdroje tepla. Trvá to asi 10 minut, než se kvásek aktivuje, nabobtná, vyběhne a napění se. Kváskový základ můžete připravit buď v hrnku a pak přidat k mouce, nebo přímo v hnětací míse, do níž pak budete mouku přidávat. Obě možnosti fungují, držte se receptu.

Jakmile se smíchá kvásek s moukou a dalšími surovinami (vejce, máslo), jde se hníst. Pokud máte robot s hnětacím hákem, neváhejte ho použít. Deset minut na nižší rychlost by mělo stačit. Málo uhnětené těsto nebude nadýchané, příliš uhnětené bude tuhé. Každopádně těsto musí být hladké, měkké a nelepit se na stěny. Přesuňte ho do mísy lehce vytřené olejem (díky oleji se při kynutí nepřilepí ke stěně) a nechte ho asi 90 minut kynout. Opět na teplém místě. Zakryjte ho fólií nebo čistou utěrkou, těsto by mělo minimálně zdvojnásobit objem. Pokud se tak nestane, nebylo droždí v kondici, málo jste hnětli nebo byla těstu zima. Vykynuté těsto je třeba krátce zpracovat rukama a pak už tvoříte či tvarujete buchty, mazance, co máte v plánu. Připravené dílo se opět musí nechat nakynout, opět na teplém místě, asi 30 minut. Pak už putuje do trouby. Tak hodně kynutého štěstí!