Převratná tvrzení vinařů: Změny klimatu přinesou alkoholičtější vína i změny chutí
Vinaři z celého světa se před několika dny sešli na Třetím světovém kongresu o klimatických změnách a vínu. Konal se ve španělské Marbelle a přinesl hned několik převratných tvrzení. Vína budoucnosti budou v důsledku klimatických změn alkoholičtější, u některých odrůd se změní chuť a některé červené odrůdy prý změní barvu. O výsledcích kongresu psal například španělský list El Pais.
K čemu tedy vinaři a odborníci věnující se tomuto oboru, v Marbelle přišli? Podle nich v důsledku globálních změn klimatu, které se vyznačují i pozvolným zvyšováním teplot, budou hrozny dozrávat dříve, budou mít vyšší obsah cukru a vína tak budou alkoholičtější. U některých odrůd ve Španělsku či Francii se prý už tak děje. Vlivem klimatu mají červené odrůdy ztrácet barvu a také bílé mají ztrácet svoje typické vlastnosti.
Ignacio Fernandéz, vedoucí katedry ekonomie a práva Mezinárodní organizace vína, pak varoval, že změny klimatu způsobí vyšší výkyvy teplot, v určitých částech Evropy bude větší sucho a zvýší se výskyt přívalových dešťů (to známe i z Česka). To vše by mohlo vést k rozšíření chorob na rostlinách.
A řešení vzniklé situace? Podle El Pais by daleko více klimatickým změnám měly odolávat místní odrůdy v té které oblasti. Což naopak není žádné převratné zjištění.