Nudisté ve Francii

Nudisté ve Francii Zdroj: Profimedia

Za druhé světové války založili tajnou organizaci pro nudisty, v 50. letech to vzali dál a víc oficiálně a zrodila se Francouzská federace nudistů.
Nudisté ve Francii
Nudisté ve Francii
Nudisté ve Francii
Nudistická restaurace restaurace O'Naturel  v Paříži
13
Fotogalerie

Ve Francii roste zájem o nahotu, od pandemie přibývá nudistů

čtk

Nahota se opět vrací do módy, přinejmenším ve Francii, kde přibývá lidí, kteří se ve jménu svobody zbavují oblečení. Nedávný vzestup naturismu se datuje od pandemických uzávěr, z nichž Francouzi zřejmě vyšli s touhou odhodit společenská omezení ve snaze o to, co mnozí považují za zdravější, svobodnější a ekologičtější životní styl, napsal deník The Times.

Před pandemií bylo v zemi asi 2,5 milionu nudistů a 122 klubů, které organizovaly aktivity, jež bylo možné provozovat nahý. Nyní je tam 3,8 milionu praktikujících a 141 klubů, uvedla předsedkyně Francouzské federace naturistů Viviane Tiarová. Dodala, že podobné trendy se objevily v Itálii, Španělsku, Portugalsku, Chorvatsku a Bulharsku.

Rozšiřuje se také oblast působnosti naturistů. Zatímco dříve se nudisté většinou omezovali na své komunity, nyní se podle Tiarové věnují pěší turistice a cyklistice, pořádají večírky, cvičí jógu, chodí do restaurací, divadel a muzeí.

Tento měsíc byla v Muzeu evropských a středomořských civilizací v Marseille otevřena výstava Naturistické ráje, která se věnuje historii této praxe. Tato událost je vnímána jako důležitá, přinejmenším mezi nudisty, kteří bojují proti francouzským zákonům, jež jsou přísnější než v Británii nebo Německu.

„Cílem výstavy je ukázat, že naturismus není příběhem sexuality," řekla Amélie Lavinová, jedna z kurátorek.

Neslušné obnažování

Dnešní naturisté touží po alternativním životním stylu, který je považován za bližší přírodě a zdravější než ten, který vyznávají oblečení lidé. Jsou také přesvědčeni, že jsou svobodnější.

Svoboda však není vždy možná. Francie má sice pověst země s liberálními názory, ale v praxi je právo poměrně konzervativní a nahotu na veřejnosti systematicky považuje za neslušné obnažování s výjimkou povolených míst, jako jsou nudistické pláže.

Například Británie je shovívavější. Proti lidem, kteří se obnažují na veřejnosti, zakročuje pouze tehdy, pokud se domnívá, že mají v úmyslu způsobit šok nebo znepokojení.

Nahé prohlídky

Francouzská federace naturistů usiluje o to, aby Francie přijala podobný postoj. Snaží se také přiblížit nahotu širšímu publiku. Naturistické túry jsou nyní populární a chodci říkají, že je lidé, které potkávají na venkovských cestách, obvykle zdraví bez nepřátelských reakcí. V Avignonu se koncem tohoto roku plánuje divadelní festival pro nahé diváky a nahotě se otevírají i muzea.

Muzeum v Marseille pořádá jednou měsíčně v úterý, kdy je pro veřejnost uzavřeno, nahou prohlídku své expozice. První se konala tento týden. Přišlo celkem 120 lidí a místní noviny La Provence věnovaly akci dvě stránky. Tiarová uvedla, že návštěvníci byli přesto požádáni, aby si s sebou vzali sarong pro případ, že by se spustil požární poplach a oni museli vyběhnout na esplanádu.

Naopak v sousedním Německu v červnu Německé sdružení kultury svobodného těla (DFK) oznámilo svým členům, že srpnové oslavy výročí jeho vzniku se kvůli nedostatku zájmu nebudou konat. Za posledních 25 let totiž přišlo o zhruba 30.000 členů.