Plakát vůdce Hizballáhu Sajída Hasana Nasralláha je položen na květinách před libanonským velvyslanectvím v íránském Teheránu ve středu 18. září 2024.

Plakát vůdce Hizballáhu Sajída Hasana Nasralláha je položen na květinách před libanonským velvyslanectvím v íránském Teheránu ve středu 18. září 2024. Zdroj: ČTK / AP / Vahid Salemi

Bojovníci Hizballáhu nesou na jižním předměstí libanonského Bejrútu ve středu 18. září jednu z rakví čtyř padlých kamarádů, kteří zahynuli v úterý po výbuchu jejich ručních pagerů,
Sanitka libanonského Červeného kříže projíždí vedle rodin obětí, které v úterý zranil výbuch jejich ručního pageru, u nouzového vchodu do nemocnice Americké univerzity v libanonském Bejrútu ve středu 18. září 2024.
Hromadný útok na Hizballáh. (17.09.2024)
Hromadný útok na Hizballáh. (17.09.2024)
Hromadný útok na Hizballáh. (17.09.2024)
8
Fotogalerie

Izrael vstupuje do nové fáze války, všichni ostatní do rozsáhlého regionálního konfliktu

Michaela Nováčková

Pozornost a obavy ze situace na Blízkém východě se přesunuly z jihu na sever, stejně jako 98. divize izraelské armády. Až do středy operovala v Pásmu Gazy, odkud se po jedenácti měsících stáhla, aby pomohla izraelským jednotkám na severní hranici s Libanonem. Izraelský ministr obrany Yoav Gallant přeskupení jednotek označil za novu fázi války. Naopak od nejbližších spojenců zaznívají obavy a mluví se o zahájení nové války regionálního rozsahu.

Poslední dny přichází z Blízkého východu jedna šokující zpráva za druhou a z nejvyšších pater americké i evropské politiky slyšíme slova o nové potenciální regionální válce a zbožná přání k deeskalaci. Nejspíše marně, současnou situaci již označil bezpečnostní poradce amerického prezidenta Jake Sullivan za akutní riziko pro eskalaci. Experti blízkovýchodního regionu na situaci reagují projektováním scénářů budoucího vývoje a hledáním historických paralel. Arabská blízkovýchodní veřejnost mezitím čeká na slova, která na Západu nikdo veřejně nepronáší. Nedávné izraelské útoky zatím odsoudili jen tradiční spojenci v regionu a Rusko.

Dvě vlny explozí napříč Libanonem

Izraeli se povedla operace, která se bude označovat za triumf zpravodajských služeb moderních dějin. Jen těžko hledat operaci podobnou svým rozsahem a účinkem. Dosud není známo, jak přesně se podařilo izraelským tajným službám namontovat výbušná zařízení do pagerů a vysílaček bez povšimnutí vedení Hizballáhu, které potom nevědomky nechalo své příslušníky chodit po městech s tikající bombou za pasem. Oficiálně se zatím k výbuchům nikdo nepřihlásil, ale je velmi pravděpodobné, že za celou akcí stojí právě Izrael. V minulosti se totiž už jednoho podobného činu dopustil. Na rozdíl od nedávného útoku byl ale doopravdy přesně zacílen a eliminoval jen toho, koho měl.

Jahjá Ajjáš byl 90. letech hlavním konstruktérem bomb používaných při sebevražedných útocích členů hnutí Hamás. Jeho nadprůměrné inženýrské schopnosti měly na svědomí několik desítek mrtvých Izraelců a zajistily mu místo na výsluní u palestinské veřejnosti. Po čase mu již nikdo neřekl jinak než Inženýr a v oblibě jej začaly mít i izraelské tajné služby, které svým skrýváním zaměstnával tři roky. V roce 1996 zpravodajská služba Šin Bet, jenž se zaměřuje na vnitřní bezpečnost Izraele, podstrčila Inženýrovi mobilní telefon s nainstalovanou výbušninou, která explodovala hned po přijetí příchozího hovoru. Jeho smrt nebyla pouhou ukázkou úspěšnosti operací tajných služeb Izraele, ale i symbolem dovnitř palestinského radikálního hnutí. Jahjá Ajjáš je dodnes oslavovaným palestinským hrdinou a sebevražedné útoky jsou jedním z hlavních značek Hamásu. I přestože jsou považovány za velmi neefektivní metodu při dosahování politických cílů.

Nejsmrtelnější nálet od roku 2006

Výbušniny ve více než čtyř tisících pagerech, vysílačkách a dalších elektronických zařízeních jsou příběhem s podobnou metodou a jinými následky. Libanonské ministerstvo zdravotnictví hlásí přes třicet mrtvých a tisíce zraněných. Pokud k číslu přičteme i oběti nedávných izraelských náletů v jižním Libanonu, jedná se o více než 70 mrtvých. Mezi obětmi jsou i děti.

Kontroverznímu útoku, kterému nelze upřít jeho dokonalou technickou propracovanost, bohužel nejde přičíst úspěšnost při eliminaci hledaných členů Hizballáhu. Jejich počet totiž není znám a mluví se především o mrtvých civilistech. Prvním viditelným následkem je podkopaná důvěra Hizballáhu u domácího publika a všudypřítomný strach. Až páteční izraelské nálety na jihu Libanonu přinesly úspěch v podobě zabití vrchního velitele Hizballáhu Ibrahima Aqila v jižním Bejrútu. Podle izraelské armády byli společně s ním zavražděni i další vysoce postavení představitelé elitních jednotek. Pátek byl nejsmrtelnějším dnem izraelských náletů od roku 2006, kdy spolu obě země vedly válku.

O nás bez nás v OSN

O víkendu se spojila německá ministryně zahraničí Annalena Baerbock se svými protějšky v Izraeli a Libanonu, aby s nimi projednala kroky k deeskalaci situace. Mezitím se libanonská diplomacie nechala slyšet, že premiér Najib Mikati se nezúčastní Valného shromáždění OSN, jež začíná 24. září v New Yorku. Jeho izraelský protějšek Benjamin Netanjahu svůj pobyt zkrátil a do New Yorku odletí později, než původně avizoval. OSN, které od počátku varuje před regionálním konfliktem a požaduje okamžité příměří obou stran, teď bude nejspíše čelit rozpoutání regionální války přímo během diplomatických jednání.