Jednání vlády: Petr Fiala a Zbyněk Stanjura (17.7.2024)

Jednání vlády: Petr Fiala a Zbyněk Stanjura (17.7.2024) Zdroj: Úřad vlády ČR

Po koaličním dramatu normální schůze. Vláda schválila rozpočet na příští rok i zvýšení schodku kvůli povodním

ČTK

Vláda schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu o 30 miliard korun na 282 miliard korun. Na tiskové konferenci to po středečním jednání uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Peníze jsou určené na odstraňování škod po povodních, které v polovině září postihly především Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Sněmovna by novelu rozpočtu měla projednat ve stavu legislativní nouze, podle kuloárních informací by se tak mělo stát příští týden.

V novelizovaném rozpočtu se o 30 miliard korun zvyšují výdaje kapitoly všeobecná pokladní správa. Celkové plánované výdaje letošního rozpočtu se tak zvýší na 2,222 bilionu korun, příjmy zůstanou 1,94 bilionu korun.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) už dříve uvedl, že pokud se při vyčíslení škod ukáže, že nároky na státní rozpočet nedosáhnou nyní schválených 30 miliard korun, bude deficit příslušným způsobem snížen. Vláda zároveň schválila rozpočet na příští rok se schodkem 241 miliard Kč, který je kvůli povodním vyšší o 11 miliard než původní návrh ministerstva financí.

Kromě toho vláda pověřila tým ministra dopravy Martina Kupky (ODS) koordinací projektu digitalizace stavebního řízení. Dosud měl digitalizaci na starosti vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), kterého ministerský předseda navrhuje 30. září kvůli nezvládnutí projektu odvolat.

Někteří ministři koalice Spolu, například zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) či kultury Martin Baxa (ODS), ve středu dopoledne řekli, že Kupka je pro vedení pracovní skupiny vhodný.

Digitalizace stavebního řízení vstoupila v platnost na začátku letošního července. Fungování systému ale od počátku provází silná kritika úředníků, stavebníků či projektantů. Za problémový rozjezd kritizovali Bartoše opoziční i koaliční politici. Fiala v úterý uvedl, že není schopen manažersky dotáhnout projekt do úspěšného konce.