Zahájení Memoriálu terezínské fotbalové ligy z roku 2019, v pozadí Žižkova (Drážďanská) kasárna

Zahájení Memoriálu terezínské fotbalové ligy z roku 2019, v pozadí Žižkova (Drážďanská) kasárna Zdroj: Pavel Chalupa

Fotbal a válka. V Terezíně o víkendu proběhne čtvrtý ročník Memoriálu terezínské fotbalové ligy

Šimon Krbec

Po pětileté pauze se v neděli 6. října na stadionu TJ Sokol Terezín uskuteční netradiční turnaj žáků prvoligových fotbalových klubů spojený se vzdělávacím programem o holocaustu. Memoriál připomene příběhy a osudy protagonistů fotbalových soutěží, které se v terezínském ghettu odehrály v letech 1942 až 1944. Akci pořádá Centrum studií genocid Terezín ve spolupráci s Fotbalovou asociací České republiky.

Fotbal se v ghettu hrál již od roku 1942, v následujících dvou letech byla v Terezíně organizována nejvyšší ligová soutěž, divize, poháry, a dokonce i turnaje v mládežnických kategoriích. V katastrofálních podmínkách ghetta dokázala židovská samospráva pořádat zápasy a soutěže s přesně danými pravidly. Zápasy terezínských fotbalových soutěží se hrály převážně v Drážďanských (dnes Žižkových), Hannoverských a Magdeburských kasárnách mnohdy za účasti až několika tisíc diváků. Fotbal v ghettu přinášel radost a zábavu. Podobně jako umělecké a kulturní aktivity měl fotbal velký význam pro psychiku vězňů, dával jim alespoň na 2 x 35 minut zapomenout na jejich trýznivý osud nedobrovolných obyvatel ghetta, pro mnohé ze stovek hráčů byl i jakýmsi vnitřním vzdorem proti nacistické zvůli. Jak napsal František Steiner v knize Fotbal pod žlutou hvězdou, fotbalové soutěže v ghettu měly „ještě jiný dopad, jiné poslání a vlastnosti, které ten, kdo neprožil holokaust, sotva pochopí.“

Historickou skutečností je, že většina hráčů terezínských fotbalových soutěží byla deportována na východ Evropy a zavražděna v nacistických vyhlazovacích táborech. Deportace vězňů z Terezína probíhaly postupně a významně se podepisovaly na změnách v kádrech jednotlivých fotbalových týmů, které musely být spojovány v nové. Terezínská fotbalová liga je tak i nezpochybnitelným důkazem o plánovaném, zamýšleném a detailně organizovaném vyvražďování židovského obyvatelstva v Evropě za 2. světové války. 

Memoriál terezínské fotbalové ligy přibližuje mladé generaci dějiny holocaustu prostřednictvím příběhů terezínských fotbalistů, trenérů, ale i diváků, kteří pravidelně plnili ochozy Žižkových kasáren.

Zaplať Pánbůh za fotbal

Letos do Terezína zavítají týmy z nejvyšší české soutěže starších žáků SK Slavia Praha, FK Dukla Praha, Bohemians Praha 1905, FK Teplice a FK Ústí nad Labem. Turnaj začne v 9:20 na stadionu Sokolu Terezín (Kréta 322), který se nachází v Hlavní pevnosti. O polední přestávce mladí fotbalisté absolvují vzdělávací program ve Wieserově domě v prostorách Centra studií genocid Terezín. Utkání o medaile jsou na programu od 16:00 opět na stadionu Sokolu Terezín, kde o hodinu později bude letošní Memoriál zakončen předáním cen pro vítěze a nejlepší hráče turnaje. Ceny symbolicky nesou jména sportovců z terezínské ligy nebo těch, kteří terezínským tranzitním táborem během druhé světové války prošli. Jejich předávání proběhne společně s pietní připomínkou obětí likvidace terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince. Předání cen se mimo jiné zúčastní i členka Českého klubu fair play při ČOV a prorektorka Vysoké školy ekonomické Hana Machková. Patronát nad memoriálem převzal fotbalový internacionál Zdeněk Svoboda, osminásobný mistr nejvyšší domácí soutěže.

Myšlenka pořádat v Terezíně žákovský fotbalový turnaj ve spojení se vzdělávacím programem o dějinách holocaustu vznikla v roce 2016 během rozhovoru Pavla Chalupy z Centra studií genocid Terezín s tehdejším starostou Terezína Danielem Trapanim. V následujícím roce Centrum studií genocid Terezín ve spolupráci s Fotbalovou asociací České republiky a jejími regionálními složkami, TJ Sokolem Terezín a městem Terezín uspořádalo první ročník memoriálu, jehož se zúčastnily kluby z Prahy a Ústeckého kraje. Podtitul Memoriálu terezínské fotbalové ligy zněl „Zaplať Pánbůh za fotbal“ podle výroku spisovatele a účastníka terezínských fotbalových soutěží Arnošta Lustiga ve stejnojmenném dokumentu České televize z roku 2009, jehož koproducentem byl právě Pavel Chalupa. Prvním vítězem Memoriálu se stal klub SK Liběšice/Úštěk. Vítězům předala zlaté medaile Eva Erbenová, přeživší holocaustu a manželka jednoho z účastníků Terezínské fotbalové ligy Petra Erbena. Memoriál se opakoval ještě v letech 2018 a 2019, kdy na akci přijela i Hana Hnátová, sestra Arnošta Lustiga. Tradici pořádání přerušila covidová pandemie. Během prvních tří ročníků prošlo vzdělávacím programem více než 350 mladých fotbalistů a fotbalistek.

Cílem Memoriálu terezínské fotbalové ligy je také upozornit na nutnost záchrany unikátních objektů pevnostního města Terezín včetně Žižkových kasáren. Na jejich alarmující stav Centrum studií genocid Terezín upozorňuje od roku 2017 české instituce i mezinárodní organizace. Ani po sedmi letech od ničivé vichřice, která opuštěným a chátrajícím kasárnám zasadila těžkou ránu, se krajským ani státním orgánům nepodařilo zastavit rozpad budovy. Je otázkou, co z budovy ještě půjde zachránit a kdy bude rekonstrukce zahájena.