Gastronauti Reflexu mají za sebou první obědy. Jaké byly?
Gastronauti Reflexu dnes poslali první várku fotek svých obědů: od boršče přes švestkový kompot ve školní jídelně po skvěle vypadajícího lososa.
Dnes venku panovalo počasí o hodnotě 7,6 stupňů gastronautské škály. To je totiž průměrná známka (1 = blaf, 10 = nebe), kterou gastronauti udělili "svým" restauracím a jídelnám.
A takhle vypadalo dnešní menu gastronautů:
Kdo dnes jedl zadarmo? Hlasujte
Všechny fotografie si prohlédněte v naší galerii. Který kousek či příběh vás zaujal nejvíc? Autorovi fotografie, která bude mít nejvíc facebookových "lajků", oběd proplatíme.
Padlo první absolutní hodnocení
Oběd si obzvlášť pochvaloval František Ortmann, který dal hned první den plnou desítku. Tady je jeho úlovek a příběh.
1.2. - František Ortmann: Ryba na talíři voněla, z rýže se vznášela pára. Pod vidličkou se krásně prolomila krusta z bylinek na ogrilovaném filetu, uvnitř byl losos krásně růžový a šťavnatý. Omáčka jemná lehce citronová probarvená barevným pepřem. Na talíři zbyl po mém obědě pouze vymačkaný citron a stonek citronové trávy. Možná jste čekali spíše kritičtější pohled, ale opravdu není tentokrát co vytknout. 10/10.|
Svou misi gastronauta jsem nemohl zahájit jinde než v mé oblíbené restauraci Wigwam v Praze 5 ve Zborovské ulici, kam na obědy chodím pravidelně, přesto jsem nezvolil žádný převlek jako Louis de Funes a nešel tedy do "doupěte" Tricatelova vybaven zkumavkami a lakmusovými papírky .
Náhoda tomu asi chtěla a dnes jsem na denním menu našel grilovaný filet z lososa na citrónové omáčce s jasmínovou rýží (komplet 135 Kč). Toto jídlo znám, je zde i na stálém jídelním lístku, takže žádná cesta do neznáma při objednávce.
Přesto v době oběda je situace, myslím, jiná než při večerní objednávce, kdy má kuchař relativní klid. Přes oběd nikdo nemá čas čekat na jídlo 30 minut a vzhledem k tomu, že jde o "minutku" byl jsem zvědavý, jak se s tím kuchyně vypořádá. Na jídlo jsem od objednávky čekal cca čtvrthodinku, přestože restaurace byla zcela plná hostů.
Ryba na talíři voněla, z rýže se vznášela pára. Pod vidličkou se krásně prolomila krusta z bylinek na ogrilovaném filetu, uvnitř byl losos krásně růžový a štavnatý. Omáčka jemná lehce citronová probarvená barevným pepřem. Na talíři zbyl po mém obědě pouze vymačkaný citron a stonek citronové trávy. Možná jste čekali spíše kritičtější pohled, ale opravdu není tentokrát co vytknout.
10/10
Diskutuje se i na Facebooku
Stravovací návyky a hodnocení gastronautů se samozřejmě ne vždycky shodli s představami fanoušků na facebookové stránce projektu. Třeba Michal Mykiss Brom napsal k obědu Jana Káry (dal 8/10): „0/10 tohle bych pozřel leda z donucení.“ Jan Vávra se zase ptal, zdali se nejedná spíše o 8 trestných bodů. Nutno zdůraznit, že fotografie někdy mohou mást.
1.2. - Studentský oběd Jana Káry: Svůj první post jsem nechtěl začít nikde jinde než v mém rodném Nymburce, a to velkým baconem s hranolky. Asi nejlepší hamburgrárna, co znám, nese jméno Strejda Burger a toto menu vám zde s coca-colou naservírují za rovnou stovku. Dávám osm z 10.|
Pokud budete chtít zítra vidět fotografie ihned poté, co nám dorazí, staňte se fanoušky gastromise na Facebooku a nebo sledujte pravý sloupec na úvodní stránce reflex.cz.
Zítra kolem poledne začne druhý výsadek.