Švýcarský řetězec začne prodávat hamburgery z moučných červů
Neobvyklé speciality si budou moci od příštího týdne koupit zákazníci švýcarského maloobchodního řetězce Coop. V několika pobočkách budou totiž ve formě polotovarů běžně k dostání hamburgery a masové kuličky z moučných červů. Švýcarsko prodej potravin obsahujících určité druhy hmyzu povolilo letos na jaře.
Plátek na přípravu hamburgeru, který bude do obchodů dodávat specializovaná firma Essento, bude kromě rozemletých moučných červů obsahovat také rýži, mrkev, celer, pórek a oregano. Hmyzí kuličky se budou skládat kromě červů také z cizrny, cibule a česneku a dochucené budou koriandrem.
Neobvyklé produkty budou zatím k dostání v sedmi pobočkách, mimo jiné v Curychu, Basileji, Bernu či Ženevě. Postupně se bude ale počet prodejních míst zvyšovat. Do konce roku chce Coop rozšířit svou nabídku i o další hmyzí výrobky.
Podle spoluzakladatele firmy Essento Christiana Bärtsche má hmyz obrovský kulinářský potenciál, neboť je zdravý, plný živin a jeho konzumace přispívá k udržitelnému rozvoji.
Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dlouhodobě podporuje konzumaci hmyzu jako dobrého zdroje bílkovin. Už nyní hmyz denně pojídají odhadem více než dvě miliardy lidí, zejména v Asii, Africe a Jižní Americe.
Ve Švýcarsku se mohou od 1. května kromě moučných červů jako potraviny prodávat také cvrčci či sarančata.