Velkolepé menu pro Trumpa: Korejci mu naservírovali sojovou omáčku z roku 1657 a politickou krevetu
Asijská cesta amerického prezidenta Donalda Trumpa po Asii (momentálně je v Číně) je také velkolepou kulinářskou show. Ovšem to, co předvedli v úterý při státní večeři v Soulu Jihokorejci, překonalo všechna očekávání. Nejednalo se pouze o fantastické jídlo se vzácnými ingrediencemi, ale menu mělo i politický podtext.
Na rozdíl od Japonců, kteří Trumpovi naservírovali jeho oblíbený hovězí steak a cheeseburgery, se Korejci drželi domácí kuchyně. Okořenili ji ale nečekaně i politikou.
Soulské menu na státní večeři v Modrém domě (tak se jmenuje sídlo prezidenta Korejské republiky) kromě jiného obsahovalo i krevetku, o níž mluvčí hlavy státu prohlásila, že byla ulovena u ostrůvku Donkdo, o který vedou Jihokorejci dlouholetý územní spor s Japonskem.
Na večeři pak nechyběly tyto pokrmy:
Kukuřičná kaše s čerstvými bylinkami a zeleninou.
Grilovaný platýz (to je mimochodem oblíbená ryba Donalda Trumpa, takže Korejci si předem zjistili, co má rád) z ostrova Kodže. V tom je také ukrytá politika, protože Kodže je rodné místo jihokorejského prezidenta Mun Če-ina. K rybě byla omáčka z redukovaného vývaru a hnědých fazolí.
Dále si hosté pochutnali na rýži s houbami macutake a hovězích žebrech na korejský způsob, ke kterým byla podávána vzácná sójová omáčka z roku 1657. Takto stará sojovka je v Jižní Koreji mimořádně ceněným zbožím, cena jednoho litru dosahuje i desítky tisíc dolarů.
Jako dezert byl nabízen čokoládový dort s vanilkovo-malinovou omáčkou a skořicovo-punčovým sorbetem servírovaným s kaki (to je plod ovocného stromu).
Přestože menu pro Trumpa i jeho delegaci bylo v Jižní Koreji dokonalé, dá se předpokládat, že čínský prezident Si Ťin-pching pro amerického hosta nechal připravit podobně velkolepou gastronomickou show.