Zpětné zrcátko

Zpět na článek

Vladimír Mertlík: „Bídné“ důchody umělců jsou často dílem bídného placení daní

30 komentářů

marita
Expert David Budai...často píše polopravdy. A často čteme o almužně pro kdekoho. Předně musím podotknout, že důchodový systém nerozlišuje, zda je penzista umělec, učitel, dělník, politik. Platí, jak moc nebo málo si platíš, tak moc nebo málo dostaneš. Fňukající umělci s nízkými důchody by chtěli důchody jako poctivě platící umělci? Odpovídá jejich důchod jejich majetku? Ten většinou odpovídá jejich výdělku. Ringo Čech a důchod 5 300 korun??? Bydlí v zahradním domku v kolonii na obecním pozemku nebo v garsonce? Jezdí sockou? NE! Takových případů je hodně a buď opravdu využili dobu, kdy si nemuseli pojištění platit, nebo měli s.r.o., kde odváděli z minimálky, nebo to prostě šulili. A vždy to bylo jejich rozhodnutí. Sama jsem OSVČ, používám paušál, takže nic nešulím a vím, že budu mít nízký důchod, proto si příjem doplňuji investicí. A na sociálku fakt chodit nebudu a brečet už vůbec ne.
Miloslav Podhola
Snad poprvé v životě odhalil Mertlík pravdu.
Škoda, že se týká jen důchodu umělců.
Otázka je, zda umělci odváděli určené sociální platby z celého příjmu.
Miloslav Podhola
@Miloslav Podhola Že zákona nemuseli, tedy neplatili, tak nemají proč pobrekávat.
Je to od nich sprosté a nedůstojné.
Chtěli by, aby na ně ostatní dopláceli
Jan Jezek
Mám obavu, že autor článku si moc neprostudoval problematiku. Jinak bz totiž věděl, že až do cca 2002 (ten rok střílím od pasu, neberte jej tedz vážně) příjmy dle autorského práva (§7 zákona o dani z příjmu) podléhaly toliko ydravotnímu pojištění a nikoliv sociálnímu. Do češtinz přeloženo, umělci prostě si nepřispívali na důchod. Takže mají prostě smůlu, měli si spořit jinak
marita
@Jan Jezek

Do roku 2008.
Miroslav Kašpar
Což dost možná bude případ i tuté hérečky. Krom toho, pro leckteré je postoj "já chudinka" to jediné, co jim jejich mentální obzor dovolí
mirka bouškova
Co si komediant odvedl to má. Konec.
kosmos kosmos
Obrhujerova se svými dezolatskymi názory je stejná jako místní dezoši 😀 a zaslouží tak třiapůl důchodu max😄👍
Martin Kopecký
Pravda pravdouci, naši, dle vlastních slov, v penzi finančně ", podvyživení", umělci byli celý aktivních život finančně a spíše více než méně "nadvyzivení" . O placení daní nemluvě.
Jak to říkal Zeman? Největší díla lidských dějin vytvořili umělci v největší bídě....
Frank51482
Brusič kovů zase objevil Ameriku. Komedianti si myslí, že jsou něco extra a pak kvičí, že mají málo. Je přece jasné, že důchody se vyplácejí podle stejných kritérií skladníkovi ve šroubárně či komediantovi, který v životě nepoznal, co je to opravdu makat.
janungr
Zákony musí být a mají být pro každého stejné.A kdo neplatil daně a odvody soc. a zdravotní pojištění tak nemůže brečet nad nízkými důchody.Nic navíc bych jim nedal.Umělec dostane za vystoupení na ruku tř.50 tisíc bez stvrzenky potvrzení o příjmu či fakturu, pak je uloží pod polštář,pak znovu, znovu a kdo umí počítat tak ví o kolik peněz umělec okradl stát na daních a soc.pojištění. Myslím,že většina umělců brečí na špatném hrobě. A mělo by být jedno jestli se jedná třeba o herečku J.Obermaierovou nebo dělníka K.Nováka.Neplatíš tak máš smůlu.
Zdeňka Batíková
Už mě to hekání umělců na výši důchodu nebaví. Je systém do kterého se platí a podle toho máš výši důchodu. Co je na tom překvapuje? Když má 8000 tak těch peněz moc nedovedl. Nebo čekají že výše důchodu je podle ksichtu?
epr3
Dnes pan Mertlík překvapil příčetným komentářem. Neřekl bych, že s ním budu někdy souhlasit.
reproman
Můj děda říkal: "My důchodci se máme nejlíp."
No jistě. Celý život makal jako dělník ve fabrice. Do důchodu šel až v pětasedmdesáti, přesluhoval patnáct roků. Když dostal možnost, hned mezi prvními odkoupil byt, ve kterém žil roky v nájmu. A pak pobaveně poslouchal fňukající sousedy, kterým nájem rostl...
King I
Proč se ta paní z obrázku tak divně ksichtí? Ona je komunista nebo trpí demencí?
epr3
@King I Až půjdeš do důchodu ty, budeš vypadat a tvářit se mnohem hůř, nebo si to rovnou hodíš 😂.
kosmos kosmos
@epr3 každý není jako ty že máš v peněžence jen suché z nosa dezoláte 😄👍
epr3
@kosmos kosmos Odhalil jsi mě, úplnej jasnovidec. Tebe tady asi vyprdla ta jasnovidka Džamila, jak věštila Putinovi už před třema rokama rakovinu a smrt do tejdne, že je to tak, pitomečku?
kosmos kosmos
@epr3 však máš taky houuno bydlíš na ubytovně s černými kůžemi a v peněžence a hlavě prazdno😂👍
Uživatel_5850027
Měli by brát jen takovou procentuální část zaslouženého důchodu, jako kolik platili na sociálním. Pokud někdo neplatil nic, neměl by od státu vidět ani korunu.
Radim Měcháček
Divím se , že jim není hanba , vždyť to je přece o placení , spíš neplacení daní . Když jedou na představení žádají výhradně hotové peníze a pak už daň nikdo nezaplatí , ale pláčí na špatném hrobě , protože ti chudáci s malým důchodem , když zemřou zůstává po nich mnohamilionový majetek . Já jim to nezávidím , ale ať pořád nebrečí .
Michal Bednárek
Nelze než souhlasit s výše uvedeným. Zrovna Obermaierová si má co stěžovat. A co te reklama na inkontinenci? Je příjem řádně zdaněn?
Petr Saturka
On i běžný důchod by jim nestačil. Jsou zvyklý žít na vysoké noze a tak by si představovali statisíce.
zdenek zezulik
Myslím, že odpověď na Váš článek, pane Mertlíku, je v této staré bajce od Ezopa:
Mravenec a cikáda
Mezi lesem a polem žili vedle sebe mravenec a cikáda. Bylo krásné
léto, ale mravenec neodpočíval a nezahálel. Celé dny se plahočil
od lesa k poli a nazpátek. Z pole přinášel obilná zrnka a chystal si
zásobu na dlouhou zimu.
Když pak mráz zamkl krajinu, seděl doma a radoval se ze své
bohaté spíže.
Zato jeho sousedka cikáda trpěla hladem. Nakonec přišla za
mravencem a poprosila ho o pár zrníček z jeho zásob.
„A co jsi dělala v létě, když zrní zrálo?“ zamračil se mravenec.
„Zpívala jsem,“ přiznala cikáda.
„Tak teď můžeš z hladu tancovat!“ odsekl nevrle mravenec.
A věřte nebo nevěřte, ani to mrňavé zrníčko jí nedal. Byl to starý
bručoun, o ždibec jídla se nerozdělil, ale ždibec pravdy měl…
Protože kdo se v létě jen raduje
a nemyslí na mráz,
v zimě si pak stýská.
Petr Saturka
@zdenek zezulik Jaká cikáda, cvrček.
Uživatel_5850027
@Petr Saturka Tak Ezop byl Řek
Uživatel_5734171
Bídné důchody jsou VŽDY dílem špatného placení daní a hlavně špatného placení sociálního pojištění. Já sám platím zákonné minimum, protože jsem OSVČ a POČÍTÁM S TÍM, že můj důchod bude minimální. Prostě se musím zabezpečit na stáří jinak. A je to MOJE VOLBA. A stejnou volbu měli i umělci, sportovci a spousta dalších, co mají jinou, než pracovní smlouvu. Ušetří na odvodech, dostanou "na ruku" víc, ale nebudou mít skoro žádný důchod. Problém je, že spousta z nich tohle nepobere. Ty nářky pak jen svědčí o tuposti těch herců, zpěváků či fotbalistů, se státem a jeho systémem penzí to nemá nic společného. Ten systém je daný desítky let...
Jan Bejšovec
@Uživatel_5734171 Přesně tak. Já se na stáří již zabezpečil a přesto si platím něco málo do třetího pilíře.
kosmos kosmos
@Jan Bejšovec třetí pilíř je trapárna 👎my co máme nemovitosti nakoupené z devadesatek takové státní almužny nepotřebujeme 😄👍
Roman Lafek
Krásně napsáno.