Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024).

Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024). Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
190
Fotogalerie

Povodně 2024 online: Povodně mají zatím 3 oběti, škody půjdou do desítek miliard. Voda začíná všude klesat

Redakce Reflexu

Moravu a Slezsko třetím dnem sužují povodně, problémy a škody působí také na jihu a severovýchodě Čech a na Vysočině. Toky se po deštích rozvodňují od pátku, v sobotu Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily stav nebezpečí, v neděli ho zavedl Liberecký kraj pro Frýdlantský výběžek. Voda se vylila do některých měst, na Jesenicku její nápor nevydržely některé domy. Evakuováno bylo v celé ČR přes 10.000 lidí, pohřešováni je sedm lidí. V pondělí policisté potvrdili první úmrtí v souvislosti s povodněmi. Výpadky jsou v energetice i v sítích mobilních operátorů, problémy jsou v dopravě. Provoz omezí některé školy. Vláda bude jednat o materiální pomoci. Situaci v celém Česku sledujeme online.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 19:12

LIDÉ POSLALI NA DOBROČINNÉ SBÍRKY SKORO 100 MILIONŮ

Na sbírková konta určená na pomoc lidem postiženým záplavami se již sešlo nejméně 95 milionů korun. Více než polovinu uvedené částky k dnešku vybrala organizace Člověka v tísni a téměř 20 milionů Charita ČR. Jejich seznam, odkazy na web a čísla účtů najdete zde >>>

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 19:10

POVODNĚ MAJÍ TŘI OBĚTI, OSM LIDÍ SE POHŘEŠUJE

Záplavy mají tři potvrzené oběti. První byla žena, která o víkendu utonula v říčce Krasovka na Bruntálsku, v pondělí přibyli dva mrtví v Krnově. Jedna oběť byla v Krnově nalezena v bytě, který byl úplně zaplavený, další pak v potoce. Policejní prezident Martin Vondrášek v pondělí ráno v Českém rozhlase Radiožurnálu uvedl, že policie eviduje osm pohřešovaných. Mezi pohřešovanými je například trojice lidí z auta, které které v sobotu v obci Lipová-lázně na Jesenicku spadlo do rozbouřené řeky a z něhož se na břeh dostal jen jeden člověk. Auto už se našlo, po posádce záchranáři stále pátrají.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 19:07

BEZ PROUDU JE STÁLE PŘES 50 TISÍC DOMÁCNOSTÍ

Bez elektřiny bylo v Česku dnes po poledni 56.000 domácností. Je mezi nimi i většina Bohumína na Karvinsku. Důvodem je zaplavená elektrorozvodna v městské části Pudlov, která nemá dokončenou protipovodňovou ochranu. Město pro obyvatele zprovoznilo několik center, kde si mohou dobít telefony či powerbanky. Při odstraňování následků povodní bude žádat o pomoc vojáků. Asi měsíc bez elektřiny a funkčního vodovodu bude podle odhadů obec Široká Niva na Bruntálsku. Voda tam strhla několik domů, další jsou poškozené. Zničené jsou téměř všechny mosty. Bez vody a elektřiny zůstává obec Karlovice na Bruntálsku, kde v neděli voda strhla několik domů a mostů. Do Karlovic dorazili první dobrovolníci připravení pomáhat.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 19:06

SITUACE V OSTRAVĚ SE UKLIDŇUJE, TEPLÁRNA STÁLE ODSTAVENA

Uklidňuje se situace v Ostravě, začíná se pracovat na likvidaci následků. Město rozmisťuje velkoobjemové kontejnery, sběrné dvory navýší svou kapacitu a prodlouží otevírací dobu. Ostrava je ale stále bez tepla a teplé vody. Zatím není možné říct, kdy budou obnoveny dodávky ze zaplavené Elektrárny Třebovice. Opava, kterou velká voda citelně zasáhla, přijde o důležitý most v Ratibořské ulici. Velká voda ho natolik poničila, že jej bude nutné zbourat.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 17:42

NA BRUNTÁLSKU PŮJDOU K ZEMI DESÍTKY DOMŮ, ZNIČENA JE VĚTŠINA MOSTŮ

Značné škody utrpěly obce na Bruntálsku, které výrazně poničila i povodeň v roce 1997. Například v Nových Heřminovech voda poškodila řadu domů, některé mají viditelně narušenou statiku a podle starostky Michaely Hermanové (Občané pro rozvoj obce) je čeká demolice.

Starosta Široké Nivy Tomáš Spáčil (Pro obec 2022) řekl, že rozsah současné povodně je v obci výrazně větší než v roce 1997. Voda při povodních strhla několik domů, další jsou poškozené a zničené jsou téměř všechny mosty.

Domy a mosty strhávala povodňová vlna také v Karlovicích. Starostka Jana Helekalová (Pro obnovu Karlovic) sdělila, že do obce už dorazili pomáhat první dobrovolníci. Obec si sehnala těžkou techniku potřebnou na úklid a likvidaci naplaveného bahna a dalšího materiálu.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 17:40

KRNOV MÁ TÉMĚŘ ZNIČENOU INFRASTRUKTURU

Obří škody jsou rovněž v Krnově, místostarosta Miroslav Binar (ANO) je odhaduje rovněž na miliardy korun. Je tam téměř kompletně zničená infrastruktura, na mnoha místech chybějí silnice i chodníky. Město je bez elektřiny, pracovníci společnosti ČEZ vysušují zaplavenou rozvodnu a zjišťují rozsah škod. Společnosti Krnovské vodovody a kanalizace se už podařilo obnovit dodávku vody, zatím ale jen užitkové, která není vhodná k pití ani po převaření.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 17:38

V OPAVĚ SE MUSÍ ZBOURAT DŮLEŽITÝ MOST. ZNIČENÝ JE I FOTBALOVÝ STADION

Zbourat se v Opavě musí důležitý most v Ratibořské ulici, rozhodlo po kontrole konstrukce Ředitelství silnic a dálnic. Nyní most mohou využívat jen pěší, pro auta by měl vzniknout provizorní most. Mluvčí magistrátu Roman Konečný řekl, že město chce nechat překontrolovat i ostatní mosty. Většina z nich je nyní zavřená.

Opava patří v kraji k nejpostiženějším městům. Primátor Tomáš Navrátil (ANO) škody odhaduje na miliardy korun. Zničená je podle něj sportovní hala, fotbalový stadion, městské sady či historický areál koupaliště. Stovky lidí mají zničené domovy.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 17:37

ŘEKY KLESAJÍ, OHROŽENÍ PLATÍ V JIŽNÍCH ČECHÁCH, NA LABI, DYJI A MORAVĚ

Povodňových stavů v Česku během dnešního dne opět ubylo. V 16:00 byl některý z povodňových stupňů na 137 místech, což je asi o 23 méně než ráno. Ohrožení platí na jihu Čech a také na Dyji, na Moravě od Olomouce a na dolním Labi. Povodňový stupeň ohrožení zůstává na 34 místech. Informoval dnes v tiskové zprávě Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Hladiny většiny toků jsou na poklesu. V důsledku dotoku slabě stoupá dolní Labe pod soutokem s Vltavou. Velmi slabě klesá střední a dolní tok Moravy. Hladina dolní Dyje je setrvalá," uvedli meteorologové. Na jihočeských tocích zůstávají třetí povodňové stupně v povodí Malše, Lužnice, Nežárky a Blanice. "Ostatní toky odvodňující Šumavu a Novohradské hory již většinou také klesají," doplnili. Labe by mělo v Ústí nad Labem kulminovat ve středu odpoledne. "Kulminace a výraznější poklesy na Lužnici a Nežárce očekáváme až v noci na středu a během středy," uvedl ČHMÚ. Poklesy hladin budou podle meteorologů pozvolné.

 

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 17:35

NĚMECKO NABÍZÍ POMOC ÚSTECKU A LIBERECKU

Sasko dnes nabídlo pomoc Ústeckému a Libereckému kraji kvůli povodním, které Česko v posledních dnech postihly. V tiskové zprávě o tom informovala saská vláda. Pomoci chce německá spolková země také dalším svým partnerským regionům, Dolním Rakousům a polskému Dolnoslezskému vojvodství. Oba patří k silně postiženým současnými záplavami. Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) dnes ČTK řekl, že pomoc odmítne a vyzve saskou vládu, aby ji směřovala do postiženějších regionů. Pomoc zatím nepřijme ani Liberecký kraj, uvedl jeho mluvčí Filip Trdla.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 15:57

ODHAD: POJIŠTĚNÉ ŠKODY DOSÁHNOU 17 MILIARD

Pojištěné škody, které způsobily v minulých dnech katastrofální záplavy, dosáhnou podle prvních odhadů 17 miliard Kč. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven. Půjde tak zřejmě pro pojišťovny o druhou největší katastrofu. Počet hlášených škod podle pojišťoven ode dneška rychle roste, první případy již vyplatily.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 15:22

OBCE HLEDAJÍ NÁHRADNÍ PROSTORY NA VOLBY

Některé obce na Jesenicku, které patří k nejvíc zasaženým oblastem záplavami, budou muset hledat pro nadcházející volby náhradní prostory. Řada volebních místností v základních školách byla zaplavena. V Ostravě bude podle primátora Jana Dohnala (ODS) největším problémem zajištění volebních komisí, město je ale připraveno využít úředníky. Opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO) pondělní rozhodnutí vlády neodložit krajské a senátní volby, které připadají na pátek a sobotu, z lidského hlediska nechápe. Lidé se podle něj z některých lokalit, které povodně odřízly, často k urnám nedostanou. O organizaci voleb bude dnes večer jednat Ústřední krizový štáb.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 14:30

RABOVÁNÍ V POLSKU

Polský premiér Tusk vyzval úřady, aby zakročily proti rabování po povodních. Situace je podle něj v tomto ohledu dramatická, uvedla agentura PAP.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 14:13

SNĚMOVNA PROBERE ZAJIŠTĚNÍ VOLEB PŘI POVODNÍCH

Opoziční hnutí ANO chce na jednání Sněmovny zařadit bod týkající se zajištění voleb do krajských zastupitelstev a Senátu, které se uskuteční v pátek a sobotu. Na dnešní tiskové konferenci to řekl poslanec a místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes dopoledne uvedl, že chce informaci o volbách podat poslancům ve středu. Opoziční politici dnes uvedli, že respektují rozhodnutí vlády i přes povodňovou situaci termín voleb zachovat, koaliční poslanci jej podpořili.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 13:37

SEZNAM ADVOKÁTŮ, KTEŘÍ POMOHOU ZDARMA LIDEM ZASAŽENÝM POVODNĚMI

Česká advokátní komora (ČAK) zveřejnila na svém webu seznam advokátů, kteří bezplatně pomohou lidem postiženým povodněmi. V tiskové zprávě to dnes sdělila mluvčí komory Iva Chaloupková. Právní pomoc podle ní nemusí být ještě v těchto dnech aktuální, může ale být později potřeba.

Seznam advokátů není podle Chaloupkové konečný, ale bude se dále rozrůstat. Komora advokáty vyzvala, aby se připojovali a poskytli pomoc zadarmo všem, kteří ji kvůli ničivým povodním budou potřebovat. Advokáti se tak na seznam postupně hlásí, do dnešního poledne nabídlo pomoc zatím devět právníků či společností. Nejvíce jsou zastoupeni advokáti z Prahy, dva jsou z Olomoucka. Za Moravskoslezský kraj je na seznamu zatím jeden advokát, který působí na Krnovsku a Bruntálsku.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 13:20

LITOMĚŘICKO ČEKÁ NA KULMINACI, SITUACI ZHORŠUJE VODA Z JIHU ČECH

Litoměřicko čeká na kulminaci Labe. Příznivou situaci, kdy voda nezaplavuje obytné domy, může zhoršit povodňová situace na jihu Čech. Informovala o tom dnes na webu  litoměřická radnice. V Lovosicích je voda v lesoparku Osmička, kvůli podmáčné půdě radnice upozorňuje na nebezpečí pádu stromů a větví. Labe na dolním toku je od neděle na nejvyšším povodňovém stupni, jeho hladina roste vlivem dotoku z horního úseku a přítoků, a to zejména Vltavy. 

Ohře nadále zůstává klidná. Pro Litoměřice relativně příznivý stav však ještě může poznamenat zhoršující se povodňová situace v jižních Čechách. V pohotovosti jsou stále hasiči. Ti dobrovolní v Křešicích na Litoměřicku řešili lokální průsaky protipovodňovými stěnami v Nučnicích i v Křešicích, odčerpávali vodu, kontrolovali zpětné klapky a v nepřetržitém režimu zajišťují obsluhu čerpadla u přehrazení Blatenského potoku.

 

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 13:18

PRVNÍ ODHADY ŠKOD JSOU VE VÝŠI MINIMÁLNĚ 17 MILIARD KORUN

Pojištěné škody, které způsobily v minulých dnech katastrofální záplavy, dosáhnou podle prvních odhadů 17 miliard Kč. Přibližně polovinu těchto škod mají domácnosti a druhou část podniky. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven. Půjde tak zřejmě pro pojišťovny o druhou největší katastrofu. "Jde samozřejmě pouze o první odhad, který bude průběžně upřesňován a aktualizován," řekl ČTK mluvčí asociace Tomáš Pavlík. V pondělí večer evidovaly pojišťovny v důsledku velké vody kolem 11.000 událostí za celkem 1,36 miliardy Kč. Tato čísla však narůstají, další data budou dnes večer.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 13:17

STŘEDNÍ ČECHY BEZ VĚTŠÍCH ŠKOD, TŘETÍ POVODŇOVÝ STUPEŇ STÁLE V MĚLNÍKU

Povodně ve středních Čechách se zvládly bez větších škod, hejtmanství se nyní chce zaměřit na pomoc jiným regionům více zasaženým záplavami. V nejvyšším stupni ohrožení je sice ještě téměř polovina středočeských obcí s rozšířenou působností, ale to jen proto, že někde stále platí třetí povodňový stupeň, řekla novinářům po dnešním jednání krajského krizového štábu a povodňové komise hejtmanka Petra Pecková (STAN).

V regionu je hlášen třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, pouze na Labi v Mělníku. "Věřím, že máme povodně ve Středočeském kraji úspěšně za sebou," uvedla Pecková. Podle ní není v kraji nikdo pohřešován a záplavy si nevyžádaly žádnou oběť. "Byť už nebude zasedat krizový štáb Středočeského kraje, bude vytvořena skupina pro koordinaci pomoci dalším postiženým krajům," uvedla hejtmanka.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 13:16

SITUACE V OSTRAVĚ SE UKLIDŇUJE

Situace v Ostravě, kde povodně napáchaly škody v řadě městských obvodů, se uklidňuje. Voda klesá a ve městě se začíná pracovat na likvidaci následků povodní. Začaly se rozmisťovat velkoobjemové kontejnery, sběrné dvory navýší svou kapacitu a prodlouží otevírací dobu. Škody způsobené záplavami zatím odhadnout nelze. Novinářům to dnes řekl primátor Jan Dohnal (ODS). V krajské metropoli ještě pokračuje evakuace klientů dvou domovů pro seniory, které zaplavila voda a jsou poničené. Poškozené jsou kuchyně či kotelny.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 13:14

PARDUBICE ODVOLÁVAJÍ OPATŘENÍ

Některá opatření, která platila v Pardubicích kvůli záplavám, magistrát postupně odvolává. Krajské město vodní živel tolik nezasáhl a vyšlo z něj s minimálními škodami. Zavřené ale zůstávají například cyklostezky podél Labe a městské parky, uvedla radnice v tiskové zprávě. Městem protéká Labe a Chrudimka.

Město dnes otevřelo většinu silnic, které zalila voda. Výjimkou zůstává silnice do Úhřetic. Průjezdná je i stezka pro pěší z Černé za Bory do Mnětic. Díky tomu, že voda v Chrudimce dostatečně klesla, je znovu otevřený most u automatických mlýnů. Po kontrole stromů lidé opět mohou chodit na centrální hřbitov.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 12:54

POZOR NA POVODŇOVÉ PODVODY, VARUJE VZP

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) varuje před podvodnými SMS zprávami. Předstírají, že odesílatelem je VZP a příjemcům zprávy slibují "pojistnou výplatu“ po přihlášení do fiktivního systému. ČTK to dnes sdělila mluvčí VZP Viktorie Plívová. Podle ní jsou zprávy určené lidem z povodněmi zasažených oblastí. Většina ze sedmi zdravotních pojišťoven také na svých webech informuje o pobočkách, které jsou kvůli záplavám uzavřené, například v Krnově, Bohumíně nebo Jeseníku.