Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024).

Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024). Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
190
Fotogalerie

Povodně 2024 online: Povodně mají zatím 3 oběti, škody půjdou do desítek miliard. Voda začíná všude klesat

Redakce Reflexu

Moravu a Slezsko třetím dnem sužují povodně, problémy a škody působí také na jihu a severovýchodě Čech a na Vysočině. Toky se po deštích rozvodňují od pátku, v sobotu Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily stav nebezpečí, v neděli ho zavedl Liberecký kraj pro Frýdlantský výběžek. Voda se vylila do některých měst, na Jesenicku její nápor nevydržely některé domy. Evakuováno bylo v celé ČR přes 10.000 lidí, pohřešováni je sedm lidí. V pondělí policisté potvrdili první úmrtí v souvislosti s povodněmi. Výpadky jsou v energetice i v sítích mobilních operátorů, problémy jsou v dopravě. Provoz omezí některé školy. Vláda bude jednat o materiální pomoci. Situaci v celém Česku sledujeme online.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 20:41

DO OSTRAVY SE VLAKEM NEDOSTANETE MINIMÁLNĚ TÝDEN

Po celý následující týden se zřejmě nebude možné dostat po železnici do Ostravy a bude třeba volit jiný způsob. Železniční provoz je nejvíce omezený vedle Ostravska na Opavsku, v oblasti Jeseníků a Šumperka. Na dalších místech může být provoz přerušen v souvislosti s posunem záplavové vlny na jih Moravy. Na tiskové konferenci to uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

"V následujících dnech a pravděpodobně po celý následují týden nebude možné zajistit dopravu do Ostravy a do celého ostravského železničního uzlu. To znamená, že pro cesty z Ostravy do Olomouce, do Prahy nebo do Brna bude nutné volit jiný způsob dopravy než po železnici. A zároveň bude nutné sledovat informace o tom, jak bude vypadat doprava na silnicích," uvedl ministr.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 20:26

NA JIHU ČECH STOUPÁ HLADINA LUŽNICE

Obyvatelé části Veselí nad Lužnicí na Táborsku možná budou muset v pondělí ráno opustit svá bydliště. Hrozí, že by se tam mohla vylít řeka, jejíž hladina stoupá. ČTK to řekl starosta Veselí nad Lužnicí Vít Rada (ANO).

"Evakuace určitě nenastane dříve než v pondělí v 6:00. Máme čas na to, abychom se na všechno připravili," uvedl Rada. Hladina Lužnice, která městem protéká, by se mohla v následujících hodinách dostat na úroveň padesátileté vody.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 20:07

MĚSTSKÝ POLICISTA ZACHRÁNIL V BRNĚ TONOUCÍHO. SKOČIL ZA NÍM DO ROZBOUŘENÉ ŘEKY

Pod šestačtyřicetiletým mužem se v podvečer na Mlýnském nábřeží v brněnské městské části Maloměřice a Obřany utrhl břeh. Spadl do rozvodněné řeky Svitavy, kde se držel zaplaveného stromu. K místu právě přijížděla na kontrolu hlídka městské policie, na kterou už z dálky volali svědci. Jeden ze strážníků se k muži dostal a lanem se i s ním upoutal ke kmeni. S pomocí hasičů jej dostali do bezpečí, informoval mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Svitava je v Brně na třetím stupni povodňové aktivity. "Proud byl velmi silný a muž křičel, že mu dochází síly a utopí se. Hlídka pořádkové jednotky proto odložila opasky s vybavením a vysílačky, jeden ze strážníků si uvázal kolem těla lano a druhý ho jistil ze břehu. Strážník se ve vodě dostal až k zoufalému muži a lanem se i s ním upoutal ke kmeni. Na místě byla i druhá hlídka. Další strážník díky tomu stihl v mezičase přivolat hasiče i zdravotníky a současně zabezpečil služební zbraně svých zasahujících kolegů," popsal Ghanem.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 19:20

 NA VYSOČINĚ STOUPAJÍ HLADINY ŘEK

Na Vysočině odpoledne přibyla místa, v nichž hladiny řek stouply na třetí povodňový stupeň, který znamená ohrožení. Celkem platí na sedmi tocích. Na Sázavě se kromě Havlíčkova Brodu a Chlístova dostal na třetí stupeň i Žďár nad Sázavou. Řeka Jihlava se k třetímu stupni zvedla v Bransouzích a po předchozím poklesu se k němu vrátila Želetavka v Jemnici. Na Svratce v Dalečíně, kde se Svratka přiblížila k extrémní povodni, se podle starosty Pavla Kadlece (nestraník) musí odčerpávat voda z některých sklepů a garáží.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 19:03

POČET DOMÁCNOSTÍ BEZ PROUDU KLESL NA POLOVINU

Počet domácností, které se kvůli počasí a záplavám ocitly bez elektřiny, do nedělních 18:00 hodin výrazně klesl - na přibližně 135.000. Je to zhruba polovina proti dnešnímu ránu, kdy bylo bez proudu okolo 260.000 odběratelů. Nejvážnější je stále situace v Moravskoslezském kraji, kde je bez energie 76.000 domácností, a v Olomouckém kraji s 29.000 odpojenými. Vyplývá to z údajů distributorů ČEZ a E.ON. Na vedení vysokého napětí energetici evidují nyní okolo 216 poruch a další desítky na vedení nízkého napětí.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 18:56

ZÁBĚRY NA POVODNĚMI PONIČENÉ JESENICKO A ŠUMPERSKO PŘÍMO Z POLICEJNÍHO VRTULNÍKU


Video placeholder
Záběry na povodněmi poničené Jesenicko a Šumpersko přímo z policejního vrtulníku
Reflex
Reflex
15. září 2024 · 18:49

LETECKÉ ZÁCHRANY PROBÍHAJÍ STÁLE I V ŠUMPERKU

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 18:47

VE VRCHLABÍ HLADINA LABE KLESÁ

Hladina Labe na průtoku Vrchlabím viditelně klesá, během odpoledne již opadla o několik desítek centimetrů. Umoudřilo se i počasí. Krátce po poledni přestalo pršet a odpoledne už byla polojasná obloha. Za klesající hladinou Labe stojí zřejmě stabilizující se situace ve Špindlerově Mlýně stejně jako skutečnost, že před začátkem víkendových dešťů byla hladina Labské přehrady ve Špindlerově Mlýně velice nízká, díky čemuž tu byl připraven značný absorbční prostor pro záchyt vody přitékající z horských potoků a horního toku Labe.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 18:27

ŘEKA OPAVA KULMINUJE V OPAVĚ A V KRNOVĚ

Řeka Opava v Opavě a také v Krnově na Bruntálsku dosáhla svého maxima. V Opavě už několik hodin výška hladiny stagnuje, v Krnově, který byl z 80 procent zaplaven, začala klesat. ČTK to řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Než se řeka vrátí do svého koryta, podle ní ještě nějakou dobu potrvá.

 

Krnov i Opava patří k městům, které jsou v Moravskoslezském kraji povodní postiženy nejvíce. V Opavě se řeka vylila na několika místech. Zaplavila velkou část sídliště Kateřinky. Krnov je pod vodou téměř celý. Jeho vedení už není schopno účelně koordinovat pomoc.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 18:07

KRNOV STÁLE POD VODOU, ALE ZPROVOZNILI INTERNET, HLÁSÍ STAROSTA

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 18:06

POMOC PRO ODŘÍZNUTÝ KRNOV

Moravskoslezský kraj společně s hasiči vypraví konvoj s pomocí pro Krnov na Bruntálsku. Město je z velké části zatopeno a je odříznuté od okolního světa. Konvoj poveze potraviny i pitnou vodu. ČTK to řekl hejtman Josef Bělica. Pomoc do města povezou nákladní Tatry, které dokážou projet hlubokou vodou. „To město je odříznuto ze všech stran. Není možné ho normálně zásobovat. Předpokládám ale, že ty Tatry, které jsou schopny se brodit až po kabinu, budou schopné tam tu pomoc dovézt," řekl. Pokud by to nešlo, bude kraj hledat další způsob.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 18:02

OSTRAVA BUDE TÝDEN BEZ ŽELEZNIČNÍHO SPOJENÍ

Celý následující týden se zřejmě nebude možné dostat po železnici do Ostravy a bude třeba volit jiný způsob dopravy. Železniční provoz je nejvíce omezený vedle Ostravska na Opavsku, v oblasti Jeseníků a Šumperku. Nová omezení mohou přibýt v souvislosti s posunem záplavové vlny na jih Moravy. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

 

"V následujících dnech a pravděpodobně po celý následující týden nebude možné zajistit dopravu do Ostravy a do celého ostravského železničního uzlu, to znamená, že pro cesty z Ostravy do Olomouce, do Prahy nebo do Brna bude nutné volit jiný způsob dopravy než po železnici. A zároveň bude nutné sledovat informace o tom, jak bude vypadat doprava na silnicích," uvedl ministr.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 17:27

NA LIBERECKU VYHLÁŠEN STAV NEBEZPEČÍ

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta vyhlásil dnes od 17:00 stav nebezpečí pro obec s rozšířenou působností Frýdlant, kam patří 18 obcí zhruba s 24.000 obyvateli z Frýdlantského výběžku. Důvodem jsou záplavy. ČTK o tom informoval hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

 

"Nyní nemáme k dispozici zřetelnou predikci počasí, která by znamenala pokles toků do dnešních večerních hodin. Hlavním důvodem vyhlášení stavu nebezpečí je možnost evakuovat občany z těch nejohroženějších míst," uvedl hejtman.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 17:09

ZAČALA EVAKUACE TROUBEK

Vedení Troubek na Přerovsku rozhodlo dnes odpoledne o evakuaci obyvatel kvůli extrémnímu ohrožení. V Teplicích nad Bečvou, jež jsou 40 kilometrů od Troubek, se dramaticky zvedla hladina v Bečvě, kde už platí třetí povodňový stupeň. Voda má do Troubek ležících u soutoku Moravy a Bečvy dorazit po půlnoci, informovalo vedení obce na sociálních sítích. Evakuace se týká všech obyvatel. Troubky jsou symbolem katastrofálních záplav z roku 1997.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 16:42

DNY NATO V OSTRAVĚ ZRUŠENY

Dny NATO v Ostravě a Dny Vzdušných sil Armády ČR se příští víkend na letišti v Mošnově neuskuteční. Pořadatelé největší bezpečnostní přehlídku v Evropě zrušili kvůli povodním. Na síti X to dnes oznámila organizace Jagello 2000. Nynější situace není podle ní vhodná pro konání akce. Chce tím vyjádřit solidaritu se všemi nasazenými hasiči, policisty, vojáky, záchranáři, městskými policisty a hlavně s občany, kteří jsou záplavami postiženi. "Dalším důležitým faktorem jsou silně podmáčené terény neumožňující zahájení finální části připrav, které v areálu letiště obvykle zahajujeme v pondělí před akcí, zejména pak zhoršený stav příjezdových komunikací," dodalo Jagello 2000.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 16:27

VIŠŇOVÁ NA LIBERECKU JE OPĚT ODŘÍZNUTA

Příhraniční obec Višňová ve Frýdlantském výběžku je stejně jako v sobotu odříznutá od zbytku Liberecka. Voda z rozvodněné Smědé zaplavila okolo 13:00 všechny přístupové silnice do obce. ČTK o tom informoval starosta Višňové Michal Scheidl. Podle něj také obec vyzve obyvatele zhruba deseti domů, aby se připravili na možnou evakuaci.

"Rozhodnutí ale bude na nich," dodal Scheidl. Zároveň podle něj obyvatelům nejohroženějších domů nabídnou pomoc při stěhování nábytků do horních pater. Rozvodněnou řekou jsou ohroženi v Poustce a zadní část Minkovic. Už v sobotu se rozvodněná Smědá dostala do tří domů, z jednoho z nich hasiči evakuovali dva lidi. Starosta očekává, že hladina řeky bude stoupat zhruba do 17:00 a bude výše než v sobotu.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 16:25

V OPAVĚ HROZÍ PROTRŽENÍ HRÁZE

Opavě hrozí, že se protrhne hráz řeky Opavy u městských částí Palhanec a Karlovec. Vedení magistrátu proto nařídilo evakuaci obyvatel. Představitelé města to zveřejnili na svém facebookovém profilu. "Z důvodu hrozby protržení hráze řeky Opavy je nutné okamžitě začít s evakuací obyvatel městské části Karlovec. Občané se vyzývají, aby se urychleně připravili k evakuaci," uvedlo město v příspěvku.

Lidé si mají připravit evakuační zavazadlo a podle možností si domluvili ubytování v bezpečí u rodinných příslušníků či přátel. Ostatní mohou využít svozové autobusy do evakuačních centra. Odjíždět bude z parkoviště u společnosti Bidfood do evakuačního centra Krizového štábu Opava

Viliam Buchert
Viliam Buchert
15. září 2024 · 16:03

OSTRAVU TO NEJHORŠÍ JEŠTĚ NEJSPÍŠ ČEKÁ

Takhle to vypadalo kolem 15 hodiny v Ostravě v místech, kde byla povodňová situace dobrá. Jinde ale části města zalila voda. Povodeň zaplavila například fotbalové hřiště v Ostravě-Hrušové u soutoku Odry a Ostravice.

Video placeholder
Řeka Ostravice v Ostravě
Zatopene fotbalove hriste v Ostrave-Hrušové u soutoku Odry a Ostravice
Zatopene fotbalove hriste v Ostrave-Hrušové u soutoku Odry a Ostravice
Reflex
Reflex
15. září 2024 · 15:56

VRTULNÍK A LÉKAŘI ZACHRAŇUJÍ LIDI NA KRNOVSKU

Vrtulník se zdravotníky zachraňuje pacienty na zaplaveném Krnovsku. Dnes posádka záchranářů pomáhala třem lidem v místech, kam se lékaři po zemi nemohou dostat. ČTK to řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. "Před devátou hodinou jsme letěli k osmašedesátiletému muži do Holčovic, který byl evakuován ze svého domova do místní základní školy. Následně se u něj začaly projevovat známky cévní mozkové příhody. Po ošetření jej záchranáři vzdušnou cestou přepravili do ostravské fakultní nemocnice," uvedl.

Později letěla posádka do Krnova. V zaplaveném domě, z něhož se jeho obyvatelé včas neevakuovali, se nacházel starší muž s interními obtížemi. Posádka jej pomocí palubního jeřábu vyzvedla střešním oknem a na přístupném místě předala k pozemní přepravě do nemocnice. "Zatím posledním zásahem byl let do Města Albrechtic. Tým leteckých záchranářů poskytoval první pomoc starší ženě s vážnými dechovými obtížemi. Rovněž v tomto případě muselo být k evakuaci pacientky využito vyzvednutí lanovou technikou. Následně byla předána do péče opavské nemocnice," uvedl.

Jiří Štefek
Jiří Štefek
15. září 2024 · 15:43

SITUACE VE ŠPINDLEROVĚ MLÝNĚ JE STABILIZOVANÁ

"Zatím vše v pořádku. Silnice Špindlerův Mlýn - Vrchlabí průjezdná. Labe zatím pod kontrolou," hlásí mi přes whatsapp zdejší starosta Martin Jandura.

Povodně ve Špindlerově mlýně
Povodně ve Špindlerově mlýně
Povodně ve Špindlerově mlýně
Povodně ve Špindlerově mlýně