Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024).

Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024). Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
190
Fotogalerie

Povodně 2024 online: Povodně mají zatím 3 oběti, škody půjdou do desítek miliard. Voda začíná všude klesat

Redakce Reflexu

Moravu a Slezsko třetím dnem sužují povodně, problémy a škody působí také na jihu a severovýchodě Čech a na Vysočině. Toky se po deštích rozvodňují od pátku, v sobotu Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily stav nebezpečí, v neděli ho zavedl Liberecký kraj pro Frýdlantský výběžek. Voda se vylila do některých měst, na Jesenicku její nápor nevydržely některé domy. Evakuováno bylo v celé ČR přes 10.000 lidí, pohřešováni je sedm lidí. V pondělí policisté potvrdili první úmrtí v souvislosti s povodněmi. Výpadky jsou v energetice i v sítích mobilních operátorů, problémy jsou v dopravě. Provoz omezí některé školy. Vláda bude jednat o materiální pomoci. Situaci v celém Česku sledujeme online.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 11:01

POSLEDNÍ KULMINACE SE ČEKAJÍ VE STŘEDU

Dnes bude kulminovat soutok Vltavy a Labe u Mělníka, někde ještě po extrémních deštích, které postihly Česko o víkendu a v pondělí, hladiny porostou do středy. Několik dnů pak budou místy přetrvávat třetí, tedy nejvyšší stupně povodňové aktivity. V oblastech, které zasáhly záplavy, začne likvidace následků. Po dnešním zasedání Ústřední povodňové komise to uvedl její předseda ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Komise se podle něj sejde ještě ve středu. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na tiskové konferenci doplnil, že situace je pod kontrolou i na jihu Čech, kde by významně nemělo působit ani odtékání z rybníku Rožmberk. V Olomouci podle něj v noci zafungovala protipovodňová opatření.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 08:12

HORNÍ TOKY KLESAJÍ, NEJHORŠÍ SITUACE JE NA JIHU ČECH

Horní a střední úseky rozvodněných toků v Česku většinou klesají. Počet míst s dosaženým povodňovým stupněm klesl za posledních 24 hodin o více než 40 na 179. Vyplývá to z údajů na povodňovém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kolem dnešních 02:00. Nejhorší situace je v Jihočeském kraji, kde 24 měřicích stanic hlásilo třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň.

Reflex
Reflex
17. září 2024 · 08:09

NEJVYŠŠI POVODŇOVÝ STUPEŇ NA VLTAVĚ A LUŽNICI

Povodňových stavů v Česku dnes ráno dál ubylo, před 06:30 byl některý z povodňových stupňů na zhruba 160 místech, což je asi o 20 méně než po půlnoci. Velká voda se s výjimkou jižních Čech přesunuje z horních na střední a dolní toky. Povodňový stupeň ohrožení byl ráno zejména na jihočeských řekách a také na Odře a Opavě, Dyji a Moravě a Labi. Vyplývá to z údajů na povodňovém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové očekávají další poklesy hladin.

 

Nejvyšší povodňový stupeň ohrožení byl před 06:30 na zhruba 55 místech, situace se v tomto ohledu zatím příliš nemění. Téměř polovina z nich připadala na řeky v jižních Čechách, stupeň ohrožení tam byl na více místech na Lužnici a Vltavě a také na Nežárce, Malši a Blanici. Hladiny tam po pondělních deštích ještě stoupají.

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 22:31

VOLBY O VÍKENDU BUDOU

Krajské a senátní volby se v pátek a sobotu uskuteční. Vláda je přesvědčená, že je schopná zajistit hlasování i v místech zasažených povodněmi, uvedl na tiskové konferenci dnes večer po mimořádném jednání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). O odklad voleb žádal primátor Opavy zasažené velkou vodou. Na ministerstvu vnitra také vznikla pracovní skupina, která má pomoct, aby se volby konaly regulérně.

 

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) už během dne uvedl, že kdyby se volby nekonaly, mohla by být napadána jejich legitimita. Dnes večer doplnil, že na volbách budou spolupracovat hasiči, policie, statistikové.

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 21:59

VOJÁCI MOHOU BÝT NASAZENI PŘI POVODNÍCH

Vláda dnes večer schválila nasazení vojáků a techniky na územích ČR zasažených povodněmi. Povoláno od 17. září do 31. října může být až 2000 vojáků, uvedla na sociální síti X ministryně obrany Jana Černochová (ODS). S povodněmi dosud pomáhalo sedm vrtulníků armády, na zemi pak pomáhali například ženisté z olomouckého 153. praporu.

"Úkol české armády je jasný, pomáhat tam, kde bude zapotřebí na nejvíce poškozených místech a likvidovat následky povodní," uvedla k rozhodnutí vlády Černochová. "Jak jsme slíbili, uděláme vše pro to, abychom lidem pomohli následky této pohromy co nejrychleji zvládnout," dodala.

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 19:01

PAVEL: POKUD BY VOLBY NEBYLY VŠUDE REGULÉRNÍ, JE TO ARGUMENT PRO ODLOŽENÍ

Kdyby nebylo možné zajistit regulérnost voleb ve všech místech, pak by to byl asi dobrý argument pro jejich odložení, pokud by se k tomu nalezla právní cesta. Před dnešní večerní schůzí vlády to novinářům řekl prezident Petr Pavel, který se zasedání kabinetu k povodňové situaci účastní. Krajské a senátní volby se mají konat v pátek a sobotu.

 

O případné úpravě termínu voleb kvůli záplavám v části regionů se musí podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) rozhodnout dnes. Kdyby se volby do krajů a třetiny Senátu nakonec nekonaly, mohla by být legitimita rozhodnutí napadána, míní. Na ministerstvu vnitra vznikla pracovní skupina, která má pomoct, aby se volby konaly regulérně. O odložení voleb chce žádat vládu opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 17:52

D1 JE OPĚT PRŮJEZDNÁ

Dálnice D1 je z Ostravy do Prahy po záplavách opět průjezdná, včetně Klimkovického tunelu. Řidiči mohou po D1 projet v obou směrech až na 354. kilometr, což je okraj Ostravy. ČTK to dnes odpoledne řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Uzavřené tak podle dostupných informací zůstávají jen části dálnice za Ostravou směrem na státní hranici s Polskem.

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 17:46

ZÁPLAVY MAJÍ TŘI OBĚTI, NĚKOLIK POHŘEŠOVANÝCH

Záplavy v Moravskoslezském kraji mají nyní tři potvrzené oběti. Dalších několik lidí se pohřešuje.

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 16:23

FIALA: MUSÍME RYCHLE OBNOVIT INFRASTRUKTURU

V regionech postižených katastrofálními záplavami je nutné co nejdříve obnovit dodávky elektrické energie, zprovoznit komunikační síť a poničené silnice, řekl dnes na návštěvě Jeseníku premiér Petr Fiala (ODS). Spolu s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) mluvil se starostkou města Zdeňkou Blišťanovou i záchrannými složkami, navštívili také nedaleké Mikulovice. Vyčíslovat škody způsobené záplavami je nyní podle premiéra předčasné, stát a samosprávy musí nyní soustředit síly na rychlou obnovu poničené infrastruktury.

"Přijeli jsme, abychom zjistili, co je potřeba udělat, v jakém jsou tady stavu a co ze strany vlády máme v těch nejbližších hodinách rozhodnout, připravit a s čím pomoci," uvedl premiér. Vedle zajištění zpřístupnění záplavami odříznutých oblastí včetně mobilního signálu a dodávek elektřiny je podle něj potřeba zajistit starostům také expertní pomoc. Nutné je podle Fialy rovněž zajistit místním lidem všechny nezbytné životní potřeby, na prvním místě pitnou vodu. "Musíme zajistit úplně elementární životní potřeby lidí a obcí, obnovit sítě, zajistit elektřinu, teplo, pomoci jim s potravinami," řekl.

16. září 2024 · 14:50

V OSTRAVĚ SE PROTHRLA HRÁZ NA SOUTOKU OPAVY A ODRY

Z Ostravy-Přívozu, kde dopoledne začala evakuace, hasiči zachránili už 250 lidí včetně dětí. Stále zasahují. Pomáhá tam několik člunů a nasazen byl i vrtulník, který zachránil tři osoby. ČTK to řekla mluvčí hasičů Kamila Langerová. Voda se do lokality dostala kvůli trhlinám v hrázi na pravém břehu řeky Odry. Kolik lidí je v oblasti, není jasné, ale zřejmě jde o stovky, možná o 500 obyvatel. Pro město je řešení situace prioritou, uvedl primátor Jan Dohnal (ODS). Zachránění lidé jsou převáženi autobusy do evakuačního centra, které město zřídilo na Černé louce. Hrozí další evakuace.

Ředitel hasičů Radim Kuchař ráno uvedl, že v místě soutoku Opavy a Odry jsou na pravém břehu Odry dvě trhliny v hrázi o délkách 50 metrů. Už v noci voda v Přívoze začala stoupat, ale původně nebylo jasné, co je příčinou. Voda se kromě Přívozu objevila také u obchodů Kaufland a Sconto. Trhlinami by podle informací z rána mohlo protékat zhruba 100 metrů krychlových vody za vteřinu.

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 14:15

ZASTAVENO JE 60 ÚSEKŮ ŽELEZNIC

Kvůli povodním je zastavený provoz na téměř 60 úsecích železnic včetně hlavního koridoru, informovala dnes v tiskové zprávě Správa železnic. Nejkritičtější je situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Ráno bylo mimo provoz asi osm desítek železničních úseků. Škody na infrastruktuře dosahují podle předběžných odhadů stovky milionů korun.

"Nejvážnější situace je v Moravskoslezském kraji, a to zejména na Ostravsku a Opavsku, v Olomouckém kraji pak v podhůří Jeseníků. Nejezdí se také v dalších horských a podhorských oblastech prakticky napříč celou republikou," uvedla Správa železnic. V některých případech jsou tratě uzavřené preventivně.

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 12:32

KVŮLI POVODNÍM SE MŮŽE ZMĚNIT ROZPOČET

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nevylučuje možnost novely zákona o státním rozpočtu na letošní rok kvůli škodám způsobeným povodněmi. Řekl to dnes novinářům po jednání s prezidentem Petrem Pavlem. Podle Stanjury bude záležet na celkové výši škod, odhaduje je v řádu desítek miliard korun.

Pokud by bylo třeba rozpočet novelizovat, chce Stanjura jednat s opozicí o rychlém schválení novely. Nyní schválený státní rozpočet počítá se schodkem 252 miliard korun, v rezervě je ale podle Stanjury nyní jen kolem jedné miliardy korun. Ministr zdůraznil, že žádný rozpočet nikdy nepočítá s tak velkou rezervou, aby pokryla katastrofu o rozměru nynějších povodní.

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 11:54

PRIMÁTOR OPAVY ŽÁDÁ ODLOŽENÍ VOLEB

Opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO) chce žádat vládu o odložení krajských a senátních voleb. Připravit je v tomto stavu bude podle něj náročné. Vláda se má i touto otázkou zabývat dnes večer.

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 11:27

Letecké záběry z Ostravy ukazují, jak velká část města je pod vodou:

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 11:24

PREZIDENT PAVEL SE ZÚČASTNÍ JEDNÁNÍ VLÁDY

Prezident Petr Pavel se dnes večer zúčastní mimořádné schůze vlády, která se bude zabývat aktuální protipovodňovou situací. Na webu to oznámil odbor komunikace prezidentské kanceláře. Kabinet Petra Fialy (ODS) by měl jednat o materiální pomoci při odstraňování škod a dalších krocích k zvládnutí situace.

Hlava státu se naposled zúčastnila jednání vlády před necelými dvěma měsíci, tehdy se týkalo zprávy o zajišťování obrany. Už dříve Pavel avizoval, že se zúčastní zasedání kabinetu, na kterém bude rozhodovat o návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Dnes by měl kabinet podle dnešního vyjádření ministrů řešit také zajištění krajských a senátních voleb, které se uskuteční v pátek a v sobotu, nebo využití prostředků z fondu solidarity Evropské unie a Národního plánu obnovy.

Martin Bryś
Martin Bryś
16. září 2024 · 10:26

Do oblasti míří na pomoc vojáci. Bude jich potřeba s odklízením škod. Konečně sem také jedou kolony cisteren s pitnou vodou.

Povodňová situace na Jesenicku
Povodňová situace na Jesenicku
Martin Bryś
Martin Bryś
16. září 2024 · 10:25

Přes Domašovice se dá dostat z Jeseníku ven. U tohoto můstku jsem v sobotu večer natáčel video divoké říčky Bělé. Dnes je vidět, jak silná povodeň tu byla.

Povodňová situace na Jesenicku
Povodňová situace na Jesenicku
Martin Bryś
Martin Bryś
16. září 2024 · 10:25

Přes Domašovice se dá dostat z Jeseníku ven. U tohoto můstku jsem v sobotu večer natáčel video divoké říčky Bělé. Dnes je vidět, jak silná povodeň tu byla.

Povodňová situace na Jesenicku
Povodňová situace na Jesenicku
Martin Bryś
Martin Bryś
16. září 2024 · 10:24

V centru Jeseníku se na nic nečekà a probíhají odklízecí práce. Pokud nejsou cesty podemleté, jsou již průjezdné. Ale bude to trvat keště dlouho, všude jsou pořád závěje bahna. Pořád neteče pitná voda, elektrika někde taky stávkuje. Mobilní signál je takřka nefunkční.

Povodňová situace na Jesenicku
Povodňová situace na Jesenicku
Martin Bryś
Martin Bryś
16. září 2024 · 10:24

Na pomezí Jeseníku a Bělou pod Pradědem byla povodeň zdá se nejhorší. Mezi domy se tu stále valí voda. Některé nápor proudu nevydržely a sesunuly se.

Povodňová situace na Jesenicku
Povodňová situace na Jesenicku