Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024).

Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024). Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
190
Fotogalerie

Povodně 2024 online: Povodně mají zatím 3 oběti, škody půjdou do desítek miliard. Voda začíná všude klesat

Redakce Reflexu

Moravu a Slezsko třetím dnem sužují povodně, problémy a škody působí také na jihu a severovýchodě Čech a na Vysočině. Toky se po deštích rozvodňují od pátku, v sobotu Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily stav nebezpečí, v neděli ho zavedl Liberecký kraj pro Frýdlantský výběžek. Voda se vylila do některých měst, na Jesenicku její nápor nevydržely některé domy. Evakuováno bylo v celé ČR přes 10.000 lidí, pohřešováni je sedm lidí. V pondělí policisté potvrdili první úmrtí v souvislosti s povodněmi. Výpadky jsou v energetice i v sítích mobilních operátorů, problémy jsou v dopravě. Provoz omezí některé školy. Vláda bude jednat o materiální pomoci. Situaci v celém Česku sledujeme online.

Online přenos

Online přenos

Martin Bryś
Martin Bryś
16. září 2024 · 10:18

Hledáme cestu ven ze zatopeného Jeseníku. Přes Lipovou Lázně to nepůjde, podle hasičů je tam utržená silnice. Dávají nám tip ať zkusíme cestu na Rejvíz, kde by měla být cesta alespoň trochu průjezdná. Uvidíme..

Povodňová situace v Jeseníku
Povodňová situace v Jeseníku
Reflex
Reflex
16. září 2024 · 10:03

V OSTRAVĚ ZAČALA EVAKUACE CENTRA

V Ostravě začala evakuace městské části Přívoz, oznámili na síti X hasiči dnes po 09:30. Řeka Odra byla dnes ve Svinově na hranici extrémní povodně.

Situace v krajském městě je vážná, z bezpečnostních důvodů byla odstavena teplárna, Ostrava tak zůstala bez tepla a teplé vody. Komplikovaná je situace také v dopravě. Zástupci města vyzvali obyvatele, aby nejezdili do města, a rodiče, aby neposílali své děti do školy.

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 09:14

118 TISÍC DOMÁCNOSTÍ STÁLE BEZ ELEKTŘINY

Bez elektřiny v Česku zůstávalo dnes ráno kvůli počasí a povodním zhruba 118.000 domácností. V porovnání s nedělním večerem, kdy bylo bez proudu zhruba 135.000 míst, je jich mírně méně. Energetici sice dodávky na některá místa obnovili, jiná jim ale kvůli dešti v noci na dnešek opět přibyla. Nejhorší situace zůstává v Moravskoslezském kraji, kde je bez energie 73.000 domácností, a v Olomouckém kraji s 29.000 odběrnými místy bez proudu. Vyplývá to z údajů distributorů ČEZ a E.ON.

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 08:24

PRVNÍ OBĚT, SEDM POHŘEŠOVANÝCH

Nynější rozsáhlé záplavy mají první oběť. Jeden člověk utonul v řece Krasovka na Bruntálsku, policie eviduje také sedm pohřešovaných. V Českém rozhlasu Radiožurnálu (ČRo) to dnes řekl policejní prezident Martin Vondrášek. Dosud bylo známé, že se pohřešují čtyři lidé.

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 08:17

UZAVŘENÁ LITOVEL

Město Litovel na Olomoucku je kvůli záplavám úplně uzavřené, včetně škol a zdravotnických zařízení. Radnice to dnes kolem 07:00 oznámila na facebooku. Zaplaveno je asi 70 procent území Litovle a na stejně velké ploše vypadl proud, řekl ve videu na facebooku starosta Viktor Kohout (SNK). Voda podle něj bude kulminovat až odpoledne.

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 07:28

LABE NA 3. POVODŇOVÉM STUPNI

Hladina Labe pod soutokem s Orlicí v Hradci Králové dnes v 05:00 přesáhla hranici třetího povodňového stupně. Třetí povodňové stupně, tedy ohrožení, byly ráno na dalších sedmi místech v Královéhradeckém kraji. Vyplývá to z dat podniku Povodí Labe. Po 05:00 hladina Labe v Hradci Králové vystoupala na 354 centimetrů, hranice třetího stupně je 350 centimetrů. Před víkendovým příchodem silných dešťů se výše hladiny Labe pohybovala kolem půl metru.

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 07:24

KONEC ZÁCHRANNÝCH PRACÍ NA JESENICKU

Hasiči v neděli večer díky poklesu hladin vodních toků ukončili záchranné práce na Jesenicku, které o víkendu postihly katastrofální záplavy. Hasiči v tomto horském okrese zachránili celkem 230 lidí, evakuovali 2000 obyvatel, zhruba 350 z nich využilo nouzového ubytování. Kvůli povodním byly v kraji o víkendu nasazeny stovky hasičů i policistů. V noci na dnešek hasiči zasahovali v Litovli na Olomoucku, kam z Jeseníků dorazila povodňová vlna. Aktuálně v kraji řeší 50 událostí. Od soboty do dnešního rána jich v kraji evidovali 1750. ČTK to dnes sdělila mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 07:22

NIŽŠÍ PRŮTOK V TROUBKÁCH

Prognóza pro obec Troubky na Přerovsku, které hrozilo extrémní ohrožení, se zlepšila. Průtok v řece Bečvě je oproti předpokladu nižší, voda již kulminovala. Na severu katastru se zatápí slabá místa, řekl dnes ČTK starosta Martin Frgal. Obec nadále drží pohotovost, hladinu řeky sledují hasiči i policisté. K vodě to dnes časně ráno přitáhlo i řadu obyvatel, kteří se v neděli večer odmítli evakuovat, zjistila na místě ČTK. Troubky již záplavy zažily dvakrát, staly se i symbolem katastrofálních povodní v roce 1997.

Reflex
Reflex
16. září 2024 · 07:17

ZÁPLAVOVÁ VLNA DORAZILA DO LITOVLE

Do Litovle na Olomoucku v neděli večer dorazila očekávaná záplavová vlna. Voda z řeky Moravy v desetitisícovém městě už zaplavila několik ulic. Podle prognózy by hladina řeky Moravy měla v Litovli kulminovat dnes kolem poledne. "Všechny předpovědi se prozatím naplňují dle odhadu. V následujících hodinách ještě očekáváme nárůst hladiny řek," uvedl na sociálních sítích starosta Litovle Viktor Kohout. Kritické budou ranní hodiny.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 23:13

V JESENÍKU NAPRŠELO ZA 4 DNY VÍCE NEŽ ZA CELÝ ROK 2015

Na meteorologické stanici v Jeseníku napršelo od čtvrtka do dnešního poledne 463 milimetrů srážek. Toto extrémní množství překonalo jiný extrém, kterým byl celoroční úhrn za suchý rok 2015. Tehdy na stejné stanici naměřili meteorologové pouhých 439 milimetrů, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil na síti X Jáchym Brzezina z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Jen jedna stanice zaznamenala od čtvrtka vyšší úhrn, a to na blízkém Červenohorském sedle, kde spadlo o osm milimetrů více. Přes 400 milimetrů napršelo i na některých dalších jesenických stanicích, ve Starém Městě pod Sněžníkem a také na dvou krkonošských stanicích. Brzezina také upozornil, že pršelo extrémně dlouho v kuse. "Za 77 hodin nebyla hodina, kdy by byla zaznamenána nula," uvedl.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 23:11

EVAKUOVÁNO UŽ JE 12 TISÍC LIDÍ

K dnešním 19:00 zasahovali hasiči a další složky integrovaného záchranného systému u 1932 mimořádných událostí, celkem od začátku povodní řešili 7884 událostí. Evakuováno bylo přes 12.000 lidí. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) to řekl dnes večer po zasedání Ústředního krizového štábu. Ministr znovu apeloval na občany v ohrožených lokalitách, aby se řídili pokyny hasičů a neodmítali evakuaci.

"Znovu prosíme všechny, aby se řídili pokyny hasičů, aby neodmítali evakuaci. Dnes jsem na vlastní oči na Frýdlantsku viděl lidi vycházející z nemovitostí, které byly částečně pod vodou, zavírající dveře před hasiči, kteří je přicházejí oslovit. Skutečně to nedělají proto, aby je krátili na jejich právech, dělají to proto, aby jim zachránili život, aby se na to samé místo nemuseli vracet v mnohem těžších podmínkách," uvedl Rakušan.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 23:10

V NOCI BUDE OPĚT PRŠET NAD CELOU ČR, NEJHORŠÍ TO BUDE V JIŽNÍCH ČECHÁCH

V noci na pondělí se déšť opět rozšíří na celé území České republiky. Po jednání Ústředního krizového štábu to dnes večer řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). V jižních Čechách deště neustanou ani v úterý a ve středu. Za uplynulých 12 hodin podle Hladíka spadlo více než 100 milimetrů dešťových srážek v Krkonoších, zhruba 80 milimetrů v Jizerských horách a Jeseníkách, v ostatních částech republiky pět až 35 milimetrů.

"Během noci na pondělí se déšť rozšíří na celé území, zase zpátky bude pršet na Moravě, kde už dnes nepršelo. V horách může napršet vydatně, ale ve srovnání se včerejškem (sobotou) a nocí méně," uvedl ministr. "Lze očekávat větší srážky na jihozápadě. Jižní Čechy mohou být velmi zkoušenou částí republiky, protože tam zcela neutichne déšť ani v úterý a ve středu," dodal Hladík.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 22:30

BRNĚNSKÁ PŘEHRADA ZÍTRA ZVÝŠÍ ODTOK VODY, ZAPLAVÍ ZAHRÁDKY

Brněnská přehrada začne v pondělí kvůli vysokému přítoku odpouštět o polovinu vody více než dosud, a to 90 metrů krychlových za vteřinu. Vodohospodáři odhadují, že se naplní. Ujišťují také, že nemají být zasažena obydlí, ale pouze zahrádky v městské části Jundrov, částečně i v Komíně, a louky v Komárově. Uvedla to tisková mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková po jednání Povodňové komise Jihomoravského kraje.

Několik dnů po sobě upouštělo Povodí Moravy okolo 57 metrů krychlových, ale přítok je dlouhodobě vyšší. Starosta Židlochovic Jan Vitula (Vaše Židlochovice) ČTK v pátek řekl, že požadoval už ve středu, aby se vypouštělo maximum. Povodí však zvýšilo odtok na 55 metrů krychlových až v pátek po poledni. Ředitel pro Správu povodí Antonín Tůma novinářům v pátek řekl, že to dříve nešlo kvůli tomu, že bylo třeba vyklidit koryto na Poříčí, kde se už tři roky staví protipovodňová opatření. Přítok do přehrady převýšil odtok zhruba o půlnoci z pátku na sobotu.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 22:00

NEJHŮŘE ZASAŽENÁ MÍSTA MAJÍ STÁLE VÝPADKY MOBILNÍHO SIGNÁLU

Mobilní sítě v Moravskoslezském a Olomouckém kraji mají stále lokální výpadky kvůli přerušeným dodávkám proudu. Bez elektřiny jsou stále stovky vysílačů a k některým se aktuálně nejde dostat s dieselovými agregáty nebo naftou do nich. Vyplývá to z informací operátorů. "Na Moravu se přesouvají dieselagregáty z Čech. Žádáme naše dodavatele o další. Do některých míst však v tuto chvíli nepovolují bezpečnostní složky kvůli ohrožení životů přístup, proto nemusí být možné ani pracovat na obnovení dodávek elektrického proudu ani doplňovat palivo do agregátů," uvedla na síti X společnost CETIN.

T-Mobile podle mluvčí Patricie Šedivé stále řeší lokální výpadky tam, kde byly přerušeny dodávky elektřiny, zejména v menších vesnicích. Všichni pohotovostní technici jsou v terénu. Jejich práci však značně komplikují popadané stromy, nestabilní a silně podmáčená půda. V některých oblastech už je vyhlášen i stav nebezpečí. "Nejnáročnější je nyní situace v Jeseníkách a v oblasti okolo Ostravy. Úzce spolupracujeme s krizovými štáby a integrovaným záchranným systémem. Hasičský záchranný sbor během noci několikrát využily služby rozesílání výstražných SMS," dodala Šedivá

Podle mluvčí O2 Veroniky Zachariášové je situace velmi podobná ránu. Naprostá většina problematických lokalit je dána výpadkem napájení elektrickou energií, což s energetiky operátor intenzivně řeší. "Nejvíce je to na severu Moravy, ve Slezsku a na Trutnovsku. Tam, kde to situace a bezpečnostní opatření dovolí, se snažíme dostat k nejdůležitějším základnovým stanicím a zajistit náhradní napájení dieselovými agregáty. Bohužel vzhledem k rozvodněným řekám, které ještě ani zdaleka nekulminovaly a postupně se vylévají i do krajiny a na přístupové cesty, jsou ale místa, kam se technici zatím nemohou dostat," řekla

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 21:26

ČASOSBĚR ZATOPENÍ OPAVY, PODÍVEJTE SE, JAK RYCHLE VODA POHLTILA DOMY

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 21:24

POVODŇOVÁ VLNA PROTÉKÁ PARDUBICKEM, EVAKUUJÍ SE DALŠÍ STOVKY LIDÍ

V Pardubickém kraji byly dnes ve 20:00 na nejvyšším třetím povodňovém stupni řeky na deseti místech. Nejhorší situace je na řece Novohradce na Chrudimsku, která odpoledne v Luži vysoko přesáhla úroveň stoleté vody. Kolem 200 lidí muselo být evakuováno, další v blízkých Lozicích. Povodňová vlna postupně zasahuje i ostatní obce po proudu, řekl ČTK starosta Chrudimi František PIlný (ANO), který je předsedou povodňové komise obce s rozšířenou působností. "V Lozicích se kompletně evakuovali všichni s výjimkou budov na vyvýšených místech, například u kostela. Kvůli elektrickému zkratu začal jeden dům hořet, ale podařilo se jej uhasit. Řeka stoupla o půl metr během čtvrt hodiny, takže místním dobrovolným hasičům to vzalo hadice, čerpadla, jediné, co mají, jsou vlastní ruce a auto. Už děláme sbírku po ostatních dobrovolných jednotkách, co kdo má navíc, všechno jim dáme," uvedl PIlný.

V Čankovicích se protrhla protipovodňová hráz, v krátké době byl zaplaven spodek vesnice. Někteří obyvatelé museli být evakuováni na loďce. V Chroustovicích je pod vodou místní část Závodí. Podle PIlného bude povodňová vlna postupovat dál a zasáhne Hrochův Týnec, Dvakačovice, Vejvanovice či Úhřetickou Lotu a Úhřetice.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 21:01

TŘETINA OSTRAVY BEZ TEPLÉ VODY, ELEKTRÁRNA STÁLE V OHROŽENÍ

Zhruba třetina Ostravy je kvůli zatopeným parovodům bez teplé vody. Nejbližší hodiny ukážou, zda se podaří před vodou uchránit Elektrárnu Třebovice.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 20:56

ŠPATNÉ ZPRÁVY PRO TROUBKY. VODA BUDE KULMINOVAT AŽ RÁNO

Voda má do Troubek na Přerovsku dorazit až v pondělí ráno, původně se počítalo s noční povodňovou vlnou v 01:00. Podle posledních propočtů se kulminace na Bečvě v přerovské místní části v Dluhonicích ležících deset kilometrů před Troubkami očekává až v 05:00, řekl dnes přerovský primátor Přerova Petr Vrána (ANO). Zatímco v Troubkách zůstává prognóza špatná, v Přerově by se podle primátora voda rozlít neměla.

"Aktuální model kulminace vychází v Dluhonicích na 05:00, kdy by měla být výška hladiny 710 centimetrů a průtok 692 kubíků za sekundu, což není málo. Při této prognóze ale nepředpokládáme překonání protipovodňové ochrany v centru města a neměl by hrozit ani rozliv vody do ulic Přerova," uvedl primátor. Teprve poté voda z Dluhonic poteče do Troubek.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 20:51

ČESKÉ VRTULNÍKY LETÍ POMÁHAT DO POLSKA

Náčelník českého generálního štábu souhlasil s využitím českých vrtulníků Mi-17 a jejich posádek umístěných v Powidzu k poskytování pomoci v záplavami postižených oblastech jihozápadního Polska. Vrtulníky v nejbližších hodinách přeletí z 33. základny dopravního letectva ve Velkopolsku do Wrocławi.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 20:42

ČESKÉ DRÁHY ZRUŠILY MEZINÁRODNÍ NOČNÍ VLAKY

Kvůli povodním a neprůjezdným tratím v Česku i Rakousku zrušily České dráhy (ČD) některé noční vlaky. Nepojede spoj Berlín - Praha - Vídeň - Graz (Štýrský Hradec) a nevyjede ani spoj Mnichov - Vídeň - Bohumín - Břeclav - Varšava. ČD o tom informovaly na síti X. Na území České republiky bylo večer neprůjezdných zhruba 60 tratí, a to včetně koridoru Přerov - Ostrava.

Omezený bude také spoj na trase Praha – Košice – Michalovce a zpět. "Pojede odklonem přes Valašské Meziříčí a Púchov, pokud bude možný provoz na této trati. Vlak nepojede přes Bohumín a nepoveze přímé vozy Praha - Varšava," uvedl dopravce.