Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024).

Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024). Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
190
Fotogalerie

Povodně 2024 online: Povodně mají zatím 3 oběti, škody půjdou do desítek miliard. Voda začíná všude klesat

Redakce Reflexu

Moravu a Slezsko třetím dnem sužují povodně, problémy a škody působí také na jihu a severovýchodě Čech a na Vysočině. Toky se po deštích rozvodňují od pátku, v sobotu Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily stav nebezpečí, v neděli ho zavedl Liberecký kraj pro Frýdlantský výběžek. Voda se vylila do některých měst, na Jesenicku její nápor nevydržely některé domy. Evakuováno bylo v celé ČR přes 10.000 lidí, pohřešováni je sedm lidí. V pondělí policisté potvrdili první úmrtí v souvislosti s povodněmi. Výpadky jsou v energetice i v sítích mobilních operátorů, problémy jsou v dopravě. Provoz omezí některé školy. Vláda bude jednat o materiální pomoci. Situaci v celém Česku sledujeme online.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 16:03

ARMÁDA JE PŘIPRAVENA POMOCI

Armáda má v pohotovosti všechny složky zapojené do IZS i 15. ženijní pluk, prostředky vzdušných sil a vojenské hasičské jednotky, sdělila Černochová. Vedení armády aktivovalo operační centrum Velitelství pro operace, které by řídilo záchranné a vyprošťovací práce. Dosud vojáci zasahovali ve Strakonicích.

 

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 16:03

ARMÁDA JE PŘIPRAVENA POMOCI

Armáda má v pohotovosti všechny složky zapojené do IZS i 15. ženijní pluk, prostředky vzdušných sil a vojenské hasičské jednotky, sdělila Černochová. Vedení armády aktivovalo operační centrum Velitelství pro operace, které by řídilo záchranné a vyprošťovací práce. Dosud vojáci zasahovali ve Strakonicích.

 

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 16:00

POMÁHAJÍ I VĚZNI

Ve středních Čechách se na protipovodňových opatřeních podílejí i vězni z Vinařic a Příbrami.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 15:55

POVODNĚ V KRKONOŠÍCH

Velká voda neohrožuje jen lidi v nížinách, ale i v nejvyšších českých horách. Takhle to dnes vypadalo u Luční boudy nedaleko vrcholu Sněžky... 

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 15:48

TŘETÍ STUPEŇ POVODŇOVÉ AKTIVITY JE NA 44 MÍSTECH

Intenzivní deště, které Česko zasáhly v posledních dnech, rozvodnily desítky toků a situace se místy dále zhoršuje. Některý z povodňových stupňů byl dnes v poledne na 200 místech. Třetí stupeň, který znamená ohrožení, byl na 44 místech více než tří desítek toků. Vydatný déšť pokračuje i dnes. V neděli už by mělo pršet méně, ale v Jeseníkách stále může spadnout 80 až 100 milimetrů srážek. Na celém území ČR zasaženém silným dešti se už fakticky naplnily absorpční schopnosti půdy a lesů.

 

 

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 15:38

UZAVŘENÁ SILNICE

Kvůli záplavám silničáři uzavřeli silnici D56 z Ostravy do Frýdku-Místku. Uzavřeny jsou také některé komunikace v okolí Opavy, informovalo ŘSD.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 15:36

VÝPADKY PROUDU PO CELÉ ČR

Bez elektřiny bylo dnes odpoledne kolem 15:00 hodiny v Česku kvůli extrémním dešťům a silnému větru okolo 51.000 domácností. Je to mírný nárůst proti dopoledním 46.000, ale stále méně, než ranních 63.000. Nejvíce jsou postižené sever a severovýchod a jih Čech a jih a sever Moravy. Distribuční firmy evidují 110 poruch na vedení vysokého napětí a desítky na nízkém. Vyplývá to z informací společností ČEZ Distribuce a E.ON.

ČEZ Distribuce eviduje podle mluvčí Soni Holingerové 98 poruch na vysokém napětí a 44.000 odběratelů bez proudu.V Královéhradeckém kraji je bez elektřiny 7000 domácností, ve Středočeském 4500, v Ústeckém 8500, v Libereckém 9000 a Moravskoslezském 8500 domácností. Naopak relativní klid je v Pardubickém, Plzeňském, Zlínském a Olomouckém kraji a také na Vysočině.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 15:34

ÚSTECKÝ KRAJ JE PŘIPRAVEN

Ústecký kraj je připraven na povodňovou vlnu z Labe, řekl to dnes po zasedání povodňové komise hejtman Jan Schiller (ANO). Zatím nikde nehrozí evakuace. Problémy dělá vítr a pády stromů kvůli podmáčené půdě. Bez proudu jsou stále tisíce domácností napříč krajem. Labe by mohlo dosáhnout třetího povodňového stupně v neděli, dnes platí první stupeň v Litoměřicích a Ústí nad Labem.

"Podle informace starostů jsou všichni připraveni. Máme také cisterny s pitnou vodou, pokud by bylo potřeba někam náhle vyjet," uvedl hejtman. V Ústeckém kraji aktuálně neprší, srážky očekávají meteorologové znovu v neděli. "Odklízí se hlavně dřevo, a to i podél toků. Může se stát, že nepřístupné budou cyklostezky," řekl Schiller. Zástupce ČEZ povodňovou komisi informoval, že dnes ráno bylo 25 závad na vysokém napětí, odpoledne jich bylo 17.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 15:32

POŠKOZENÁ HRÁZ NA NÁCHODSKU

Na Náchodsku začala evakuace části Zdoňova, který je součástí Teplic nad Metují. Lidé opouští domovy kvůli přetékajícímu rybníku poblíž obce, u kterého je poškozená hráz. ČTK to dnes řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru (HZS) Královéhradeckého kraje Zbyněk Voříšek. Lidé dočasně najdou útočiště v ZŠ Teplice nad Metují.

"Na výzvu HZS se evakuovalo 17 lidí, čtyřem osobám musely z obydlí pomoci jednotky požární ochrany, dalších 45 lidí bylo nyní k evakuaci vyzváno. Spolupracujeme s Policií ČR," uvedli na webu hasiči.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
14. září 2024 · 15:24

PPP: PRVNÍ POLITIK S PYTLEM

Česká politická reprezentace jen málokdy odolá tomu, aby živelné a jiné katastrofy nepřetavila v politickou kampaň. Od volených zástupců totiž nechceme krizový management, ale aby běhali někde s holinkami a nosili pytle. Letošní první cenu PPP, tedy PRVNÍHO POLITIKA S PYTLEM vyhrává senátor Zdeněk Hraba. Gratulujeme. 

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 15:18

REKORDNÍ POVODNĚ I V POLSKU

Z polského města Glucholazy v Opolském vojvodství, blízko hranice s Českou republikou, bylo kvůli povodni evakuováno 400 lidí. Evakuovali se například i někteří obyvatelé nedaleké vesnice Jarnoltówek, kde srážkový rekord překonal ten z povodní v roce 1997. Situace je podle serveru onet.pl na mnoha místech složitá, zejména ve vojvodstvích na jihu a jihozápadě Polska. V Dolnoslezském vojvodství se podle listu Gazeta Wyborcza připravuje evakuace dalších čtyř obcí.

Ministr vnitra Tomasz Siemoniak dopoledne uvedl, že úřady sledují srážky a stav vodních toků v Česku. "Tyto údaje nejsou dobré, mírně řečeno," dodal podle agentury PAP.

Část obyvatel musela být evakuována také z vesnice Morów dále na sever, protože se tu v korytu neudržela místní říčka Mora. Dohromady měli hasiči v regionu na 400 výjezdů.

Evakuovaným obyvatelům z města Lądek-Zdrój, které leží nedaleko hranice s Českem, situace připomíná povodně v roce 1997. "Zdá se, že vody je ještě víc než tehdy, už proniká do domů. Řeka se vylila z břehů už ve vsích před městem," řekla agentuře PAP jedna z evakuovaných žen. Kvůli hrozbě zaplavení hasiči evakuovali z centra města deset lidí, z nichž většina našla útočiště u příbuzných.

Polský meteorologický ústav předpovídá vytrvalé dešťové srážky. Na 41 stanicích překročila úroveň hladiny toků pohotovostní stupeň, oznámil institut.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 15:16

ČESKÝ ČERVENÝ KŘÍŽ SPUSTIL SBÍRKU NA POMOC LIDEM PŘI POVODNÍCH

Český červený kříž zahájil již včera přípravu k pomoci, v rámci svých humanitárních jednotek nasadil na tři stovky členů, spolupracuje s HZS ČR a orgány obcí a aktuálně již zasahuje, podporuje HZS ČR a poskytuje pomoc například na jižní Moravě, ve Slezsku a východních Čechách. Podle rozsahu škod plánujeme i následnou pomoc, jako při podobných katastrofách. O naší činnosti informujeme na cervenykriz.eu/povodne

Na pomoc ČČK lidem stiženým povodněmi můžete přispět prostřednictvím Fondu humanity ČČK, na kterém ČČK koná veřejnou finanční sbírku :

č.ú. 333999/2700, v.s. 2404

Rozhraní pro platbu on-line je dostupné na:

www.cervenykriz.eu/chci-prispet

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 15:14

AKTUALIZACE OD ČHMÚ. EXTRÉMNÍ POVODŇOVÉ NEBEZPEČÍ HROZÍ V ČERVENÝCH REGIONECH

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 15:12

KRITICKÝ JESENÍK

Olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN) dnes kvůli záplavám vyhlásil na celém území Olomouckého kraje stav nebezpečí, platit začne od 15:00. Kritická situace je hlavně na Jesenicku, kde na několika místech hladiny řek překročily třetí stupeň a platí tam stav ohrožení, řekl dnes novinářům Suchánek. V Jeseníku hasiči kvůli hrozbě záplav evakuují dvě ulice, preventivní odsun se týká zhruba dvou stovek lidí. Hladiny řek v Jeseníkách stále stoupají. Další evakuace na Jesenicku budou zřejmě následovat v odpoledních a večerních hodinách. V Jeseníku a okolních obcích jsou připravena evakuační centra.

Vyhlášení stavu nebezpečí umožňuje krizovým orgánům například vydat zákaz vstupu, pobytu či pohybu osob na vymezeném místě či nařídit evakuaci obyvatelstva. Opatření se mohou týkat také například přednostního zásobování nebo nasazení vojáků. Požadavek na vyhlášení stavu nebezpečí vzešel do jesenické starostky Zdeňky Blišťanové. Krajský úřad jí podle Suchánka kvůli kritické situaci na severu Olomouckého kraje vyšel vstříc. Od neděle tak kromě povodňové komise bude zasedat i krizový štáb kraje, který bude operativně řešit problémy způsobené záplavami. "Jesenicko zůstává v čele (povodněmi) ohrožených území v rámci krajů, řeka Bělá je nejkritičtější místo v rámci našeho území," uvedl Suchánek.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 15:11

V MS KRAJI MOHOU BÝT EVAKUOVÁNY TISÍCE LIDÍ, SITUACE PŘIPOMÍNÁ ROK 1997

V Moravskoslezském kraji by mohly být v následujících hodinách podle odhadů úřadů evakuovány stovky až nižší tisíce lidí. Kraj sbírá podklady od jednotlivých primátorů starostů. Zatím bylo v regionu provedeno 20 evakuací a své domovy muselo opustit zhruba 160 lidí. Na mnoha řekách lze očekávat dosažení třetích povodňových stupňů. Vody by zřejmě mohlo být i více než při povodních v roce 1997. V regionu je ale více protipovodňových opatření. Novinářům to dnes řekl hejtman Josef Bělica (ANO), který v regionu vyhlásil stav nebezpečí, a zástupci dalších institucí.

"Přes noc a dopoledne se situace velmi dramaticky změnila. Momentálně zasahuje na území kraje 197 jednotek hasičů. Rozhodl jsem se vyhlásit stav nebezpečí na území celého Moravskoslezského kraje. Spojil jsem se s primátory a starosty, od kterých do dnešní 16:00 potřebuji lokality, kde chtějí nařídit evakuaci a omezit v těchto lokalitách pohyb," uvedl Bělica. S evakuací budou pomáhat hasiči, místa pak budou hlídat policisté, kteří zatím nezaznamenali žádné problémy.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 15:10

Vítejte u online přenosu Reflexu, který monitoruje povodňovou situaci v Česku v roce 2024. Pršet začalo huste ve čtvrtek, v pátek déšť neustával a hladiny několika toků vystoupali vysoko nad své průměry. Situace by měla kulminovat dnes o půlnoci. Nejhorší je situace v Olomouckém a Moravskoslezském kraji, kde byl vyhlášen stav nebezpečí. Vážná je situace i na jihu Čech, kde s napětím místní sledují řeku Malši.