Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024).

Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024). Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
190
Fotogalerie

Povodně 2024 online: Povodně mají zatím 3 oběti, škody půjdou do desítek miliard. Voda začíná všude klesat

Redakce Reflexu

Moravu a Slezsko třetím dnem sužují povodně, problémy a škody působí také na jihu a severovýchodě Čech a na Vysočině. Toky se po deštích rozvodňují od pátku, v sobotu Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily stav nebezpečí, v neděli ho zavedl Liberecký kraj pro Frýdlantský výběžek. Voda se vylila do některých měst, na Jesenicku její nápor nevydržely některé domy. Evakuováno bylo v celé ČR přes 10.000 lidí, pohřešováni je sedm lidí. V pondělí policisté potvrdili první úmrtí v souvislosti s povodněmi. Výpadky jsou v energetice i v sítích mobilních operátorů, problémy jsou v dopravě. Provoz omezí některé školy. Vláda bude jednat o materiální pomoci. Situaci v celém Česku sledujeme online.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 23:17

SITUACE V POSTIŽENÝCH REGIONECH JE STÁLE KRITICKÁ

Nejhorší situace bude podle hydrometeorologů nadále na tocích, které odvodňují Jeseníky a také na Ostravsku. Nepříznivý vývoj předpokládají odborníci také v povodí horní a střední Moravy, tocích, jež odvodňují Beskydy a Šumavu a také na Pardubicku.

Hladiny řek stoupají od pátečního večera, situace se s pokračujícím deštěm zhoršuje, v posledních hodinách ale řeky s povodňovým stupněm přibývají pomaleji. Podle hydrometeorologů jsou maximální úhrny srážek nad 200 milimetrů, tedy 200 litrů na metr čtverečný, především v oblasti Jeseníků. Úhrny přes 100 milimetrů se vyskytují v Jizerských horách, Krkonoších a na Ostravsku, významné úhrny srážek registrovali hydrometeorologové na Šumavě a v Novohradských horách.

Na přehradě ve Vraném zvýšili správci povodí odtok z vltavské kaskády na 700 metrů krychlových za sekundu. V Praze Chuchli očekávají meteorologové v neděli průtok 850 metrů krychlových za sekundu, což je ještě pod úrovní pro 2. povodňový stupeň. V Ústí nad Labem a Děčíně bude 2. povodňový stupeň na Labi dosažen v noci na neděli.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 23:15

VOLBY BUDOU

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) věří, že se ve spolupráci s jednotlivými kraji a městy podaří příští týden i po povodních zajistit řádný průběh krajských a senátních voleb. Řekl to na dnešní tiskové konferenci po večerním zasedání Ústředního krizového štábu. Volby se uskuteční v pátek a v sobotu 20. a 21. září.

Česká legislativa podle Rakušana v podstatě nedefinuje momenty, které by vedly k případnému zrušení voleb. Jedinou možností je zákonem volby určitým způsobem posunout. Vláda se podle ministra soustředí na zajištění důstojného a řádného průběhu voleb ve všech krajích.

"Lidé z ministerstva vnitra budou v kontaktu se všemi volebními komisemi po celé republice a v případě nějakých větších škod se budou hledat náhradní způsoby, náhradní volební komise, náhradní nemovitosti pro to, aby volby mohly řádně proběhnout," řekl vicepremiér. Při počtu téměř 15.000 volebních místností v Česku by se podle něj jednalo o ne až tak výraznou část.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 23:07

NELEZTE DO VODY, MŮŽETE DOSTAT POKUTU AŽ 100 TISÍC KORUN

Ministr vnitra znovu vyzval občany, aby se řídili pokyny hasičů a dalších členů integrovaného záchranného systému. "I přes mnohá opakovaná varování a prosby z naší strany docházelo k excesům typu sjíždění rozbouřené vody na kánoi, paddleboardu a podobně," řekl Rakušan.

Upozornil, že se může v takových případech jednat o přestupek, za který hrozí pokuta až 100.000 korun. "Policie skutečně v tuto krizovou dobu bude přistupovat k těmto přestupkům velmi přísně," dodal Rakušan s tím, že pokud musí u takových situací hasiči nebo záchranáři zasahovat, mohou chybět jinde.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 23:06

ARMÁDA NASADILA 2 VRTULNÍKY, 1000 VOJÁKŮ A 300 KUSŮ TECHNIKY

S povodňovou situací na území Moravskoslezského kraje odletěly pomoci dva armádní vrtulníky z pražských Kbel a z Náměšti nad Oslavou. Na dnešní tiskové konferenci po večerním zasedání Ústředního krizového štábu to oznámila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). O odletu vrtulníku W-3A Sokol na pomoc s vyprošťovacími a záchrannými pracemi do Ostravy na facebooku informovala 24. základna dopravního letectva ve Kbelích.

Armáda má kvůli povodním v pohotovosti všechny složky zapojené do Integrovaného záchranného systému, ale také 15. ženijní pluk, který čítá 1000 lidí a 300 kusů techniky. V pohotovosti jsou dále prostředky vzdušných sil a vojenské hasičské jednotky, což je 200 lidí a požární a vyprošťovací technika. Dnes armáda ve 13:00 aktivovala operační centrum Velitelství pro operace, které řídí případné záchranné a vyprošťovací práce.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 23:00

PRAHA BY MĚLA POVODNĚ USTÁT

Bezprostřední ohrožení Prahy povodní nehrozí, řekl po jednání krizového štábu Výborný. Retenční kapacita nádrží je podle něj dobře využívána.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 22:59

HASIČI A ZÁCHRANÁŘI MAJÍ NA KONTĚ 6000 UDÁLOSTÍ

Složky integrovaného záchranného systému aktuálně v souvislosti s počasím zasahují u 1637 mimořádných událostí, za poslední tři dny řešily téměř 6000 událostí. Nejčastěji jde o čerpání vody, odstraňování spadlých stromů a budování protipovodňových opatření. Po dnešním jednání Ústředního krizového štábu to řekl ministr vnitra Vít Rakušan. Evakuováno podle něj dosud bylo 793 lidí, další evakuace ale nyní pokračují. Celkem by se z Opavska a Ostravska mělo evakuovat více než 15 000 lidí.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 22:57

V DOTČENÝCH OBLASTECH VYPADÁVÁ MOBILNÍ SIGNÁL

Mobilní operátoři evidují lokální výpadky signálu v desítkách lokalit kvůli přerušeným dodávkám elektřiny. Přerušení dodávek způsobily poruchy na vedení kvůli stromům spadaným v důsledku silného větru a deště. Ze severovýchodních a jižních Čech se výpadky více přesunuly do Moravskoslezského kraje. V noci se mohou objevit problémy se signálem v Krkonoších, na Broumovsku a Jesenicku. ČTK to sdělili mobilní operátoři.

Podle mluvčí T-Mobilu Patricie Šedivé může v noci nastat problém u základnových stanic s přerušenou dodávkou elektřiny, které nyní fungují na baterie nebo dieselové agregáty, pokud se k nim kvůli záplavám nebo počasí nepůjde dostat s palivem. "Čekáme velice náročnou noc, zejména v oblastech Krkonoš, Broumovska a kvůli situaci v Jeseníkách i celé Moravy. Spolupracujeme s krizovými štáby i IZS (Integrovaným záchranným systémem, pozn.red.) a pevně doufáme, že situace nebude životy ohrožující, aby se naši technici mohli do postižených oblastí v bezpečí dostat," řekla ČTK mluvčí T-Mobilu Patricie Šedivá.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 22:35

STAV NEBEZPEČÍ V LIBERECKÉ KRAJI ZATÍM NEVYHLÁŠEN

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta zatím nevyhlásil stav nebezpečí. Situace je monitorována a k tomuto kroku se případně sáhne zítra podle vývoje, řekl na tiskové konferenci po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Vít Rakušan.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 22:31

V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI EVAKUUJÍ 5000 OSOB

V Moravskoslezském kraji bylo zatím evakuováno asi 3000 lidí. Mnozí své domovy ale opustit odmítají nebo se do obydlí po evakuaci vracejí zpět. Hasičům tím komplikují práci, protože při zhoršení situace se pro ně musí vracet. Hasiči v regionu měli dnes v podvečer více než tisíc zásahů. V souvislosti se záplavami nejsou evidováni žádní zranění občané, lehčí zranění utrpěl jeden ze zasahujících hasičů. Novinářům to po dnešním jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje řekli hejtman Josef Bělica (ANO) a zástupci dalších institucí.

 

"Kromě oblasti Karviná lidé většinou domovy opouštět nechtějí. Přesto bych je vyzval, aby se evakuovali. Probíhá evakuace zhruba tisíce lidí ze sídliště Opava-Kateřinky, probíhají evakuace v Kravařích-Dvořisku, Bohuslavicích. Nejdramatičtější situace byla v oblasti Nový Jičín kolem 18:00, kde došlo i k tomu, že evakuovaní lidé se v naprosté většině vrátili do svých domovů a teď se v druhé vlně musí evakuovat znovu a už na loďkách," uvedl Bělica. Kdyby obydlí opustili všichni vyzvaní k evakuaci, bylo by nyní podle hrubých odhadů evakuovaných lidí zhruba 5000.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 22:27

V JESENÍKU BOUŘÍ VODA I EMOCE

Jestli je někde katastrofa na spadnutí už nyní, je to Jesenicko. Reportér Reflexu Martin Bryś na cestě do povodňového pekla. Přečtěte si více >>>

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 22:14

V OPAVĚ EVAKUUJÍ UŽ 10 TISÍC LIDÍ

Opava začala evakuovat obyvatele kvůli hrozbě extrémních záplav. „Evakuujeme přes deset tisíc lidí. V postižených oblastech máme připravené svozové autobusy, které budou jezdit celou noc až do rána,“ uvedl primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO). Podle jeho slov je situace ještě horší než při povodni v roce 1997. Ani pečlivá příprava podle něj nedokáže odvrátit nadcházející události.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 22:00

SITUACE SE ZHORŠUJE I NA BRNĚNSKU

Hladina řeky Svitavy v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku vystoupala po 20:30 na třetí stupeň povodňové aktivity, jenž značí ohrožení. Voda tam podle hydrometeorologů dosahuje přes 350 centimetrů, běžně to bývá nad 70 centimetrů. Kulminovat má řeka v neděli večer, podle aktuálních předpovědních modelů stoupne hladina nejvýše na 410 centimetrů. Starosta Miroslav Boháček (STAN) ČTK řekl, že se voda místy z koryta vylévá, neohrožuje ale domovy. Řeky se dnes v důsledku intenzivních dešťů a odpouštění přehrad zvedaly i na dalších místech v Jihomoravském kraji.

"Zrovna obcházíme obec a zjišťujeme situaci. U obecní hospody je řeka vylitá, může být i někde na silnicích. I v případě kulminace by to ale nemělo ohrožovat domovy a lidské životy," sdělil starosta.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 21:49

CHCETE POMOCI, TADY JSOU OVĚŘENÉ SBÍRKY:

Neziskové organizace vyhlásily sbírky na pomoc lidem, které zasáhla povodeň. Jejich dobrovolníci také pomáhají v terénu, rozvážejí například potravinovou pomoc pro evakuované. Pomáhají také potravinové banky, kterým ale chybí především balená voda nebo polévky a těstoviny do hrníčku.

Pracovníci organizace Člověk v tísni dnes pomáhají mimo jiné na Olomoucku a Jesenicku, kde je situace kritická. "Do Olomouce jsme po dohodě s hasičským záchranným sborem zaslali 15.000 chybějících pytlů na budování ‎protipovodňových zábran, které už dorazily do Šumperka a Jeseníku. Počítáme s tím, že v dodávkách materiální pomoci budeme podle potřeby pokračovat," řekl vedoucí povodňového týmu Marek Štys. Přispět organizaci mohou lidé na webu.

Sbírku vyhlásila například Diakonie, zájemci mohou přispět na účet číslo 2100691426/ 2010, dárcovskými sms nebo přes web. "Dobrovolníci Diakonie jsou připraveni v zasažených oblastech po pokynu krizových štábů monitorovat vzniklé škody, poskytovat první psychosociální pomoc a krizové intervence," uvedl mluvčí organizace Dalibor Hála.

Lidé mohou přispět také Českému červenému kříži (ČČK) na účet 333999/2700 nebo přes webový formulář. ČČK už v pátek nasadil na 300 členů, kteří pomáhají například na jižní Moravě, ve Slezsku a východních Čechách. "Poskytujeme pomoc při nouzovém ubytování, psychosociální podporu, základní zdravotnickou pomoc a další humanitární pomoc," uvedla organizace.

Své krizové týmy má připravené rovněž Charita ČR. Lidé jí mohou poslat peníze na účet 44665522/0800 či prostřednictvím dárcovských sms. Bližší informace najdou na webu.

Povodňovou sbírku má také Adra, číslo účtu je 66888866/0300 a přispět se dá i přes web.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 21:43

ELEKTRÁRNA V OHROŽENÍ

Potká-li se v Ostravě povodňová vlna řek Odry a Opavy, může voda zaplavit elektrárnu v ostravských Třebovicích, kterou by pak bylo nutné odstavit. Většina obyvatel Ostravy by dočasně přišla o dodávky teplé vody. Novinářům to dnes řekl náměstek ostravského primátora Aleš Boháč (Starostové pro Ostravu). Boháč vychází z dat, které má k dispozici město i krizový štáb elektrárny. Řekl také, že ostravská chemička BorsodChem z preventivních důvodů zastaví provoz. Mluvčí povodí Šárka Vlčková řekla, že zaplavení elektrárny nehrozí, podle ní je chráněna před pětisetletou vodou.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 21:38

LIDÉ KOMPLIKUJÍ HASIČŮM PRÁCI

V Moravskoslezském kraji bylo zatím evakuováno asi 3000 lidí. Hlavně ze sídliště Kateřinky. Mnozí své domovy opustit odmítají. Hasičům komplikují práci, musí se pro ně vracet.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 21:33

NEJHORŠÍ SITUACE JE NA OSTRAVSKU, OPAVSKU A V JESENÍCÍCH

K dnešním 21:00 platil některý z povodňových stupňů na 256 místech v ČR, za poslední čtyři hodiny jich přibylo 12. Na téměř třetině z nich byl třetí povodňový stupeň, nebo stupeň, který Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) označuje jako extrémní povodeň. Stoupá například řeka Opava, ve stejnojmenném městě byla zahájena evakuace, která se týká tisíců lidí.

Nejhorší situace bude podle hydrometeorologů nadále na tocích, které odvodňují Jeseníky a také na Ostravsku. Nepříznivý vývoj předpokládají odborníci také v povodí horní Moravy a tocích, jež odvodňují Beskydy.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 21:22

ZÁPLAVY ZAČÍNAJÍ I V NĚMECKU

Hladina Labe v Sasku stoupá, ve vesnici Schöna u českých hranic už dosáhla prvního povodňového stupně. V Drážďanech za dnešek hladina vzrostla o 1,5 metru a dosáhla 3,7 metru. Běžný stav je přitom v saské metropoli mezi 1,5 až dvěma metry. Vyplývá to z informací saského povodňového centra. Části mostu Carolabrücke, který se zřítil v noci na středu, jsou od rána pod vodou, informoval web listu Sächsische Zeitung. Trosky na souši se hasiči snažili dál odstranit, hotovo by mělo být ještě dnes. Na většině území Německa bylo dnes jasno, pršelo jen v částech Saska a na jihovýchodě Bavorska. V bavorských Alpách sněží.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 21:16

ARMÁDA NASADILA VRTULNÍK

Armádní vrtulník W-3A Sokol dnes večer odletěl kvůli povodním na pomoc s vyprošťovacími a záchrannými pracemi do Ostravy. Na facebooku to uvedla 24. základna dopravního letectva v pražských Kbelích. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) dnes ČTK zopakovala, že armáda může prakticky okamžitě nasadit dva vrtulníky.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 21:11

VĚZNI POMÁHAJÍ

Obcím a krajům pomáhá při záplavách i 173 odsouzených vězňů, připraveno jich je až 800. Nejčastěji pytlují písek. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Vězeňská služba má podle něj také připravené plány pro případnou evakuaci věznic, žádná z nich ale zatím není povodněmi ohrožena.

Do pomoci se podle Řepky dosud zapojili odsouzení z 11 věznic. "Nejčastěji pomáhají odsouzení při pytlování písku, a sice ve Středočeském, Moravskoslezském, Olomouckém, Jihočeském, Plzeňském, Libereckém kraji a v Praze," uvedl Řepka. Kromě osmi stovek vězňů je podle něj v pohotovosti i 400 příslušníků vězeňské služby.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 20:24

OPAVA ZAHÁJILA EVAKUACI

Město Opava zahájilo evakuaci obyvatel z částí ohrožených velkou vodou. Týká se to tisíců lidí. Voda bude více než stoletá, řeka Opava už se místy vylila z břehů. Kulminovat by měla v noci mezi 02:00 a 06:00. ČTK to řekl opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO).

Evakuace se týká Kateřinek, které jsou největším opavským sídlištěm, a týká se přízemí a prvních pater domů. Dalšími evakuovanými částmi jsou Vávrovice, Držkovice, Palhanec, Malé Hoštice a také obce Velké Hoštice a Otice.