Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024).

Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024). Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
190
Fotogalerie

Povodně 2024 online: Povodně mají zatím 3 oběti, škody půjdou do desítek miliard. Voda začíná všude klesat

Redakce Reflexu

Moravu a Slezsko třetím dnem sužují povodně, problémy a škody působí také na jihu a severovýchodě Čech a na Vysočině. Toky se po deštích rozvodňují od pátku, v sobotu Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily stav nebezpečí, v neděli ho zavedl Liberecký kraj pro Frýdlantský výběžek. Voda se vylila do některých měst, na Jesenicku její nápor nevydržely některé domy. Evakuováno bylo v celé ČR přes 10.000 lidí, pohřešováni je sedm lidí. V pondělí policisté potvrdili první úmrtí v souvislosti s povodněmi. Výpadky jsou v energetice i v sítích mobilních operátorů, problémy jsou v dopravě. Provoz omezí některé školy. Vláda bude jednat o materiální pomoci. Situaci v celém Česku sledujeme online.

Online přenos

Online přenos

Martin Bryś
Martin Bryś
15. září 2024 · 10:38

MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ BEZ VLAKŮ

Ostravsko bude mít na železnici po nynějších deštích a povodních škody za stovky milionů korun. V Moravskoslezském kraji se nejezdí prakticky nikde, oznámili před 10:00 hasiči Správy železnic. V celém Česku zatím evidují 218 mimořádných událostí způsobených v posledních dnech deštěm a větrem, nejvíc zasahovali na severní Moravě. Podle Českých drah kvůli nesjízdnosti silnic především na Jesenicku a Ostravsku není možné na mnoha místech ani zavést náhradní autobusovou dopravu.

 

V Česku od čtvrtka vytrvale prší, déšť zvedl hladiny desítek toků na nejvyšší povodňový stupeň ohrožení. Některý z povodňových stupňů zaznamenalo víc než 260 měřicích míst. Drážní hasiči některé tratě uzavřeli preventivně, jiné jsou zaplavené nebo jsou na nich spadlé stromy. "Nejvíce zasahují jednotky na severní Moravě," uvedli. "Ostravsko bude mít na železnici vysoké škody v řádech stovek milionů korun," dodali.

Martin Bryś
Martin Bryś
15. září 2024 · 10:36

JESENÍK ČEKÁ DRUHOU VLNU

Voda na čas opadla a hasiči se vydávají na autech do zatopených domů. Snaží se evakuovat poslední lidi, podle prognóz má přijít ještě jedna vlna.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 10:23

KALAMITNÍ STAV VE ČTYŘECH KRAJÍCH

Energetická firma E.ON vyhlásila kvůli velkému množství poruch kalamitní stav v Jihomoravském a Zlínském kraji, na Vysočině a na Prostějovsku v Olomouckém kraji. Kalamitní stav se zatím netýká Jihočeského kraje. Celkem na území její distribuční společnosti EG.D je 56.500 domácností bez proudu a 91 poruch na vedení vysokého napětí. ČTK to řekl mluvčí Roman Šperňák.

Vzhledem ke složitým klimatickým podmínkám a složité dostupnosti firma upozornila, že časy oprav v tuto chvíli není možné přesně odhadnout. Poruchy začaly přibývat v sobotu odpoledne a nové se objevují i dnes ráno.

Martin Bryś
Martin Bryś
15. září 2024 · 10:20

MĚSTO ROZDĚLENÉ VODOU

Na chvíli přestalo pršet, ale situace se nezlepšuje. Jeseník je divokou vodou rozdělen na několik částí a nedá se dostat z jedné strany města na druhou. Kromě hasičského dronu nad námi krouží i vojenská helikoptéra.

Video placeholder
Martin Bryś
Martin Bryś
15. září 2024 · 10:12

MAXIMUM V POLEDNE

Potok Staříč v Jeseníku se vylil z koryta a zaplavuje přilehlé ulic. Za těch pár minut co tu stojím stoupla voda o desítky centimetrů. Podle hasičů má povodeň dosáhnout maxima k dnešnímu poledni.

Video placeholder
Martin Bryś
Martin Bryś
15. září 2024 · 10:07

DRON NAD JESENÍKEM

Hasiči monitorují situaci v centru Jeseníku pomocí dronu. I přes vydatné deště se jim daří přelétávat nad zatopeným náměstím.

Martin Bryś
Martin Bryś
15. září 2024 · 10:05

JESENÍK BEZ  PROUDU A VODY

Poslední otevřený obchod v Jeseníku nabízí až sedmdesáti procentní slevy. Ale lidé kupují jen to nejnutnější. Za chvíli zavírá, je záhada, jakto že ještě funguje, většina města je bez proudu a je vypnutý vodovod.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 09:47

STOVKY MOBILNÍCH VYSÍLAČŮ BEZ PROUDU

Na severu Moravy, ve Slezsku a na Trutnovsku jsou v důsledku nepříznivého počasí a záplav bez proudu stovky mobilních vysílačů, což způsobuje výpadky signálu. Na místech bez elektřiny nejde ani pevný internet, někteří operátoři proto postiženým zákazníkům poskytují neomezená data pro mobilní připojení. Vyplývá to z vyjádření firem.

 

Výpadky signálu jsou většinou lokálního charakteru. K nejdůležitějším základnovým stanicím se technici operátorů snaží dostat, aby po vybití baterií zajistili napájení dieselovými agregáty nebo do nich dolili naftu. Do postižených oblastí případně přesměrovávají okolní funkční vysílače.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 09:35

ODŘÍZNUTÉ JESENICKO

Oblast Jesenicka je podle policie momentálně zcela nedostupná kvůli neprůjezdným silnicím. Vozovky jsou na mnoha místech podemleté. Policisté na sociální síti žádají řidiče, aby neriskovali a do oblasti nejezdili. "Naše činnost je soustředěna zejména na pomoc s evakuací obcím na Jesenicku a Šumpersku," uvedla policie. V noci na dnešek rozvodněná řeka Bělá strhla hlavní silnici I/44 vedoucí od Jeseníku do České Vsi a dále přes Písečnou na Mikulovice. Podle starosty České Vsi Petra Mudry je severní cíp kraje nepřístupný ze všech stran.

 

Kromě podemletých silnic situaci v regionu komplikují i popadané stromy. Dopravní situace ztěžuje práci i hasičům, kteří se snaží evakuovat obyvatele z nejvíce zasažených oblastí, sdělila ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 09:09

TONOUCÍ ČLOVĚK V PRAZE

Pražští hasiči a policisté dnes vytáhli z rozvodněné Vltavy tonoucího muže. Hlídka si ho všimla u Palackého mostu, kvůli silnému proudu ho vylovili až u Lužického semináře mezi Karlovým a Mánesovým mostem. ČTK to řekl mluvčí hasičů Martin Kavka. Vltava v Praze dosahuje prvního povodňového stupně.

Událost se odehrála kolem 7:00, kdy se podle policie muž rozhodl zaplavat si ve Vltavě. "Do řeky skočil na Smíchově a proud ho odnesl asi dva kilometry až ke Karlovu mostu, kde se zachytil rákosí," uvedli policisté na síti X. Muž skončil v rukou záchranářů.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 08:49

PRVNÍ OBĚT ZÁPLAV V POLSKU

Polsko má první oběť lijáků a záplav, v Dolnoslezském vojvodství se utopil člověk. Na tiskové konferenci v jihopolském Kladsku to dnes oznámil polský premiér Donald Tusk. Situace po vytrvalých deštích je podle něj na mnoha místech v zemi dramatická. Nejkritičtější je podle listu Gazeta Wyborcza situace ve městě Glucholazy nedaleko českých hranic, kde se řeka vylila z břehů.

 

První oběť záplav podle Tuska ohlásil Kladský okres. V oblasti v noci na dnešek přetekla přehrada, a to na potoce Wilczka v obci Miendzygórze.

 

Situace se v noci na dnešek na mnoha místech rychle zhoršila, napsal server Onet.pl. Úřady Slezského vojvodství na hranicích s Českou republikou varují před bleskovými záplavami, v sousedním Dolnoslezském vojvodství, kde přetekly dvě přehrady, je situace dramatická.

Martin Bryś
Martin Bryś
15. září 2024 · 08:35

JESENÍK POD VODOU

Ráno mě vzbudilo hučení vody. Hotel Praděd je beznadějně obklíčený a kolem se valí prudké vlny. Rychle balíme věci a brodíme se k autu, které naštěstí ještě odjede. Ale nevíme kam bychom jeli. Podle hasičů jsme odříznuti od světa, všechny silnice jsou uzavřeny.

Video placeholder
Reflex
Reflex
15. září 2024 · 08:31

OPAVA PŘEKROČILA STOLETÝ PRŮTOK

Na řece Opavě ve městě Opava byl při nynějších záplavách překročen stoletý průtok. Povodí Odry očekává, že stoletá voda bude významně překonána i na dalších místech - řece Odře v Ostravě-Svinově, Opavici v Krnově na Bruntálsku i na řece Opavě, a to od Opavy po ústí. Na Odře v Bohumíně na Karvinsku se očekává dosažení stoletého průtoku a mírně vyššího. ČTK to dnes řekla mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

"Na mnoha místech již dochází k ohrožení zástavby a očekáváme, že se situace bude dále zhoršovat a zasáhne závěrečné trati jednotlivých dílčích povodí. Evakuace probíhají kolem Opavice ve Městě Albrechticích, podél řeky Opavy v Krnově a v Opavě a v Kravařích a v desítkách dalších obcích. Zahajuje se evakuace Českého Těšína na Olši a bude se připravovat evakuace v Ostravě a v Bohumíně," řekla mluvčí.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 08:25

ČTVRT MILIONU BEZ ELEKTŘINY

Bez proudu bylo k 7:00 ráno kvůli nepříznivému počasí v Česku okolo 260.000 domácností. Nejhorší je situace v Moravskoslezském kraji, kde nemá elektřinu 114.000 odběratelů, v Olomouckém je 34.000 domácností bez proudu, na jižní Moravě 30.000, v Královéhradeckém 25.000 odběratelů a v Libereckém kraji 16.000 odběrných míst. ČTK to řekli mluvčí ČEZ a E.ON.

ČEZ Distribuce eviduje na svém distribučním území 240 poruch na vedení vysokého napětí a stovky na napětí nízkém. Hlavní příčinou jsou popadané stromy a větve na vedení vlivem silného větru. Ten vyvrátil i několik sloupů s vedením. Rozsáhlý výpadek způsobilo zatopení rozvodny v Krnově. E.ON na jihu Česka hlásí 91 poruch na vedení vysokého napětí.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 07:19

EVAKUACE V ČESKÉM TĚŠÍNĚ

Radnice v Českém Těšíně na Karvinsku nařídila evakuaci centra města a ulice Na Olšinách. Lidé se mají přesunout do základní školy na ulici Slezská. Zástupci radnice to zveřejnili na sociálních sítích.

Hladina řeky Olše v Českém Těšíně za posledních 24 hodin stoupla o bezmála tři metry. Průtok se nejvíce zvýšil v době od půlnoci. První stupeň tam platil v 01:00. Třetí byl vyhlášen o hodinu později.

"Situace se v průběhu noci změnila a po silných srážkách se na řece Olši blížíme k hranici pěti metrů. Proto byla nařízena evakuace obyvatel domů ulice Na Olšinách a celého centra města," uvedla radnice na facebookovém profilu. Lidé si mají vzít evakuační zavazadlo přesunout se do základní školy na ulici Slezská. Lidé, kteří se nemohou přepravit sami, se mají přesunout alespoň na radnici. Odtud budou odvezeni do evakuačního centra.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 07:17

PŘETEKLA NÁDRŽ V HUSINCI

Hráz husinecké vodní nádrže v jižních Čechách přetekla, informoval dnes server iDnes. Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) České televizi řekl, že to obce v okolí významně neohrozí. Lidé byli varováni.

„Na Husinecké nádrži se potvrdilo, že bude muset dojít k přelivu. Vypadá to, že by odtok mohl být lepší, než odpoledne, což je dobrá zpráva pro všechny obce pod nádrží. Zatímco odpoledne modely ukazovaly 80 kubíků, teď to vypadá na 50 až 60 kubíků,“ citoval server sobotní večerní slova hejtmana Kuby.

Husinecká nádrž na Prachaticku se naplnila kvůli silným dešťům. Její hladina stoupla od páteční půlnoci o více než čtyři metry. Přetékající voda výrazně zvýší hladinu řeky Blanice, podél které stojí řada obcí a měst.Týká se to například Bavorova, Strunkovic či Protivína.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 23:41

NEJHORŠÍ SITUACE: JESENICKO A ŠUMPERSKO

Extrémní povodňové stupně dnes večer v Olomouckém kraji platí na čtyřech místech Jesenicka a Šumperska. Na tuto velmi nebezpečnou úroveň se dostala hladina Vidnavky ve Vidnavě na Jesenicku, řeky Bělé v nedalekých Mikulovicích, vodního toku Branná v Jindřichově na Šumpersku a Moravy v Raškově na Šumpersku. Na dalších 16 místech kraje mají vodní hladiny třetí stupeň, který značí ohrožení. Hladiny některých vodních toků po předchozím prudkém růstu stagnují nebo i klesají. Nejhorší situace stále panuje na Jesenicku. Postupně byly evakuovány stovky obyvatel Jeseníku a Mikulovic, kde se vylila z koryta řeka Bělá. Hejtman Josef Suchánek (STAN) dnes v celém Olomouckém kraji vyhlásil stav nebezpečí.

Hladina Vidnavky ve Vidnavě klesá, Bělá v Mikulovicích a Morava v Raškově vykazují setrvalý stav. Naopak hladina říčky Branná v Jindřichově stále stoupá. Třetí povodňový stupeň platí například na Černé Potoku ve Velké Kraši na Jesenicku, jehož hladina už nestoupá. Třetí stupeň panuje také v Jeseníku na řece Bělé, jejíž hladina večer začala stagnovat. Stejná situace je i v říčce Desná v Koutech nad Desnou na Šumpersku či ve vodním toku Krupá v Habarticích na Šumpersku.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 23:40

EVAKUACE HROZÍ I NA BRNĚNSKU

Povodňová situace na jižní Moravě by se přes noc neměla zhoršit. Problémy nastanou v neděli, a to v Podhradí nad Dyjí na Znojemsku či v Rajhradicích a Opatovicích na Brněnsku. Tam hrozí zaplavení nemovitostí a první evakuace obyvatel. Ve videu na svých sociálních sítích o tom informoval hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Hladiny několika toků v kraji jsou nyní na třetím povodňovém stupni. S ohledem na intenzivní deště budou dál stoupat.

"Určitě bude problém v Podhradí, které je pod Vranovskou přehradou. Voda se tam bude postupně rozlévat," uvedl Grolich. Menší rozlivy tam podle informací ČTK evidovali už dnes. Další problematickou lokalitou jsou Židlochovice na Brněnsku, kde je Svratka na třetím povodňovém stupni a v neděli má kulminovat na necelých 530 centimetrech. "Židlochovice by to měly zvládnout. Problém ale hrozí v Opatovicích a Rajhradicích, kde by teoreticky mohlo dojít k prvním evakuacím. Ráno ale budeme moudřejší a každopádně budeme vědět vše dopředu a v klidu se rozhodneme," řekl hejtman.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 23:32

DOPRAVNÍ OMEZENÍ KVŮLI POVODNÍM

Na železnici dochází k zaplavování tratí. Z tohoto důvodu musel být do odvolání přerušen provoz na hlavní koridorové trati mezi Bohumínem a Dětmarovicemi. Dopravu vede odklonem přes Havířov. Na řadě míst je omezena traťová rychlost na 50 km/h. Vlaky tak nabírají zpoždění 20 a více minut. Hrozí zastavení provozu na dalších úsecích hlavního koridoru.

K omezením došlo i na silnicích a dálnicích. V tuto chvíli jsou uzavřené tyto úseky:

I/57 Hodslavice - Nový Jičín
I/56 Ostrava - centrum
I/11 Šenov u Ostravy - Havířov D56 Ostrava - FM
I/57 Nový Jičín - MÚK Hladké Životice.
Neprůjezdná je také silnice I/60 od Jeseníku ke státní hranici.

Ostatní silnice I.tříd jsou sjízdné, v některých případech s dopravním omezením - snížením rychlosti.

Martin Bryś
Martin Bryś
14. září 2024 · 23:20

REPORTÉR REFLEXU NA CESTĚ DO POVODŇOVÉHO PEKLA

Čím víc na sever se dostáváme, tím je situace horší. Rozbouřená říčka Bělá se chystá rozlít všude kolem a ze všech stran, zahrad a strání jí přiživují další potoky. Nikde není ani živáčka, občas projede auto, nebo zabliká některý z vozů IZS. Přívaly vody mění silnice v řeky. Už není jasné, kudy to vlastně jedeme. Naše cesta končí v obci Lipová-Lázně. Zastaví nás policista, na kterém vidím, že ať si stoupne kam chce, vždycky má spoň po kotníky vody. Otáčí nás zpátky a s výrazným děsem ve tváři nám doporučuje, ať jedeme opatrně někam úplně pryč. Opatrnost je na místě. Jen před pár desítkami minut tu zmizelo ve vodě auto i s pasažéry a dosud není k nalezení. Více čtěte v reportáži zde >>>