Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024).

Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024). Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
190
Fotogalerie

Povodně 2024 online: Povodně mají zatím 3 oběti, škody půjdou do desítek miliard. Voda začíná všude klesat

Redakce Reflexu

Moravu a Slezsko třetím dnem sužují povodně, problémy a škody působí také na jihu a severovýchodě Čech a na Vysočině. Toky se po deštích rozvodňují od pátku, v sobotu Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily stav nebezpečí, v neděli ho zavedl Liberecký kraj pro Frýdlantský výběžek. Voda se vylila do některých měst, na Jesenicku její nápor nevydržely některé domy. Evakuováno bylo v celé ČR přes 10.000 lidí, pohřešováni je sedm lidí. V pondělí policisté potvrdili první úmrtí v souvislosti s povodněmi. Výpadky jsou v energetice i v sítích mobilních operátorů, problémy jsou v dopravě. Provoz omezí některé školy. Vláda bude jednat o materiální pomoci. Situaci v celém Česku sledujeme online.

Online přenos

Online přenos

Martin Bryś
Martin Bryś
14. září 2024 · 20:05

Říčka Bělá se v Domašově už skoro vylila z koryta. Přes silnici se ze zahrad a strání valí potoky vody a přilévají se do Bělé. Někde silnici přehrazují rozsáhlé louže.

Video placeholder
Povodně 2024: Říčka Bělá v Domašově
Martin Bryś
Martin Bryś
14. září 2024 · 19:52

Cesta do Jeseníku připomíná cestu do pekla. K silnému dešti padla ještě mlha. Není vidět dál než na auto před námi. Směr nám ukazují záblesky hasičských majáků. Prší tak že to neberou stěrače

Cesta mezi Šumperkem a Jeseníkem.
Cesta mezi Šumperkem a Jeseníkem.
Martin Bryś
Martin Bryś
14. září 2024 · 19:43

Čím víc se blížíme k Jeseníku, tím víc prší. Nikde nejsou žádné známky života. Nikde se nesvítí. Po silnici se s námi šourá pár aut. Mezi námi občas prosviští blikající hasičské tatry a jeepy, co spěchají směrem k městu.

Martin Bryś
Martin Bryś
14. září 2024 · 19:23

Šumperk se chystá na velkou vodu, ale zatím je klid a kvete povodňová turistika. Lidi se chodí dívat na mosty, jak teče rozbouřená Desná. Centrum města je úplně vylidněné, u pár budov jsou pytle s pískem a mrtvolné ticho občas naruší obecní rozhlas, který apeluje na lidi, aby zabezpečili své domovy.

Povodně v Šumperku 2024
Povodně v Šumperku 2024
Video placeholder
Povodně v Šumperku 2024
Video placeholder
Povodně v Šumperku 2024
Reflex
Reflex
14. září 2024 · 19:18

AUTO ZMIZELO V ŘECE

V obci Lipová-lázně na Jesenicku dnes odpoledne spadlo auto do rozbouřené řeky. Uvnitř vozidla po pádu do řeky zůstali zřejmě tři lidé. Policisté po autě i posádce pátrají, informovala policie na síti X. Podobný případ se dnes odehrál v Jankovicích na Uherskohradišťsku, kde v odpoledních hodinách spadl čtyřiapadesátiletý muž při odklízení naplavenin do rozvodněného Jankovického potoka a už se nevynořil. Policisté po něm stále pátrají.

Jiří Štefek
Jiří Štefek
14. září 2024 · 19:15

NA NÁBŘEŽÍ SLAVNÉ SPISOVATELKY SE ČERTI ŽENÍ

Slavná krkonošská spisovatelka Marie Kubátová napsala řadu pohádek nebo příběhů, ve kterých vystupují čerti. Na vrchlabském náplavkovém nábřeží, které nese jméno slavné spisovatelky se ale dnes žení takoví čerti, o kterých se autorce a čtenářům jejich pohádek ani nesnilo. V Krkonoších přitom 48 hodin trvale prší a "větší" voda nejspíš ještě přijde....

Video placeholder
Nábřeží Marie Kubátove ve Vrchlabí
Reflex
Reflex
14. září 2024 · 18:10

REKORDNÍ POVODNĚ V POLSKU

Se záplavami a větrem se potýká i jih a jihozápad Polska. Z města Glucholazy v Opolském vojvodství, blízko hranice s Českou republikou, bylo kvůli povodni evakuováno 400 lidí. Své domovy museli opustit například i někteří obyvatelé nedaleké vesnice Jarnoltówek, kde srážkový rekord překonal ten z povodní v roce 1997. Situace je podle serveru onet.pl na mnoha místech složitá. V Dolnoslezském vojvodství se podle listu Gazeta Wyborcza připravuje evakuace dalších čtyř obcí. Situace na jihu Polska si vynutila omezení v provozu na železnici. Je před námi kritická noc, nezbytná je úplná mobilizace, apeloval polský premiér Donald Tusk na sociální síti X.

Jiří Štefek
Jiří Štefek
14. září 2024 · 17:59

ŠPINDL BEZ HOSTŮ?

Starosta Špindlerova Mlýna Martina Jandura doporučil hostům ubytovaných ve zdejších hotelech, aby ještě dnes opustili toto středisko. Na jediné příjezdové cestě do Špindlu totiž probíhá oprava mostu a jezdí se pouze po jeho provizorní náhradě. Naskýtá se velké riziko, že by tento provizorní most mohl díky velké vodě proudící z Labské přehrady utrpět újmu. Zároveň též hrozí, že se Labe mezi Špindlerovým Mlýnem a Vrchlabím v důsledku intenzivních srážek vyleje z koryta a tato hlavní přístupová silnice do střediska bude obtížně průjezdná či neprůjezdná. Vzhledem k nepřízni počasí, která zde panuje již několik dní, ale bylo ve Špindlerově Mlýně během tohoto víkendu velmi málo hostů a mnozí další své pobyty zrušili. Současný výpadek hostů by hoteliéry ve Špindlu příliš netrápil, horší by pro však bylo, kdyby došlo k poničení nově budovaného mostu i jeho provizorní náhrady, stejně jako částí cesty do Vrchlabí. Po ní totiž během zimní sezony míří do tohoto největšího střediska České republiky desítky tisíc návštěvníků. 

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 17:41

POVODŇOVÝ STUPEŇ JE NA 244 MÍSTECH, TÉMĚŘ NA TŘETINĚ BYL NEJVYŠŠÍ

K 17:00 platil některý z povodňových stupňů na 244 místech Česka. Z toho téměř na třetině byl třetí stupeň nebo stupeň, který meteorologové označují jako extrémní povodeň. Kritická je situace především na severní Moravě. Moravskoslezský a Olomoucký kraj už vyhlásily stav nebezpečí.

Některé toky na severní Moravě dosáhly dnes odpoledne 50letého průtoku. Rychle nyní stoupá například říčka Vidnavka ve Vidnavě na Jesenicku a Černý potok v sousední obci Velká Kraš. V obou lokalitách platí extrémní povodňový stupeň. Podobná situace s rychlým vzestupem je také na Černé Opavě v Mnichově na Bruntálsku.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
14. září 2024 · 17:41

Sychrovský potok teče po okraji Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. V sobotu se potok rozlil, ale naštěstí par stovek metrů za památníkem. Ten je zatím v bezpečí. Voda z protržené hráze blízkého rybníka Čapkův dům zaplavila v roce 1981.

Video placeholder
Reflex
Reflex
14. září 2024 · 17:37

Jak může současná velká voda ovlivnit krajské volby, které se konají příští víkend? Více v komentáři Viliama Bucherta >>>

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 17:21

V SUŠICI KLESÁ HLADINA

Město Sušice věří, že velkou vodu, která od pátečního večera rozvodnila řeku Otavu, přečká bez nutnosti evakuovat obyvatele z ohrožených oblastí. Sušice je jedním ze dvou míst v Plzeňském kraji, kde od dnešního rána platí třetí povodňový stupeň, stav ohrožení. Voda v Otavě ale už začíná stagnovat a mohla by začít i klesat, řekl ČTK starosta Sušice Petr Mottl (ODS).

Po 16:00 dosahovala hladina Otavy v Sušici 220 centimetrů, třetí povodňový stupeň je vyhlašován při hladině řeky ve výši 175 centimetrů. Za poslední hodinu ale hladina už nestoupá a asi o centimetr klesla.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 17:07

ZMATENÝ KOBZA

Zatímco armáda je připravena pomoci a čeká jen na schválení vlády, zmatený poslanec za SPD Jiří Kobza si na Facebooku postěžoval, že kdybychom nedali Ukrajincům naše mostní tanky, tak že by se teď hodily! Má to dva drobné problémy. Stavět provizorní most přes rozbouřenou řeku není úplně nejmoudřejší a Ukrajině jsme nic jako mostní tanky nikdy neposlali.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 17:04

UZAVŘENÁ DÁLNICE

Kvůli zaplavení vodou silničáři uzavřeli dálnici D55 u Otrokovic na Zlínsku ve směru k D1. Voda a spadlé stromy zastavily provoz i na dalších cestách ve Zlínském kraji. Voda zaplavila rovněž železniční trať mezi Valašským Meziříčím a Bystřicí pod Hostýnem. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) a Českých drah. Ve Zlínském kraji podobně jako v dalších regionech v Česku několik dní silně prší. Některé toky v regionu jsou na nejvyšším, třetím stupni povodňové aktivity.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 16:45

MIKULOVICE SE PŘIPRAVUJÍ NA EVAKUACI

Řeka Bělá v Mikulovicích na Jesenicku dnes odpoledne kvůli vydatnému dešti a rychlému vzestupu hladiny dosáhla extrémního povodňového stupně. Obyvatele několika záplavami ohrožených ulic vyzvala radnice k urychlené evakuaci. Na dalších 11 místech v Olomouckém kraji je třetí stupeň, tedy ohrožení, vyplývá z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMI). Olomoucký hejtman Josef Suchánek (STAN) dnes kvůli záplavám vyhlásil na celém území Olomouckého kraje stav nebezpečí.

Hladina Bělé v Mikulovicích nyní dosahuje 344 centimetrů, hranice pro extrémní povodeň tam je 334 centimetrů. Podle předpovědi by hladina Bělé měla v Mikulovicích dál stoupat. "Z důvodů nepříznivého vývoje počasí a aktuálního stavu řeky Bělá vám důrazně doporučujeme evakuaci v oblasti ulic V Zátiší, Hlucholazská, Kamenická, Hlavní, Nábřežní Hradecká, Za Elektárnou. Je velmi pravděpodobné, že v následujících hodinách bude muset být evakuace nařízena," oznámila na sociálních sítích radnice v Mikulovicích.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 16:27

ÚSTŘEDNÍ KRIZOVÝ ŠTÁB ZASEDNE VE 20:00, TISKOVÁ KONFERENCE VE 21:00

Některý z povodňových stupňů byl zhruba v 16:00 na více než 230 místech v Česku. Ve 20:00 na ministerstvu vnitra zasedne Ústřední krizový štáb. O hodinu později budou informovat o dalším vývoji a případných opatřeních. Olomoucký a Moravskoslezský hejtman ve svých krajích vyhlásili stav nebezpečí. Podle ministryně obrany Černochové může armáda prakticky okamžitě nasadit dva vrtulníky a dva ženijní odřady s vyprošťovací technikou. O větším zapojení armády musí rozhodnout vláda.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 16:22

NA MORAVĚ UŽ JE PADESÁTILETÁ VODA

Některé toky na severní Moravě dosáhly dnes odpoledne 50letého průtoku, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Stav extrémní povodně kolem 16:00 trval na Černé Opavě v Mnichově a Porubce ve Vřesině v Moravskoslezském kraji, nově je také na řece Bělá v Mikulovicích na Jesenicku v Olomouckém kraji.

Úrovně 50leté vody odpoledne dosáhla také Opava v Karlovicích na Bruntálsku. Také tam krátce platil extrémní povodňový stupeň, hladina tam ale zase brzy poklesla zpět na třetí povodňový stupeň.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 16:15

HROZBA STOLETÉ VODY V OPAVĚ

Obyvatelé opavských částí Držkovice, Vávrovice, Palhanec a Kateřinky se mají připravit na možnou evakuaci. Hrozí více než stoletá voda.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 16:15

HROZBA STOLETÉ VODY V OPAVĚ

Obyvatelé opavských částí Držkovice, Vávrovice, Palhanec a Kateřinky se mají připravit na možnou evakuaci. Hrozí více než stoletá voda.

Reflex
Reflex
14. září 2024 · 16:04

HROZÍ EVAKUACE NA KARVINSKU

Bohumín na Karvinsku vyzval obyvatele městské části Pudlov, aby se připravili na evakuaci. Podle nového modelu jsou přímo ohroženy domy v této oblasti, kde zatím nejsou dostavěny protipovodňové hráze. Není vyloučeno, že voda se dostane přes Ostravskou ulici. Chystá se i možná evakuace městské nemocnice. ČTK to dnes řekla mluvčí radnice Jana Končítková.

"Povodí předpovídá kulminaci na Odře na 1600 až 1800 metrech krychlových za sekundu, což odpovídá stoleté vodě. Obyvatelé Pudlova se musí připravit na evakuaci. Lokalitou budou projíždět hasiči a strážníci a místní informovat. Doporučujeme nečekat a využít možnosti se přemístit k příbuzným, objekty budou střeženy. Podle požadavků obyvatel město připraví ubytovací kapacity v objektech města," uvedla mluvčí.