Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024).

Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024). Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
190
Fotogalerie

Povodně 2024 online: Povodně mají zatím 3 oběti, škody půjdou do desítek miliard. Voda začíná všude klesat

Redakce Reflexu

Moravu a Slezsko třetím dnem sužují povodně, problémy a škody působí také na jihu a severovýchodě Čech a na Vysočině. Toky se po deštích rozvodňují od pátku, v sobotu Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily stav nebezpečí, v neděli ho zavedl Liberecký kraj pro Frýdlantský výběžek. Voda se vylila do některých měst, na Jesenicku její nápor nevydržely některé domy. Evakuováno bylo v celé ČR přes 10.000 lidí, pohřešováni je sedm lidí. V pondělí policisté potvrdili první úmrtí v souvislosti s povodněmi. Výpadky jsou v energetice i v sítích mobilních operátorů, problémy jsou v dopravě. Provoz omezí některé školy. Vláda bude jednat o materiální pomoci. Situaci v celém Česku sledujeme online.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 15:40

APOKALYPSA V JESENÍKU

K apokalypse přirovnala dnes odpoledne starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem) zaplavení města řekou Bělou. Po náměstí ráno plavala auta, voda zničila na mnoha místech silnice, ploty i mostky. Řeka podle ní stoupla během půl hodiny, na pomoc k evakuaci lidí, kteří výzvu včas neuposlechli, musely být nakonec přivolány vrtulníky armády a poté i policie. Zachránily dohromady na pět desítek obyvatel, řekla dnes ČTK starostka. Bělá už kulminovala a začíná opadávat, obnažuje tak postupně spoušť, kterou zanechala. "Je to apokalypsa, všude je spoustu bahna, všechno je zničené včetně veřejných prostranství, ohnuté a odstraněny jsou lávky, které sebrala voda, musíme nechat zkontrolovat mosty. Vypadá to hrozně, když procházíte městem, nevěříte, že voda měla takovou sílu, co všechno zničila a přemístila jinam. Kolem silnic jsou zničené obruby i ploty," uvedla starostka.

Voda měla podle ní takovou sílu, že brala i osobní auta. "My jsme lidi upozorňovali, aby si auta vyvezli na kopec, přeci jen je Jeseník v údolí. Naštěstí v předstihu jsme věděli, že to přijde, a i když pršelo a stoupala řeka, největší nápor přišel dnes ráno. Překvapilo mě, že přesto na náměstí Svobody zůstala stát auta, která poté regulérně plavala po náměstí, ze kterého se stala jedna vodní plocha desítky centimetrů vysoká," popsala starostka.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 15:18

V JESENÍKU SPADLY ČTYŘI DOMY, ŠKODY BUDOU OBROVSKÉ

Pod náporem vody již nevydržely v oblasti Jeseníku první starší domy, potvrdili ČTK hasiči a starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem). Má informaci o čtyřech spadlých objektech. Na severu kraje kolem rozvodněné Bělé se podle hejtmana Josefa Suchánka (STAN) očekávají největší škody v kraji. Podle hasičů je teď prioritou evakuace a záchrana lidí. Kraj apeluje na obyvatele, aby uposlechli výzev k evakuaci, hasiči se pak k lidem musejí vracet. Například v Rapotíně člunem odvezli do bezpečí osmdesátiletého seniora, který odmítl opustit domov a poté na záchranu čekal na plotě, uvedli zástupci kraje.

"Škody budou největší tam, kde je nejdivočejší řeka, a to je v tuto chvíli Bělá, kde jsou popadané mosty. Stržené mosty budou i v údolí na Vidnávce. Na vlastní oči jsem viděl zničenou novou státní silnici z loňského roku v České Vsi. Takže Jeseník a poté dál - Písečná, Mikulovice, tam budou největší škody," řekl dnes ČTK hejtman Suchánek. Podle něj se v kraji nadále pohřešují tři lidé, které smetl rozbouřený potok v Lipové-lázních na Jesenicku.

Video placeholder
Povodňová situace v Jeseníku
Reflex
Reflex
15. září 2024 · 15:15

V OPAVĚ NARUŠILA POVODEŇ MOST

Rozvodněná řeka Opava zřejmě poškodila most v opavské Ratibořské ulici mezi centrem a sídlištěm Kateřinky. Policie už celou oblast uzavřela. Přes most nesmí ani pěší. Město zvažuje povolání statika. ČTK to řekl mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný. Sídliště Kateřinky je z velké části zaplavené. Město zde evakuuje obyvatele.

"Máme podezření, že mohlo dojít k narušení konstrukce mostu. Policie jej uzavřela," řekl Konečný. Pro veřejnost byl most uzavřený už od rána. Jezdit přes něj mohla pouze technika Integrovaného záchranného systému. Situace se ale zhoršila. Voda už přetéká přes vozovku. Navíc se objevilo podezření, že je poškozená konstrukce.

Martin Bryś
Martin Bryś
15. září 2024 · 15:13

VYPLAVENÉ OBCHODY V JESENÍKU

Obchody v centru Jeseníku byly pod vodou. Některé výlohy jsou vybité, jinde vytékají potůčky kudy to jde. Někteří podnikatelé mají štěstí a voda se do jejich provozoven nedostala.

Video placeholder
Vyplavené obchody v Jeseníku
Martin Bryś
Martin Bryś
15. září 2024 · 15:09

JESENÍK ZAČÍNÁ POMALU UKLÍZET

V Jeseníku už se začíná odklízet. Velká část města je kvůli naplaveninám stále neprůjezdná, ale tam kde to jde už začaly práce.

Video placeholder
V Jeseníku už se začíná odklízet. Velká část města je kvůli naplaveninám stále neprůjezdná, ale tam kde to jde už začaly práce.
Reflex
Reflex
15. září 2024 · 15:00

UKRAJINA NABÍDLA ČESKU POMOC

Ukrajina nabídla České republice personální i materiální pomoc svých záchranných složek při odstraňování následků ničivých povodní. ČTK to dnes sdělil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Nabídku bude tlumočit na pondělním mimořádném jednání vlády. "Pan ministr (zahraničí Andrij) Sybiha mě informoval o tom, že s pomocí Česku souhlasil prezident (Volodymyr) Zelenskyj," uvedl Lipavský.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 14:59

PÁDY DOMŮ U JESENÍKU POTVRZENY, VODA STRHÁVÁ I MOSTY

Pod náporem vody již nevydržely v oblasti Jeseníku první starší domy, potvrdili ČTK hasiči. Na severu kraje kolem rozvodněné Bělé se podle hejtmana Josefa Suchánka (STAN) očekávají největší škody v kraji. Podle hasičů je teď prioritou evakuace a záchrana lidí. Kraj apeluje na uposlechnutí výzev k evakuaci, hasiči se k lidem musejí vracet. Například v Rapotíně člunem odvezli do bezpečí osmdesátiletého seniora, který odmítl opustit domov a poté na záchranu čekal na plotě, uvedli zástupci kraje.

"Škody budou největší tam, kde je nejdivočejší řeka, a to je v tuto chvíli Bělá, kde jsou popadané mosty. Stržené mosty budou i v údolí na Vidnávce. Na vlastní oči jsem viděl zničenou novou státní silnici z loňského roku v České Vsi. Takže Jeseník a poté dál - Písečná, Mikulovice, tam budou největší škody," řekl dnes ČTK hejtman Suchánek.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 14:50

LABE SE ROZLÉVÁ V LITOMĚŘICÍCH

Labe se začíná vylévat z koryta v Litoměřicích. Voda je v areálu letního koupaliště, očekává se zaplavení Střeleckého a Písečného ostrova.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 14:41

POVODŇOVÁ VLNA SE VALÍ NOHOHRÁDKOU

Povodňová vlna zasáhla město Luže. Hladina řeky Novohradky na Chrudimsku se v deseti minutách zvýšila o více než půl metru, evakuují se dvě stovky lidí.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 14:37

OSTRAVSKÁ NOVÁ VES SE EVAKUUJE

V ostravském obvodu Nová Ves byla vyhlášena evakuace.Hladina řeky Odry vystoupala na korunu protipovodňové hráze a má podle prognóz ještě dál stoupat.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 14:29

NÁDRAŽÍ OSTRAVA SVINOV ZATOPENO: NECHOĎTE TAM

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 14:11

PRVNÍ PÁDY DOMŮ NA JESENICKU

Ve vesnicích na Jesenicku byly zaznamenány první pády domů. Během dvou dnů napršelo v oblasti nejvíce srážek v republice a některá místa byla zcela odříznuta. I když déšť ustal, situace v oblasti je nadále kritická.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 14:09

KRNOV JE TÉMĚŘ CELÝ ZATOPEN

Místostarosta Binar: Až 80 procent území Krnova je pod vodou. Město už nedokáže koordinovat záchranné práce. Spoléhá především na pomoc kraje.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 14:04

POKUD VÁŠ DŮM ZASÁHLA POVODEŇ, NECHOĎTE DO NĚJ

Statici dnes varovali před neuváženým vstupem do vodou zasažených staveb. Všechny budovy by měl nejprve prohlédnout odborník, upozornila dnes v tiskové zprávě Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT). Vyzvala statiky, aby pomohli s při odstraňování následků záplav, které Česko aktuálně sužují.

"V případě deformací, výskytu trhlin nebo zkřížených dveří a oken nechoďte dovnitř a přivolejte autorizovaného statika, který určí další opatření nebo uvolní dům k užívání,“ sdělil za ČKAIT Ladislav Bukovský. Voda ze studní by se po záplavách nebo povodních neměla používat. Odborníci doporučují zlikvidovat všechny potraviny nebo plodiny, které velká voda zasáhla. K dalšímu použití nedoporučují ani potraviny v obalech nebo konzervách. Při úklidu je nutná ochrana kůže i očí.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 13:59

HASIČI JSOU STÁLE V POHOTOVOSTI, VYRAZÍ AŽ K 10 TISÍC PŘÍPADŮ ZA DEN

Za dnešek do 12:00 zasahovali hasiči u 4305 událostí, v sobotu jich bylo 7884, v pátek 2755. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to dnes řekl generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Do dnešního poledne hasiči nasadili více než 4000 jednotek, některé vícenásobně.

Déšť v České republice od čtvrtka zvedl hladiny desítek toků na nejvyšší povodňový stupeň ohrožení. Fouká také silný vítr. Počet hasičských zásahů exponenciálně roste, uvedl Vlček. "Ve čtvrtek, když jsme začínali, jsme za celý den měli 558 událostí. Jen o stovku víc, než je náš standardní průměr," řekl.

Očekává, že za dnešek by počet zásahů mohl stoupnout nad 10.000 i v návaznosti na masivní evakuace osob z oblastí zasažených povodní. Loni za celý rok hasiči zasahovali u 172.000 událostí, doplnil.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 13:57

OSTRAVOU PROJDE STOLETÁ VODA

Hladiny vodních toků by v Ostravě měly kulminovat dnes odpoledne. Městem v korytech Odry a Opavy projde více než stoletá voda. Podle odhadů bude průtok Odry po soutoku s Opavou přesahovat 1200 metrů krychlových za sekundu. Na to se připravují i obyvatelé Nové Vsi, která byla v minulosti několikrát zaplavena. Při výrazném zhoršení situace bude evakuováno asi 500 lidí. 

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 13:56

BROUMOVSKO HLÁSÍ ZAPLAVENÉ DOMY I SILNICE

V Královéhradeckém kraji je nekritičtější povodňová situace na Broumovsku. Voda z rozvodněných řek a potoků zaplavila silnice i části obcí a měst. Rozvodněná Stěnava zaplavila například části Broumova, vyplynulo z informací na webu Hasičského záchranného sboru (HZS) Královéhradeckého kraje (KHK). Stav ohrožení ve 13:00 platil na Stěnavě v Meziměstí a Otovicích.

"V současné chvíli je situace nejkritičtější na Broumovsku. Krajské operační středisko do této lokality na základě rozhodnutí štábu HZS KHK vyslalo potřebný počet jednotek, provádíme průzkum zaplavených domů, komunikace jsou uzavřeny," uvedl mluvčí krajských hasičů Zbyněk Voříšek.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 13:37

ŘEKA MORAVA NADÁLE STOUPÁ

Hladina řeky Moravy v Kroměříži vystoupala dnes po poledni na třetí stupeň povodňové aktivity znamenající ohrožení. Zůstává tam ale v korytě. Potíže ve městě nadále působí především rozvodnění menších toků. Říčka Kotojedka se rozlila v místních částech Vážany a Kotojedy, potok Zacharka zaplavil část sídliště Zachar, hasiči čerpají vodu i z Wolfova splávku, jehož rozlití by ohrozilo část Dolní Zahrady, sdělil mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Řeka Morava by v Kroměříži podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) výrazně nad spodní hranici pro třetí stupeň povodňové aktivity stoupnout neměla. "Vypadá to, že by se snad neměly naplnit nejhorší možné scénáře, které obsahují souběh povodňových vln z Bečvy a horního toku Moravy," uvedl kroměřížský starosta Tomáš Opatrný (ANO).

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 13:36

NASAZENO BUDE AŽ 12 VRTULNÍKŮ

Se záchrannými a evakuačními pracemi a také zásobováním při povodních bude v následujících dnech pomáhat až 12 vrtulníků. Uvedl to ředitel hasičů Vladimír Vlček v České televizi. Kolem poledne pomáhaly dva armádní vrtulníky. Jeden zasahoval v Jeseníku, druhý při evakuaci osob z budovy v Bruntále, oznámila armáda na síti X. V pohotovosti má další čtyři vrtulníky. Ženisté ze 153. zásobovacího praporu jsou také připraveni s technikou na přepravu materiálu a evakuace.

Hasičský záchranný sbor si k dosavadním dvěma nasazeným vyžádal další dva armádní vrtulníky, budou hlavně zabezpečovat logistiku pro vyloučené oblasti, řekl Vlček po jednání Ústřední povodňové komise. Později doplnil, že pomoct mají také soukromé vrtulníky společnosti DSA, která zajišťuje v krajích záchrannou leteckou službu. Celkem tak má být k dispozici až dvanáct vrtulníků. Potřebné budou i v následujících dnech, a to hlavně pro zásobování míst, do kterých nebude možné pomoc dovézt po zemi.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 13:35

DYJE ZAPLAVUJE PODHRADÍ

Řeka Dyje zaplavila v Podhradí nad Dyjí na Znojemsku dosud asi třetinu obce. Postižené jsou zejména rekreační objekty, řekla ČTK starostka Petra Išová (Pro klidné Podhradí nad Dyjí). Jindy asi půlmetrový tok je od rána v souvislosti s vydatnými dešti i v Rakousku na extrémním povodňovém stupni. Hladina je nyní na zhruba 450 centimetrech, kulminovat má odpoledne na 465. Není tak vyloučený rozliv vody i dál do obce.

"Zatím se to týká zejména rekreačních objektů. Máme i část obyvatel, kteří jsou řekou odříznuti, nicméně nejsou pod vodou a není třeba je evakuovat. Jsou zásobeni. Zatím voda pořád stoupá a nemůžeme dělat nic," dodala Išová. Obec je také bez elektrického proudu.