Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024).

Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024). Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
190
Fotogalerie

Povodně 2024 online: Povodně mají zatím 3 oběti, škody půjdou do desítek miliard. Voda začíná všude klesat

Redakce Reflexu

Moravu a Slezsko třetím dnem sužují povodně, problémy a škody působí také na jihu a severovýchodě Čech a na Vysočině. Toky se po deštích rozvodňují od pátku, v sobotu Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily stav nebezpečí, v neděli ho zavedl Liberecký kraj pro Frýdlantský výběžek. Voda se vylila do některých měst, na Jesenicku její nápor nevydržely některé domy. Evakuováno bylo v celé ČR přes 10.000 lidí, pohřešováni je sedm lidí. V pondělí policisté potvrdili první úmrtí v souvislosti s povodněmi. Výpadky jsou v energetice i v sítích mobilních operátorů, problémy jsou v dopravě. Provoz omezí některé školy. Vláda bude jednat o materiální pomoci. Situaci v celém Česku sledujeme online.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 11:49

LIDÉ ZASAŽENÍ POVODNÍ MOHOU O FINANČNÍ POMOC ŽÁDAT UŽ TEĎ

Občané mohou podle premiéra Petra Fialy (ODS) už nyní čerpat okamžitou mimořádnou pomoc. Situace si možná vyžádá i mimořádná vládní opatření, uvedl premiér v pořadu Partie na CNN Prima News. Zatím podle něj nelze říct, zda situace zasáhne do vyjednávání o státním rozpočtu.

"Už teď mají občané možnost požádat o pomoc, úřady práce jsou na to připraveny, je možné čerpat mimořádnou okamžitou pomoc, ta částka se může pohybovat až skoro do výše 73.000 korun," řekl Fiala. Existují podle něj i programy ministerstva pro místní rozvoj. "Ale je to skutečně extrémní, mimořádná situace, která si možná vyžádá i mimořádná opatření, ke kterým by vláda v příštích dnech přistoupila," dodal premiér.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 11:47

TŘETÍ POVODŇOVÝ STUPEŇ VE ZRUČI NAD SÁZAVOU A V NESPEKÁCH, KRIZE I U MĚLNÍKU

Povodňová předpověď pro Středočeský kraj je zatím příznivá, srážky se mají přesouvat na západ. Třetí povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku a dosáhne ho v pondělí ještě Sázava ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku a Nespekách na Benešovsku. Na situaci jsou tam připravení, řekla novinářům po dnešním jednání krajského krizového štábu hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Nejdramatičtější situace je podle Peckové nyní v Mělníku, který ale chrání protipovodňová opatření. Problémy jsou tak spíš v menších obcích jako Liběchov nebo Lužec.

Ve Zruči dosáhne Sázava třetího stupně v pondělí ráno nebo dopoledne. "Jsou tam postavená protipovodňová vrata a uzavřeny prostupy pod povodňovým valem," uvedla Pecková. Připravení na povodeň jsou podle ní i v Nespekách, kde má být třetí stupeň v pondělí odpoledne.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 11:41

ZLÍNSKÁ ZOO UZAVŘENA., ZVÍŘATŮM NEBEZPEČÍ NEHROZÍ

Zoologická zahrada ve Zlíně je dnes pro veřejnost uzavřená. Vytrvalé deště zvýšily hladinu potoka, který protéká dolní částí areálu. Zvířata a expozice nejsou v bezprostředním ohrožení, uvedli zástupci zoo na webových stránkách. Zveřejnila tam také informace o vrácení platby lidem, kteří si na dnešek zakoupili on-line vstupenku.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 11:37

FIALA A RAKUŠAN: POSLOUCHEJTE POKYNY HASIČŮ A STAROSTŮ

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) požádali občany, aby lidé uposlechli výzvy k evakuaci. V Karlovicích zasahuje vrtulník, kde v současné době ze střech a podkrovních prostor vyzvedává lidi, kteří odmítli evakuaci, uvedl Rakušan na tiskové konferenci po jednání Ústřední povodňové komise. Dodal, že je možné, že v některých oblastech ČR může situace eskalovat. Fiala v Partii CNN Prima News uvedl, že není možné situaci podceňovat.

I kdyby byla evakuace preventivní, tak je podle Rakušana lepší, než aby za špatných povětrnostních podmínek lidé čekali na pomoc záchranářského vrtulníku, neboť nouzových situací, kde jsou záchranné složky potřeba, je na mnoha místech republiky víc.

Fiala znovu vyzval lidi, aby poslouchali pokyny starostů, hasičů a dalších členů složek integrovaného záchranného systému a aby v souvislosti s povodněmi neriskovali. V souvislosti s povodněmi se pohřešuje několik lidí, premiér o pátrání aktuální informace nemá. "Situace je opravdu nebezpečná, není možné ji podceňovat, setkáváme se s případy, kdy lidé odmítají evakuaci, která je ale nařizována jen v případech, kdy je opravdu nutná," řekl Fiala v Partii CNN Prima News.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 11:28

TISÍCE LIDÍ V HANUŠOVICÍCH JSOU UVĚZNĚNY V ZATOPENÝCH DOMECH

Hanušovice na Šumpersku dnes dopoledne zatopila povodňová vlna, většina lidí zůstala v domech a nestihla se evakuovat. Přišlo to během deseti minut, hladina řeky Moravy se zvedla asi o metr, řekl ČTK starosta města Marek Kostka. Centrum Hanušovic, kde žije zhruba 2900 obyvatel, zůstalo pod vodou. Vedení obce nyní evakuaci zakázalo, protože je situace aktuálně nebezpečná nejen pro obyvatele, ale i pro záchranáře. Lidé by měli zůstat ve vyšších patrech a počkat na další pokyny, doplnil starosta. Kritická situace je i na řadě míst na Jesenicku, chystá se také evakuace Litovle na Olomoucku.

"Jsme odříznuti od světa, celé město plave, ale ne klidnou vodou - ale divokou řekou. Většina lidí zůstala v zatopených domech. Bylo to během deseti minut, voda se zvedla snad o metr, nikdo to nepředpokládal. Hladina Moravy ráno dokonce klesla, začali jsme evakuovat sídliště Holba kvůli protržené hrázi - a odtud jsme téměř už neutekli. Mezitím se protrhla páteřní hráz podél Hanušovic a zaplavilo to Hanušovice," uvedl starosta.

Martin Bryś
Martin Bryś
15. září 2024 · 11:20

JESENICKÁ NEMOCNICE FUNGUJE

Nemocnice v Jeseníku povodeň zatím přečkala bez úhony.

 

Nemocnice v Jeseníku povodeň zatím přečkala bez úhony.
Nemocnice v Jeseníku povodeň zatím přečkala bez úhony.
Reflex
Reflex
15. září 2024 · 11:18

KALAMITA NA VYSOČINĚ, PADAJÍ STROMY

Na Vysočině jsou kvůli dešti a větru výpadky v elektrickém vedení i na železnici. Na území v distribuční síti EG.D je kalamitní stav. Uvedl to mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák. Omezený je provoz na více železničních tratích v kraji. Dopravce prosí cestující, aby jízdy omezili, sdělila ČTK mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Kalamitní stav vyhlášený energetiky platí na Jihlavsku, Pelhřimovsku, Třebíčsku a Žďársku. Počet domácností bez elektrického proudu se tam sice snížil z ranních 11.000 na 4800, ale práce v terénu ztěžuje nárazový vítr a podmáčený terén, uvedla mluvčí kraje. Na Havlíčkobrodsku, kde působí firma ČEZ, bylo dopoledne bez elektřiny okolo stovky odběrných míst.

Kvůli větru, popadaným stromům a zaplaveným úsekům jezdí místo vlaků náhradní autobusy mezi Pelhřimovem a Horní Cerekví a mezi Havlíčkovým Brodem a Hlinskem v Čechách na Pardubicku, Výrazně omezená je trať mezi Jihlavou a Brnem. Provoz dálkových vlaků tam je od 10:00 přerušený. Cestující mohou využít regionální dopravu, která jezdí velmi omezeně, uvedly České dráhy. Bez náhrady stojí provoz mezi Křižanovem na Žďársku a Studencem na Třebíčsku. Omezení jsou i na trati mezi Žďárem nad Sázavou a Tišnovem.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 11:12

NA MORAVU MÍŘÍ HASIČI Z KARLOVARSKA

Hasiči z Karlovarského kraje vyjedou na pomoc do zaplavených oblastí Moravskoslezského kraje a do Olomouckého kraje. Dva takzvané odřady vyjedou z Karlových Varů v 10:00. ČTK o tom informoval mluvčí krajských hasičů Lukáš Černý. Hasiče v Karlovarském kraji v posledních dvou dnech zaměstnávala likvidace následků silného větru, který od pátku způsoboval pády stromů a větví. Povodně v Karlovarském kraji nehrozí.

"Odjíždí 34 příslušníků, z čehož jedna je jednotka dobrovolných hasičů z Ostrova. Odjíždí s celkem osmi čluny různého typu, plechovými, raftovými, podle toho, co bude potřeba. Odjíždí do Moravskoslezského kraje, kde bude rozhodnuto místním krizovým štábem o jejich přesném nasazení," řekl dnes novinářům ředitel Hasičského záchranného sboru (HZS) Karlovarského kraje Oldřich Volf. Jednotky z Karlovarského kraje jsou soběstačné, aby mohly fungovat bez další pomoci. Odřad je plně vybaven na fungování až 14 dní, doplnil Volf.

Martin Bryś
Martin Bryś
15. září 2024 · 11:09

AKTUÁLNĚ Z JESENÍKU

Potok Staříč nepolevuje a stále do Jeseníku valí další vodu. Dá se překonat po poslední otevřené lávce, na které jsou patrné stopy vyplavených troskách. Břehy potoka Staříče jsou často podemleté. Zatím nevíme, v jakém stavu jsou cesty z města, podle hasičů by mohly být obdobně poškozené.

Podemleté břehy v Jeseníku
Podemleté břehy v Jeseníku
Video placeholder
Potok Staříč v Jeseníku nepolevuje
Reflex
Reflex
15. září 2024 · 11:02

NA MORAVĚ PŘESTÁVÁ PRŠET, SRÁŽKY SE PŘESOUVAJÍ NAD ŠUMAVU

Dešťové pásmo se vrací z východu na západ, relativně dlouho ještě bude pršet na Českomoravské vrchovině, v jižních Čechách a na Šumavě, uvedl Hladík. Mezi pondělním a úterním ránem se očekává největší úhrn srážek na Šumavě a v Novohradských horách. Pršet má i v úterý a ve středu, ale už spíše v rozdrobených srážkách nebo lokálních přeháňkách, konstatoval ministr.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 11:01

NA LIBERECKU JE STÁLE NA TŘETÍM STUPNI SMĚDÁ A JIZERA, KULMINOVAT BY MĚLY VEČER

 V Libereckém kraji jsou opět na třetím povodňovém stupni Smědá ve Frýdlantském výběžku na Liberecku a Jizera na Semilsku. Dopoledne začalo znovu silně pršet. Toky by měly kulminovat dnes večer a zatím to nevypadá, že by měly způsobit větší škody. Novináře dnes o tom informoval hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

"Co se týká prognózy na dnešní den, tak to vypadá tak, že by měla vážně zlobit jenom Smědá po celém toku," řekl hejtman.

Očekává, že Smědá bude kulminovat dnes večer ve Višňové - Předláncích zhruba na stejné hladině jako v sobotu. "Nicméně to je stav, ve kterém nebudou zaplaveny jiné nemovitosti, než byly zaplaveny včera (v sobotu). A lidé, kteří chtěli být evakuováni, už evakuováni byli," dodal hejtman.

Martin Bryś
Martin Bryś
15. září 2024 · 10:58

HASIČI SE TOHO NEBOJÍ

V Jeseníku pokračují záchranné práce a pomoc lidem v zatopených a odříznutých oblastech. M9stní hasiči se toho opravdu nebojí a jezdí až na hranici možného.

 

Video placeholder
Hasiči v Jeseníku při záchranných pracích
Reflex
Reflex
15. září 2024 · 10:57

V MS KRAJI EVAKUOVÁNO 6 TISÍC LIDÍ, DESET ZACHRÁNIL VRTULNÍK

 Moravskoslezském kraji kvůli záplavám dosud evakuovali asi 6000 lidí, polovinu během noci. Pro některé z nich, kteří své domovy původně odmítali opustit, se hasiči museli vracet se speciální technikou nebo využít vrtulník, protože už se k obydlím nedokázali dostat pozemní cestou. Novinářům to po dnešním jednání Krizového štábu Moravskoslezského kraje řekl hejtman Josef Bělica (ANO) a zástupci další institucí.

Skupina deseti lidí včetně nepohyblivých se dopoledne s pomocí vrtulníku zachraňovala podle ředitele hasičů Radima Kuchaře v Karlovicích na Bruntálsku. S pomocí vojenské tatry, s níž lze dojet dál než s hasičskou technikou, dostávali hasiči do bezpečí i lidi v Opavě-Komárově. Podle hejtmana do dnešního rána hasiči zachraňovali 53 lidí. "Když lidé odmítnou evakuaci nebo se po evakuaci vrátí do těch příbytků, tak v následné fázi už jsou zachraňováni. Některé situace byly opravdu dramatické. Ohrožují nejenom sebe, ale i ty jednotky, které zasahují," uvedl Bělica.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 10:56

V BĚLÉ POD PRADĚDEM JE SITUACE NADÁLE KRITICKÁ

Situace v Bělé pod Pradědem na Jesenicku, kterou zatopila rozbouřená řeka Bělá, je podle starosty Radomíra Neugebauera kritická. V obci evakuovali již na 200 obyvatel, řada z nich ale výzvy neuposlechla. Zasahuje tu speciální technika Záchranného útvaru HZS ČR z Hlučína. Do sídla, kde žije kolem 1700 lidí, míří také obojživelný pásový transportér. V Jeseníku pomáhá s evakuací jeden z armádních vrtulníků. Bělá v Mikulovicích dnes v 09:00 dosáhla 412 centimetrů, extrémní povodňový stav se vyhlašuje od úrovně hladiny 334 centimetrů, voda ale nyní klesá.

"Vypadá to kriticky, voda nám teče úplně všude, jsme odříznuti na mnoha místech v obci od dalších částí obce, takže už ani hasičská vozidla a těžká technika není schopná v některých úsecích projet. Nyní se vyloženě zabýváme jen záchranou lidí, nějaký majetek vůbec neřešíme," uvedl starosta.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 10:56

BLESKOVÁ ZÁPLAVA V HANUŠOVICÍCH

Hanušovice na Šumpersku zatopila povodňová vlna, většina lidí zůstala v domech. Vlna přišla během 10 minut, Morava se zvedla o metr, uvedl starosta.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 10:55

VODA STOUPÁ V UHERSKÉM HRADIŠTI, OPAVA BY MĚLA KULMINOVAT V 19:00

Hasiči v Uherském Hradišti a Starém Městě nainstalovali na březích Moravy protipovodňové zábrany. Řeka je na třetím stupni, hladina nadále stoupá. Hladina řeky Opava by měla v Opavě kulminovat dnes večer okolo 19:00. Průtoky tam přesáhly úrovně stoleté vody a mají stoupat, řekl mluvčí magistrátu.

Martin Bryś
Martin Bryś
15. září 2024 · 10:50

PRVNÍ ŠKODY V JESENÍKU

Voda jde dolů ještě rychleji, než se přivalila a odhaluje první škody. Všude je bláto a naplavené trosky. Ale podle hasičů ještě není zdaleka konec, očekává se ještě jedna vlna.

 

V Jeseníku odhalují první škody, voda začala zase rychle opadat
V Jeseníku odhalují první škody, voda začala zase rychle opadat
Reflex
Reflex
15. září 2024 · 10:48

MALÁ ÚPA V KRKONOŠÍCH ODŘÍZNUTA SESUVEM PŮDY A PÁDY STROMŮ

Horskou obec Malou Úpu ve východních Krkonoších odřízly od českého vnitrozemí popadané stromy a spadlé kamení. Silnice druhé třídy 252 od křižovatky na Pec pod Sněžkou po státní hranici s Polskem je uzavřena, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Martina Jandová. Některé komunikace v obci pro místní obyvatele a složky integrovaného záchranného systému jsou podle ní ale průjezdné. Přístup na Horní Malou Úpu je možný pro běžnou dopravu z Polska.

"Kvůli riziku pádu dalších stromů vlivem silného větru a podmáčenému terénu, jsme zvolili postup takový, že to tam vyřešíme, až to bude bezpečné," řekl dnes dopoledne mluvčí krajských hasičů Zbyněk Voříšek.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 10:46

JESENICKO JE KRITICKÉ, DÉŠŤ SE Z MORAVY PŘESOUVÁ NA ZÁPAD

V Bělé pod Pradědem je podle starosty Radomíra Neugebauera situace kritická. V obci se evakuovalo zatím na 200 obyvatel, míří tam transportér. Opatovice a Rajhradice na Brněnsku podle aktuálních prognóz nebude nutné evakuovat. Největší problémy jsou Podhradí nad Dyjí, řekl hejtman Grolich. V Libereckém kraji jsou opět na třetím povodňovém stupni Smědá na Frýdlantsku a Jizera na Semilsku. Hladiny by se ale neměly dostat výš než v sobotu. 

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 10:41

MINISTR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ HLADÍK: V JESENÍKÁCH PŘESTALO PRŠET

Voda by měla v oblasti kulminovat už během dnešního dne. Situace je na místě kritická, ale měla by se začít zlepšovat. V Jeseníku je i reportér Reflexu Martin Bryś.