Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024).

Hasiči Moravskoslezského kraje v povodňové akci (září 2024). Zdroj: HZS Moravskoslezského kraje

Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Zatopená Opava (17. 9. 2024)
Následky povodní v Opavě-Vávrovicích (17. 9. 2024)
190
Fotogalerie

Povodně 2024 online: Povodně mají zatím 3 oběti, škody půjdou do desítek miliard. Voda začíná všude klesat

Redakce Reflexu

Moravu a Slezsko třetím dnem sužují povodně, problémy a škody působí také na jihu a severovýchodě Čech a na Vysočině. Toky se po deštích rozvodňují od pátku, v sobotu Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily stav nebezpečí, v neděli ho zavedl Liberecký kraj pro Frýdlantský výběžek. Voda se vylila do některých měst, na Jesenicku její nápor nevydržely některé domy. Evakuováno bylo v celé ČR přes 10.000 lidí, pohřešováni je sedm lidí. V pondělí policisté potvrdili první úmrtí v souvislosti s povodněmi. Výpadky jsou v energetice i v sítích mobilních operátorů, problémy jsou v dopravě. Provoz omezí některé školy. Vláda bude jednat o materiální pomoci. Situaci v celém Česku sledujeme online.

Online přenos

Online přenos

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 13:25

PRŠET MÁ I V PONDĚLÍ. KRITICKÁ SITUACE JE NA ŘECE MORAVĚ A NA OPAVSKU

Pršet bude v Česku i v pondělí, srážkové úhrny ale budou nižší než o víkendu, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Nejvyšší vzestupy hladin toků předpokládá dnes a v noci na pondělí na tocích, které odvodňují Jeseníky, Krnovsko, Opavsko, Ostravsko a Beskydy. Výrazné vzestupy budou u toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti, Českomoravskou vrchovinu, Šumavu a Novohradské hory. V centrální části republiky prodloužil výstrahu před silným větrem, ještě dnes odpoledne se tam mohou vyskytovat nárazy větru až 70 kilometrů v hodině.

Zejména na východě ČR vytrvale prší od čtvrtka. "Deštivé počasí na většině našeho území pokračuje a bude s přestávkami pokračovat i během pondělí," uvedl ČHMÚ. Dnes odpoledne a v noci bude podle něj déšť hlavně ve východní polovině území ustávat. "Zítra (v pondělí) se ale na většinu území deštivé počasí na přechodnou dobu vrátí. Srážkové úhrny již nebudou většinou dosahovat tak vysokých hodnot jako v sobotu a v noci a na neděli, avšak v důsledku nasycení půdy bude odezva v krajině výraznější," dodal.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 13:17

LABE V MĚLNÍKU JE NA TŘETÍM STUPNI

Labe v Mělníku dosáhlo dnes v noci jako jediná řeka ve středních Čechách třetího povodňového stupně. Nehrozí ale zaplavení města ani evakuace, sdělil ČTK mluvčí mělnické radnice Jan Denemark Nováček. Povodňový stupeň je v kraji na 16 místech. Na druhém stupni je Sázava v Kácově, Nespekách a ve Zruči nad Sázavou, Labe v Kostelci nad Labem, Botič v Jesenici u Prahy a Pitkovický potok. Vyplývá to z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Labe v Mělníku v noci na dnešek dosáhlo třetího povodňového stupně překročením výšky hladiny 550 centimetrů, nyní má o 11 centimetrů víc. "Poslední odhady z včerejšího (sobotního) večera i dnešního rána odhadují maximální hladinu na úrovni 650 až 680 cm a to v pondělí večer až v úterý," uvedl Nováček.

Povodňová ochrana Mělníka je v různých místech připravena na výšku sedm až deset metrů. "V tuto chvíli nehrozí našim občanům žádné riziko související se zatopením. V oblasti Rybáře ochrání hráz území do výšky 774 centimetrů, v ostatních částech města do výšky 1000 centimetrů," upřesnil mluvčí. Po sobotním zasedání mělnické povodňové komise byla dostavěna mobilní protipovodňová hráz na plnou výšku.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 13:11

DALŠÍ EVAKUACE NA KROMĚŘÍŽSKU, PROTRHLY SE PROTIPOVODŇOVÉ ZÁBRANY

Hasiči a policisté dnes evakuovali kvůli velké vodě 60 lidí ve Zdounkách na Kroměřížsku. Domy v obci zaplavuje voda z rozvodněného potoka a polí, která protrhla protipovodňové zábrany, řekla ČTK krátce před 13:00 krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

"Obec zřídila evakuační středisko v základní škole. Drtivá většina evakuovaných lidí však odešla k rodinným příslušníkům nebo ke svým známým," řekla mluvčí. Zdounkách mají přes 2000 obyvatel.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 13:07

KRITICKÁ SITUACE V POLSKU, RAKOUSKU I NA SLOVENSKU

Polsko a Rakousko dnes oznámily první oběti vytrvalých dešťů a záplav, které od pátku sužují střední a východní Evropu včetně Česka. V Polsku je situace kritická v několika obcích u českých hranic, kde voda zaplavila ulice. Řada toků se už kvůli vytrvalému dešti vylila z břehů i v Rakousku či na Slovensku. Sousední země také omezily dopravu nebo částečně zrušily vlaková spojení s Českem. Povodním čelí také Rumunsko, kde si velká voda vyžádala nejméně pět mrtvých.

V obci Krosnowice v polském Dolnoslezském vojvodství se utopil muž, oznámil dnes ráno polský premiér Donald Tusk. Situace je podle něj po neustávajícím dešti na mnoha místech v zemi dramatická. Úřady Slezského vojvodství na hranicích s Českou republikou varovaly před bleskovými záplavami, v sousedním Dolnoslezském vojvodství přetekla přehrada.

V západní a severozápadní části Slovenska se po vydatném dešti vylily z břehů některé toky, voda zaplavila rovněž obydlené oblasti, informovaly dnes místní úřady a média. Voda se dostala i na část dálnice D2 ve směru z Bratislavy do Česka. Situaci komplikuje silný vítr. Výrazněji stoupla hladina řek Morava a Dunaj, v několika regionech platí nejvyšší výstraha před záplavami. Slovenská policie v souvislosti s nepříznivým počasím pomáhá při evakuaci asi 100 lidí ve vesnici Kuchyňa na západě země. Podobně evakuují také obyvatele pěti domů v okrajové čtvrti Bratislavy. Ve slovenské metropoli hladina Dunaje přesáhla výšku sedmi metrů; kulminovat by podle vlády měla v pondělí a úterý na 930 centimetrech.

Martin Bryś
Martin Bryś
15. září 2024 · 12:58

V JESENÍKU OPADÁVÁ VODA, NEBEZPEČÍ STÁLE HROZÍ

V centru Jeseníku voda bleskově opadla a ulicemi se dá opět projít. Místní opatrně procházejí kolem vytopených domů a sčítají škody. Potok Staříč v Jeseníku s sebou nabral mnoho trosek, bahna a popadaných stromů. Některé zdejší mosty už jsou podle hasičů zničené, jiné ještě drží. Prošli jsme si zabahněné náměstí, ale míříme zpátky k autu. Stále se očekává další vlna a my bychom se mohli opět dostat do odříznutí.

V centru Jeseníku voda bleskově opadla a ulicemi se dá opět projít
V centru Jeseníku voda bleskově opadla a ulicemi se dá opět projít
V centru Jeseníku voda bleskově opadla a ulicemi se dá opět projít
V centru Jeseníku voda bleskově opadla a ulicemi se dá opět projít
Reflex
Reflex
15. září 2024 · 12:43

OD ZAČÁTKU POVODNÍ BYLO EVAKUOVÁNO TÉMĚŘ 11 TISÍC OSOB

Od začátku povodní v České republice bylo evakuováno více než 10.500 osob. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Několik stovek lidí bylo zachráněných.

"Je třeba vnímat rozdíl mezi evakuací a záchranou. Evakuace je proces, kdy člověk je potenciálně ohrožen jakýmsi nebezpečím, zatímco záchrana je proces, kdy mu bezprostředně hrozí nebezpečí," řekl Vlček. "Mnohdy se vracíme na místa, kde primárně se lidé odmítli evakuovat preventivně, a pak už je zachraňujeme," dodal.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 12:42

EXTRÉMNÍ POVODEŇ SE PROHNALA VELIČKOU NA HODONÍNSKU

Horňáckými obcemi kolem říčky Veličky se dnes ráno prohnala extrémní povodeň, zaplavovala silnice i sklepy. "Tolik vody obcí dosud nikdy neteklo," řekl ČTK starosta Lipova na Hodonínsku Ladislav Čerešňák. "Shodli jsme se tady, že to bylo rozhodně horší než v roce 1997," uvedl starosta nedalekého Javorníku Dalibor Procházka.

Velička obvykle rychle reaguje na srážky v nejbližším okolí. Normálně v ní teče pár centimetrů vody, dnes kulminovala v obci Velká nad Veličkou na 238 centimetrech, pro extrémní povodeň by při tom stačilo 177 centimetrů. Ve Velké byl zatopený most, stejně jako řada silnic v okolí.

"Voda klesá, už to vypadá lépe," řekl kolem poledne lipovský starosta Čerešňák. V Lipově jsou zatopené sklepy, hasiči z nich odčerpávají vodu. Menší škody jsou na sokolovně. Obytné domy chránily pytle s pískem.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 12:41

BEZ ELEKTŘINY JE STÁLE 243 TISÍC DOMÁCNOSTÍ

Energetikům se dnes dopoledne podařilo snížit počet domácností bez elektřiny na 243.000 z ranních 260.000. Nejhorší situace zůstává v Moravskoslezském kraji, kde nemá proud 97.000 domácností, a dále v Olomouckém kraji s 39.000 odpojenými místy a ve Zlínském s 35.000 místy bez proudu. V Jihomoravském kraji nemá elektřinu 19.000 odběratelů, v Královéhradeckém 17.000 odběratelů a v Libereckém 15.000. Vyplývá to z informací ČEZ a E.ON.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 12:40

SITUACE SE ZHORŠUJE V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI

Povodňová situace na tocích v Královéhradeckém kraji odvodňujících Krkonoše a také na Broumovsku se zhoršuje. Od rána se zvýšil počet míst, kde platí stav ohrožení, a to z osmi na 12. Nejvíce jich je na Labi, Úpě na Trutnovsku a Metuji a Stěnavě na Náchodsku, vyplynulo z informací na webu Povodí Labe. Údaje jsou k 11:15. Hladina horního Labe dál stoupá. Na několika místech rozvodněné řeky zaplavily domy a silnice.

Například v třicetitisícovém Trutnově dnes uzavřeli Úpské nábřeží kvůli bezpečnosti, a to v úseku od kruhového objezdu u kina Vesmír až po křižovatku s Novodvorskou ulicí.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 12:37

TŘETÍ POVODŇOVÝ STUPEŇ V ÚSTÍ NAD LABEM

Labe v Ústí nad Labem v poledne stouplo na třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení. Staví se protipovodňová střena na pravé straně řeky, už stojí na levé straně na křižovatce Pětimostí. Mobilní zábrana je v Děčíně u Parolodi a Křešicích na Litoměřicku.

Zatopená je silnice do Dolního Žlebu u Děčína. Tam se v noci částečně utrhl přívoz, dopoledne se ho podařilo ukotvit. V Děčíně je do odvolání zavřené turistické centrum a městská knihovna na Smetanově nábřeží, které strážníci vyklízejí. Lidé se nedostanou v některých místech na cyklostezku. V Ústí nad Labem zasedne povodňová komise, bude mimo jiné řešit možné zaplavení hlavní silnice pod Benešovým mostem.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 12:31

ŘEKA ODRA DORAZILA DO BOHUMÍNSKÉ NEMOCNICE

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 12:24

NEBEZPEČÍ HROZÍ NA LUŽNICI

Hladina řeky Lužnice by se mohla v následujících hodinách dostat na úroveň padesátileté vody. Dotknout by se to mohlo především Soběslavi a Veselí nad Lužnicí a okolních obcí. Po zasedání jihočeského krizového štábu to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

"Máme pořád dostatek času se na to připravit. Ale musíme počítat s tím, že třeba ve Veselí nad Lužnicí bude hladina možná ještě o něco vyšší než padesátiletá, což by mohl být problém. Budeme tam bojovat o každý centimetr a bude důležité se na to připravit," uvedl Kuba.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 12:24

PRAHA DRŽÍ, POMŮŽE OSTATNÍM

Povodňová situace v Praze se vyvíjí dobře, proto město nabídlo hejtmanům postižených krajů pomoc, řekl na tiskové konferenci primátor Svoboda.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 12:16

PŘESTALO PRŠET VE ZLÍNĚ

V krajském městě Zlíně přestalo dnes dopoledne pršet. Hladina řeky Dřevnice, která městem protéká, začala mírně klesat, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a magistrátu. V řece však nadále platí třetí stupeň povodňové aktivity znamenající ohrožení.

Voda se rozlila v části města Louky, kam ráno přestala zajíždět městská hromadná doprava (MHD). Před polednem Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO) informovala o obnovení provozu. "Silnice ve Zlíně-Loukách byla zprůjezdněna, DSZO ukončuje výluku a obnovuje normální provoz na lince MHD číslo 3," uvedla společnost. Otevřen byl také podjezd v Dlouhé ulici v centru Zlína, výluka MHD skončila i tam.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 12:12

STOLETÁ VODA JE NA VÍCE NEŽ 50 MÍSTECH

Stoletou vodu při nynějších záplavách hlásí 55 měřicích míst, řekl Fiala. Kolem poledne byl povodňový stupeň na 270 místech, ohrožení téměř na 120.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 12:10

V ČESKÉM TĚŠÍNĚ VODA KLESÁ

Obyvatelé centra Českého Těšína a z ulice Na Olšinách se mohou vrátit domů.S ohledem na pokles hladiny řeky Olše odvolal starosta Karel Kula evakuaci.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 12:03

OBĚTI NA ŽIVOTECH ZATÍM NEJSOU, STÁLE SE POHŘEŠUJÍ LIDÉ

Potvrzené oběti záplav zatím nejsou, nejméně čtyři lidé se v souvislosti s velkou vodou pohřešují. V obci Lipová-lázně na Jesenicku odpoledne spadlo do rozbouřené řeky osobní auto, v němž zůstali zřejmě tři lidé, čtvrtý se dostal na břeh. Policisté po autě i posádce pátrají. V Jankovicích na Uherskohradišťsku odpoledne spadl čtyřiapadesátiletý muž při odklízení naplavenin do rozvodněného Jankovického potoka a už se nevynořil.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 11:57

AKTUÁLNÍ EVAKUACE:

- V Moravskoslezském kraji kvůli záplavám dosud evakuovali asi 6000 lidí, polovinu během noci na neděli. Pro některé, kteří domov odmítali opustit, se hasiči museli vracet se speciální technikou nebo využít vrtulník, protože už se k nim nedokázali dostat po zemi. Další evakuace se očekávají v Ostravě nebo Bohumíně na Karvinsku.

- Hasiči v Olomouckém kraji evakuovali dosud na 1900 obyvatel, využít museli i čluny a cisterny. Další evakuace jsou v běhu, radnice v Holešově na Kroměřížsku nechala dopoledne kvůli rozvodněným tokům evakuovat přibližně 100 obyvatel místní části Količín. Kvůli velké vodě chtěla nechat evakuovat i další místní část Dobrotice. Tamní obyvatelé to odmítli.

- Rozsáhlá evakuace se týkala Nemocnice Milosrdných bratří v Brně, která skončila v sobotu po 17:00. Převoz pacientů do jiných zařízeních v Brně a na jižní Moravě začal v pátek, dotkl se více než 180 pacientů. Důvodem byla obava, že se do areálu dostane voda. V sobotu večer se evakuovala bohumínská nemocnice, která musela převézt téměř 120 lidí, hlavně z Léčebny dlouhodobě nemocných. Kroměřížská radnice odpoledne evakuovala 111 klientů domova pro seniory a domova se zvláštním režimem.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 11:55

NA LUŽNICI HROZÍ PADESÁTILETÁ VODA

Lužnice by se mohla v následujících hodinách dostat na úroveň padesátileté vody. Dotknout by se to mohlo především Soběslavi a Veselí nad Lužnicí.

Reflex
Reflex
15. září 2024 · 11:51

TISKOVÁ KONFERENCE PO JEDNÁNÍ ÚSTŘEDNÍHO KRIZOVÉHO ŠTÁBU

 

Video placeholder
TK po jednání krizového štábu (15.9.2024)